Økonomi

700 søkere til fem jobber på biblioteket

Hvem vil jobbe hos oss? spurte Deichman. Jeg vil, svarte 676 personer. Dessverre er det bare plass for fem av dem.

Inne i et plastelt i et verksted ved Middelalderparken blir en gammel Volvo lastebil lakkert og bygget om. Firmaet Artisan gir den nytt liv så den kan flytte inn og bli kjøkken i det nye biblioteket på Tøyen. Her blir den inspisert av (fv): Reinert Mithassel, leder for Deichmanfilialen på Tøyen og Veronica Falsen Hiis og Karen Tømte som begge klarte seg gjennom hele søkeprosessen og skal arbeide ved det nye biblioteket. Jan Thomas Espedal

 • Are Møster Ottesen
  Journalist

Hvordan velger man ut fem av nærmere 700 interesserte og kvalifiserte jobbsøkere?

Det lurte Reinert Mithassel også på. Han er selv ganske nyansatt som leder for bibliotekfilialen på Tøyen, og en av dem som skulle plukke ut de mest velegnede søkerne.

Søkere det ble stilt spesielle krav til fordi de ansettes i et pilotprosjekt og får arbeidsoppgaver som ligner lite på tradisjonelle bibliotekaroppgaver.

Sammen med HR-sjef Kari Ravnaas og rekrutteringsansvarlig Trine Skaar gikk han løs på søkerbunken. Da de hadde lest seg gjennom alle og gjort første sortering satt de igjen med 43 aktuelle navn.

— Å få så mange søkere var ganske overveldende, sier Mithassel. - Jeg synes det var vanskelig å velge. Det var ikke lett å legge noen i bunken for uaktuelle, faktisk litt sånn «oi, der avgjorde jeg enda en skjebne».

Har du fått med deg at det for tiden skjer mye r undt flyttingen av Deichmanske hovedbibliotek ? Sjekk disse sakene:

Voksne ingen adgang

Nå sitter han fremoverlent på kontorstolen og forteller hvordan de fikk gjennomført det han ser som en vellykket ansettelsesprosess og ikke minst om det spennende arbeidet som ligger foran dem de har ansatt.

Saken er at Deichman satser stort på Tøyen i Oslo. Her bygges en helt ny bibliotekavdeling for barn og unge mellom ti og 15 år.

Den skal ligge i et eget bygg og blir innredet etter brukernes ønske. Den fysiske innredningen er nå i ferd med å snekres og sveises ferdig i et verksted i Middelalderparken.

— Vi holdt workshop med 30 ungdommer og spurte dem hva de ønsket for biblioteket. Svarene var alt fra mat, spill og forfatterbesøk til verksted og scene. De vil ha et sted for ro. Og de vil ha tydelige voksne. Alt dette får vi til – så når alt står ferdig i februar neste år, åpner vi en leken og annerledes filial med skiheisgondoler i taket og graffiti-malerier på veggene, smiler Mithassel fornøyd.

Bortsett fra de ansatte blir det «voksne ingen adgang» ved denne avdelingen som kommer i tillegg til den vanlige filialen på Tøyen.

Blir det ikke nytt bibliotek i Bjørvika likevel?

Les også

Kraftige reaksjoner på at nye Deichman kan bli stoppet

Et nåløye

At det blir et annerledes bibliotek gjenspeilte seg også i annonsen for de fem stillingene som ble utlyst. Her er det ingen krav om bibliotekarutdannelse. Isteden vektlegges alt fra skapertrang, it-kunnskap og håndverksevner til erfaring fra litteraturformidling og barne— og ungdomsarbeid.

«Deichman lager nå et aktivitetsrom for frie drømmer og utforskende læring som skal overgå alt du har sett. Vi trenger deg til å inspirere og løfte frem alle som bruker det», het det i utlysningen.

«Dette er for godt til å være sant», tenkte Karen Tømte da hun så annonsen. «Dette her er jo akkurat meg», tenkte Veronica Falsen Hiis.

De er henholdsvis skuespiller og grafisk designer. Begge har også arbeidet i forhold til barn og ungdom og følte at dette var en jobb skapt for dem. Men da de hørte antall søkere, var reaksjonen: det blir nok ikke meg likevel.

— Å bli en av de fem utvalgte virket vanskeligere enn å komme inn på teaterhøyskolen eller UDs aspirantkurs, sier Veronica Falsen Hiis.

Reinert Mithassel, Veronica Falsen Hiis og Karen Tømte foran en graffitivegg som skal få plass i det nye biblioteket på Tøyen. Jan T. Espedal

Men både Karen og Veronica fikk ganske raskt vite at de var blant de 43 som gikk videre til neste runde. Hjelp til å få fart på karrieren

Les også

«Jeg unner alle å få en ny jobb hvor engasjementet kommer tilbake»

Ble hengt på veggen

— Vi silte ut en del fra søkermassen i første omgang ved å se på kvalifikasjonene, men la også vekt på hvordan hver enkelt hadde formulert søknaden sin. Om de svarte på det vi spurte om i stillingsannonsen, sier HR-sjef Kari Ravnaas.

— Man oppdager når noen prøver å skrive seg flink, mener Mithassel. - Som jobbsøker er det lurt å ha blikket på oppgaven heller enn på egen excellense, sier han.

Etter å ha silt ut den første store bunken, valgte de å innkalle de 43 best kvalifiserte av søkerne til speed-date. Hver og en fikk ti minutter til å fortelle hvorfor akkurat de burde få jobben. Samtidig ble de fotografert og bildene av samtlige havnet på kontorveggen hos Reinert Mithassel.

— Der hang de og lignet et «serial-killers-galleri», smiler han. Men det var nyttig for å huske hvem som var hvem og føle seg frem til hvem som kunne passe med hvem.

- Jeg skulle bygge et team og trengte folk som kunne fungere sammen og også utfylle hverandre i forhold til kvalifikasjoner.

Den neste gruppen utvalgte ble innkalt til et lengre intervju. For å sjekke formidlingsevnen fikk de også i oppgave å forberede og presentere et selvvalgt tema.

— «Problemet» var at alle var så flinke. Det skrev jeg også i brevet til dem som ikke fikk jobben. Jeg var overveldet over søkernes kvalifikasjoner og skulle veldig gjerne hatt så mange flere inn i biblioteket. Det ble tydeligvis satt pris på, for jeg har fått mange positive tilbakemeldinger fra dem som ble avvist. En skrev «det er det hyggeligste avslaget jeg har fått».

Mer om flyttingen av Deicman til Bjørvika:

Brukerne bestemmer

— Pilotprosjektet på Tøyen er nyskapingsarbeide, sier biblioteksjef Kristin Danielsen.

— Vi kan ikke godta at de unge slutter å bruke biblioteket. For at vi skal være et relevant sted å oppsøke også for denne aldersgruppen må vi utvikle oss og tenke nytt. Derfor er vi heldige som har fått midler til å bygge en helt ny filial for barn og unge. En filial der det er ønsker fra de unge selv som i stor grad har dannet grunnlag for tjenestene vi skal tilby, fortsetter hun.

Dette har også påvirket hvordan de utformet stillingsannonsen da de søkte etter folk som ville jobbe der.

— Vi legger stor vekt på rekrutteringsprosessen i Deichman. Alle ledere er nok enige i at det er gøy å rekruttere, men også veldig krevende, sier biblioteksjefen, som ble overveldet over den store søkermassen – og også rørt over engasjementet på vegne av ungdom.

- Og med så mange kvalifiserte søkere kunne vi åpnet fem lignende filialer om vi hadde hatt penger til det, sier Danielsen.

De to jobbsøkerne Veronica Falsen Hiis og Karen Tømte fikk til slutt den telefonen de nesten hadde sluttet å håpe på. Veronica forteller at det gikk omtrent to uker med spenning før Reinert ringte.

— «Hvordan går det», spurte han. Og jeg bare: kom til poenget!

Da han sa jeg hadde fått jobben var det som å vinne i lotto!

Les også:

Les også

Flere enn 500 vil ha 13 asyljobber

Les også

- Bibliotekene kan elskes til døde

Blir det nytt hovedbibliotek i Bjørvika?

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Deichman med besøksrekord: - Blir stadig viktigere som møtested

 2. ØKONOMI

  Ikke alene om å gi bort formuen

 3. ØKONOMI

  Vi er verdens mest tradisjonelle mathandlere

 4. ØKONOMI

  Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder pågrepet

 5. ØKONOMI

  Disse yrkene har høyest status

 6. ØKONOMI

  Moods of Norway valgte seg sydame som ikke kunne lese og skrive