Økonomi

Den norske nasjonalretten taco

Nordmenns favoritt kommer fra USA. Akkurat som pølser, pizza, hamburgere og sushi.

Kilde: Norsk spisefakta, Ipsos MMI (2012). Svein Eide.

 • Øystein Aldridge

«Statistisk sett» er en fast spalte i Aftenpostens økonomimagasin, som kommer med avisen hver torsdag.

På 90-tallet var taco stor stas. I barnebursdager kunne man hevde en ikke ubetydelig dose anerkjennelse bare ved å våge nesen ned i glasset med tacosaus merket «hot».

Og så var det spisekonkurransene, da. Jeg kan med rimelig stor sikkerhet skrive under på at jeg greide åtte fullastede tacoskjell i min egen 13-årsdag. Kveldens helt.

Min nå 17 år gamle personlige rekord blir nok stående for alltid, men jeg liker fortsatt taco. Ja, faktisk er appetitten på «hot» mat bare blitt sterkere med årene: Masse chili og hvitløk, hjemmelaget guacamole, intens smak av koriander, ferske tomater, mango.

Jeg elsker det, og jeg er ikke alene.

Som pizza uten tomater

I 2011 oppga 48 prosent av den norske befolkningen at de spiste mexicansk mat (herunder tacos, burritos eller tortillas) minst én gang i måneden. I 2003 svarte «bare» 32 prosent det samme. Ifølge Annechen Bugge, som er matforsker i SIFO, er taco et fenomen som favner bredt.

— Der sushi har forblitt et byfenomen, er taco folkelig. Det spises i hele landet, men spesielt mye blant yngre aldersgrupper, sier Bugge.

Øystein Aldridge, journalist i økonomiredaksjonen.

Når det blir helg i Norge, er det bare én rett som er mer populær enn taco.— Pizza er størst hver dag hele uken, men aller størst lørdag. Taco spises mest på fredager. Man kan si at lørdag fortsatt er pizzadagen, mens fredag er tacodagen, sier seniorkonsulent John Spilling i Ipsos MMI.

Bugge i SIFO sier produsentene av tacovarer har vært flinke til å plukke opp norske preferanser.

— Det er interessant å se hva som etter hvert har fått en «smak av taco», som gryter, posesupper og salater. Slike produkter er alltid veldig fornorsket. Det samme skjedde da pizzaen kom til Norge. På den norske pizzaen var det hverken knuste tomater, hvitløk eller mozzarella, men ketchup, kokt skinke og Jarlsberg, sier Bugge.

Alt er fra USA

Ikke bare har vi tullet til ingrediensene i klassiske matretter, vi har også importert dem fra feil land. Den norske tacoen er en variant av såkalt texmex-mat fra USA.

— Nesten alle spisemoter i Norge kommer fra USA. Den første pizzarestauranten i Norge, Peppes, var amerikansk. Pølseboder, hamburgere og kaffebarer har vi fra USA. Sushi og sashimi kom til USA via japanske immigranter etter annen verdenskrig, og videre til Norge med jappene på 80-tallet, sier Bugge.

Suksesser er de nå blitt, alle sammen. Bugge forteller at nordmenn lenge har hatt en sterk tilknytning til mat fra spesielt Middelhavet, Asia og Mexico.

— Nå som tacoen har vært her en stund, ser vi også at flere lager sine egne varianter. Oppskrifter på hjemmelaget salsa og guacamole formidles overalt. Folk synes det er stas å lage middag fra bunnen av. Samtidig har norsk mat med lokal tilknytning blitt veldig populært. Jeg tror ikke tacoen fortsetter å øke i popularitet nå. Den har nådd sitt metningspunkt, sier Bugge.

Vi får se i helgen.

 1. Les også

  Vi spiser 20 kg mer chips nå enn på 70-tallet

 2. Les også

  Vi går på nett for å kjøpe papir

 3. Les også

  Snart blir det fred å få

 4. Les også

  Landet som elsker Pepsi Max

 5. Les også

  Vi bytter mobilen annethvert år

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Så du trodde du lagde ekte guacamole?

 2. A-MAGASINET

  Hent tips til en ny vri på fredagstacoen

 3. SULTEN

  Her får du Oslos beste pizza

 4. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Du finner en flik av Mexicos hjerte midt i Torggata

 5. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Peppes er en sliten 50-åring

 6. FOTBALL

  Ketchup, fin lefse og bønner: Her er RBK-ernes taco-hemmeligheter