Brexit: De store børsene har nesten tatt igjen det tapte

Panikken og kursraset etter Brexit-avstemningen er snudd til ny oppgang på verdens børser.

Aksjekursene på de store børsene i verden var fredag nesten på samme nivå eller litt over nivået for én uke siden da alle markeder sank kraftig på det overraskende nei-flertallet i den britiske folkeavstemningen om EU-medlemskap.

MSCI World-indeksen, som måler utviklingen på alle verdens børser, lå ved middagstider fredag 1,7 prosent lavere enn før børssmellen forrige fredag.

Men de store vestlige børsene har mer eller mindre tatt igjen det tapte. Dette gjelder også London-børsen.

Da den stengte fredag lå FTSE 100-indeksen på et høyere nivå enn den har gjort noen gang tidligere i år, og er opp 2,5 prosent sammenlignet med nivået børsen lå på før Brexit-nyheten forrige uke.

Da børsene på Wall Street åpnet fredag ettermiddag var tendensen som den har vært de siste par dagene. Pilene gikk oppover, og både Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq var opp om lag en kvart prosent den første halvtimen etter åpningen. De er fredag kveld nesten på samme nivå som før Brexit-nyheten.

Da Oslo Børs stengte fredag, lå børsen på 611,57 poeng. Da børsen stengte torsdag forrige uke lå den på 610,94 poeng. Oslo Børs har altså hentet inn Brexit-fallet.

Dax-børsen i Tyskland har derimot kun hentet inn halve fallet etter pilene snudde.

Sentralbanker står klare

Signaler fra de store sentralbankene i verden om at de står klare til å gripe inn hvis markedsuroen fortsetter, har roet ned nervene til børsaktørene.

Torsdag varslet den britiske sentralbanksjefen Mark Carney at Bank of England kan komme til å senke renten i løpet av sommeren, drev opp prisene på obligasjoner i de globale finansmarkedene. Renten på slike gjeldspapirer falt til rekordlave nivåer.

Les også

«Blodbad» i finansmarkedene etter Brexit-nyheten

Også eurolandenes sentralbank (ESB) vurderer å kjøpe øke oppkjøpene av gjeldpapirer, skriver det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg.

Også prisene på gull og sølv steg. Gullprisen steg 0,9 prosent til 1335 dollar pr. unse, mens sølvprisen steg 3,6 prosent til 19,24 dollar pr. unse. Det er den høyeste prisen på sølv siden september 2014.

«Har lagt Brexit bak seg»

Økonomene i Nordea Markets i Oslo mener Brexit kommer til å få små virkninger på verdensøkonomien.

– For verden som helhet er det ikke de direkte markroøkonomiske effektene av lavere vekst i Storbritannia som betyr noe. I stedet har Brexit mulighet til å påvirke resten av verden gjennom finansmarkedene. Så lenge markedet har tro på at euroen finnes og at Den europeiske sentralbanken (ESB) vil være til stede, ser det ut til at de økonomiske konsekvensene av Brexit kan bli ganske små, skriver de i en markedsrapport.

Deres kolleger i DNB Markets trekker samme konklusjon:

  • Det ser mer og mer ut som at markedene har begynt å legge Brexit bak seg, ifølge deres morgenrapport fredag.
Les også

IMF: Brexit største trussel mot verdensøkonomien

Skagen utnyttet panikken

Skagenfondene utnyttet panikken i markedene de første dagene etter folkeavstemningen til å kjøpe aksjer.

– Vi posisjonerte oss ut fra den oppfatning av de kortsiktige kurssvingningene ikke svarer til de økonomiske virkningene dersom det blir en Brexit, sier porteføljeforvalter Knut Gezelius i Skagen Global til Aftenposten.

Les også

Seks sjokk som fulgte Brexit

Reaksjonene i finansmarkedene rett etter at Brexit-resultatet forelå var preget av psykologi hvor skrekkoppslagene i mediene også påvirket handelen med verdipapirer, mener han.

– Vi tenker langsiktig med en investeringshorisont på tre til fem år. I et slikt perspektiv er det usannsynlig at Brexit - hvis det virkelig kommer til å skje -kommer til å få noen vesentlig påvirkning på aksjemarkedene, sier Gezelius.

Usikkerheten om hva politikerne i London og Brussel bestemmer seg for, kan likevel få betydning for investeringer i Europa. Det kan igjen bety at investeringer i de nye vekstmarkedene og USA blir mer tiltalende, ifølge Skagen-forvalteren.

Mye olje presser oljeprisen

Også oljeprisen er på vei oppover igjen etter Brexit-resultatet.

Fredag falt prisen på nordsjøolje (Brent blend) for levering om én måned med 0,3 prosent til rundt 49,50 dollar fatet (159 liter) på oljebørsen i London.

Prisfallet denne gangen blir forklart med større oljeproduksjon i Nigeria og Canada som bidrar til at tilbudet av olje øker ytterligere i verdensmarkedet.

Oljeprisen bestemmer også i stor grad utviklingen på Oslo Børs som steg halvannen prosent fredag.

Ustabil pundkurs

I valutamarkedet er det britiske pund som har fått mest juling. Svingningene fortsetter. Markedsaktører venter at usikkerheten om Storbritannias fremtidig EU-tilknytning kommer til påvirke pundkursen i lang tid fremover.

Les også

EUs grunnleggerland krever at løsrivelsesprossessen starter raskt

De to første dagene etter folkeavstemningen falt pundet over 11 prosent mot dollar. De siste dagene har pundet steget igjen, ikke minst etter signalene fra Bank of England-sjefen Carney om rentekutt.

Men fredag ved middagstid lå pundet fortsatt over 10 prosent lavere enn før Brexit-resultatet ble kjent fredag 24. juni.

Den britiske finansministeren George Osborne sa fredag at britisk økonomi opplever klare tegn på sjokk etter Brexit-resultatet ble kjent.

– Det krever en enestående nasjonal kraftanstrengelse, men jeg mener vi kan klare den utfordringen, sa han i en kommentar til uttalelsene dagen før fra sentralbanksjef Carney.