Økonomi

Kutt budsjettet med«bleisure»-ferier

Spar penger, tid og miljøet – dette er nytt råd fra reisegigant.

Ferieturen kan bli billigere for dem som har mulighet til å forlenge en jobbreise med å ta ut noen feriedager i for- eller etterkant. Foto: Apollo

 • Knut-erik Mikalsen
  Knut-erik Mikalsen

Ansatte som reiser i jobben kan med fordel forlenge arbeidsreisen med noen feriedager på tampen. Dette skjer i økende omfang, mener reisebransjen.

— De aller fleste jobbreisende vil kunne gjøre dette uten å komme i konflikt med arbeidsgivers reisebestemmelser, mener sjefen for reisebyråkonsernet Berg-Hansen, Per Arne Villadsen.

LES OGSÅ:

Les også

Dette er Kjos' nye superfly

Han spår at ordet «bleisure» vil bli et nyord i 2016 blant de mange som reiser i jobben og som har mulighet til å kombinere arbeidsreiser med ferietur. Ordet er en sammenstilling av de ikke helt norske begrepene «business» (jobb) og «leisure» (fritid).

Har råd, men ikke tid

Per Arne Villadsen Foto: Kilian Munch

— Vi ser at stadig flere benytter seg av denne muligheten, og jeg tror det rett og slett bunner i at ønsket om å reise privat er større enn hva mange rett og slett har tid til. Dermed er det å kombinere jobbreise med privatreise å slå to fluer i en smekk, mener Villadsen.I den store reiseundersøkelsen fra Berg-Hansen for 2015 sier 50 prosent at de kommer til å reise like mye eller mer på ferie i år. Det får Villadsen til sterkt å anbefale jobbreise-varianten:

— Denne formen for ferietur har bare fordeler. Folk sparer penger ved å gjøre ferieturen til en del av en jobbreise, folk slipper unna med færre flyturer og er dermed med på å redusere sine klimautslipp, mener Villadsen.

LES OGSÅ:

Les også

Ryanair har fått grønt lys for fire ruter fra Gardermoen

Må klareres med arbeidsgiver

Han sier det er en forutsetning at ansatte klarer dette med arbeidsgiver, og eventuelt legger ut for merkostnaden selv dersom endret reiseopplegg gjør at selve jobbdelen av reisen blir dyrere for arbeidsgiver.

— Men slik jeg kjenner betingelsene hos våre ulike kunder, vil ansatte kunne benytte seg av «bleasure»-ferieformen uten å bryte noen bestemmelser hos arbeidsgiver, sier Villadsen.

Sverre McSeveny-Årli er adm.dir. direktør i Virke Reise Utland, og ser at det å kombinere jobbreise med privatopphold er en reisetrend man har sett mer av de siste årene.

- Treffer godt

— Vår oppfatning er at det er flere og flere som får øynene opp for muligheten til å kombinere jobbreise med privatopphold. Man velger kanskje å ta et par ekstra dager der man skal på jobbreise for å oppleve litt mer av det destinasjonen har å tilby av fritids-, mat- og kulturopplevelser.

LES OGSÅ:

Les også

Ni av ti fly snur på under 30 minutter

— Her er det potensial for å spare både tid, penger og miljøet ved å utnytte at man likevel skal ut på en reise. Dette er en mulighet som treffer flere godt og som da også flere syntes å benytte seg av, sier han.

Spesialrådgiver Rolf Forsdahl sier at faren er at man ikke klarer å holde et klart skille mellom jobb og fritid.

— Dette kan ha skattemessige konsekvenser, og kan også skape bedriftsinterne gnisninger. Bedriftene trenger klare kjøreregler for hvordan man skal kunne skille jobb og fritid. Er middagen den kvelden man kanskje kunne ha reist hjem, arbeidsmiddag eller privat? Hva med ekstrautgifter ved dobbeltrom i forhold til enkeltrom? Oppegående forretningsreisebyråer kan gi god bistand til rutiner og rapporteringer her, mener han.

 1. Les også

  Tøffe landinger, mange flotte og noen rare fly

 2. Les også

  Liker ikke skittkasting mot charterferien

 3. Les også

  Flytopper ber Solberg stanse flyskatten

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Nå kan det bli slutt på å få bruke bonuspoeng fra jobbreisene

 2. LEDER

  Aftenposten mener: «Det er grunn for arbeidsgivere til å være skeptiske til bonuspoeng»

 3. ØKONOMI

  Nå kan det bli dyrere å bruke bonuspoengene

 4. ØKONOMI

  Norske selskaper nekter ansatte å bruke bonuspoeng på privatreiser

 5. ØKONOMI

  Noen skraper flyreisen til beinet – disse svarer med ultraluksus

 6. ØKONOMI

  Ryanair inntar Oslo med ellevill prisdumping