Økonomi

Norske fondskunder med i søksmål mot Volkswagen

Fondsforvalteren Storebrand vil gå med i massesøksmål mot Volkswagen etter avsløringen av utslippsjukset i fjor.

  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen

Den nordiske pensjonsgiganten har beregnet at selskapets norske kunder er påført et verditap på 40 millioner kroner som følge av skandalen. Derfor gjør selskapet det nå klart at det vil delta i det varslede massesøksmålet mot den tyske fabrikken på vegne av sine norske pensjonskunder.

— Selskapets ledelse har vedgått å ha jukset. Dette har redusert verdien av våre kunders aksjer, og de tapte verdiene akter vi å få dekket og tilbakeført til våre kunder, sier lederen for aksjeinvesteringer i Storebrand Kapitalforvaltning, Bård Bringedal, til Aftenposten.

Les også:

Les også

VW-eiere i Norge får ikke kompensasjon

Beskjeden sum

For Storebrand, som forvalter fondsverdier på 550 milliarder kroner, dreier søksmålet mot Volkswagen seg om en ganske så beskjeden sum.

— Ja, det er riktig. Men det er viktig å slå tilbake når det blir avdekket svik, som i dette tilfellet, et svik som påfører andre økonomisk tap. Da spiller summen ikke så stor rolle. Det viktige i slike saker er å vise at vi ikke aksepterer slik opptreden av ansvarlige aktører. Det er så enkelt at våre kunder ikke bør tape på jukset i VW, sier Bringedal.

Bård Bringedal.

Han regner med at det norske kravet blir en del av et større internasjonalt søksmål som rettes mot den tyske bilgiganten. Det er ventet at lignende erstatningskrav vil strømme inn fra flere land. Erfaringene, sier han, tilsier da at tyske rettsinstanser vil plukke ut ett pilotsøksmål som rettes mot VW. Utfallet der blir retningsgivende for alle andre, parallelle søksmål.Bringedal sier Storebrand føler seg ført bak lyset av Volkswagen, som har vist en opptreden som forsikringsselskapet anser som uakseptabel med tanke på selskapets etiske standarder for investeringsobjekter.

Les også:

Les også

NAF kan gå til rettssak mot Volkswagen

VW vil ikke kompensere norske kunder

Volkswagen vil ikke kompensere norske og andre europeiske eiere av dieselbiler det er jukset med utslippsdata for, slik de gjør i USA. Det reagerer EU sterkt på, melder NTB.

— I Europa konsentrerer vi oss om reparasjons- og serviceprosessen, heter det i en kunngjøring fra VW-ledelsen.

— Situasjonen i USA og Canada er ikke automatisk sammenlignbar med andre markeder i verden. Derfor kan vi ikke bare rulle ut denne kompensasjonsplanen i andre markeder, heter det videre.

Dette er EUs industrikommissær Elzbieta Bienkowska lite imponert over, noe VW-sjefen Matthias Müller fikk klar beskjed om på et møte i Brussel torsdag.

Les også:

Les også

  1. Nesten 150.000 VW-biler med jukseprogramvare solgt i Norge

  2. VW etterforskes for grovt bedrageri i Sverige

  3. - Folk kommer ikke til å slutte å kjøpe Volkswagen på grunn av dette. Hvem bryr seg egentlig om utslipp når de kjøper bil?

  4. Wolfsburg har satset alle pengene på én hest. Halve byen jobber i Volkswagen.