Økonomi

Vimpelcom inngår forlik i korrupsjonssaken

Teleselskapet Vimpelcom, hvor Telenor er stor eier, diskuterer forlik med både amerikanske og nederlandske myndigheter etter anklagene om korrupsjon.

ta07bf6d_doc6mwleo2bzrl1gu6a3bdu_2-qabSXttzFO.jpg Foto: MAXIM SHEMETOV

 • Gunnar Kagge

Vimpelcom la frem sine resultater for 2015 onsdag morgen. I årsrapporten skriver selskapet at det fortsatt pågår samtaler med det amerikanske justisdepartementet og finanstilsynet. I tillegg forhandler selskapet med det nederlandske statsadvokatembedet.

«Diskusjonene har resultert i foreløpige avtaler med SEC, DJ og OM», skriver selskapet. Forkortelsene er for de amerikanske og nederlandske myndighetene.

«Disse foreløpige avtalene må godkjennes av de rette myndigheter», fortsetter meldingen og føyer til at de ikke blir offentliggjort før de er endelig godkjent.

«Korrupsjon er uakseptabelt og Telenor ser svært alvorlig på at Vimpelcom nå ser ut til å bekrefte at selskapet har brutt amerikanske og nederlandske korrupsjonsregler,» skriver Telenor i en børsmeldingonsdag.

Innrømmer korrupsjon

I avtalen innrømmer Vimpelcom at det gjennom datterselskap har brutt amerikanske anti-korrupsjonslover og «relevante nederlandske lover». Vimpelcom vil betale bøter for overtredelsene.

Før jul ble det kjent at selskapet satte av 7,6 milliarder kroner med tanke på korrupsjonsanklagene. Årsrapporten gir inntrykk av at bøtene vil bli betalt med dette beløpet.

Norske Økokrim etterforsker også saken, for å se om nordmenn har deltatt i korrupsjonen som Vimpelcom nå innrømmer at fant sted.

— Har ligget i kortene

Telenor hadde flere styremedlemmer i Vimpelcom, og nordmannen Jo Lunder var administrerende direktør. Han ble i fjor høst siktet av Økokrim for grov korrupsjon.

Lunders forsvarer, advokat Cato Schiøtz, sier til E24 at nyheten ikke har noe å si for saken til klienten. Han viser til at dette har «ligget i kortene fra dag én».

- Jo Lunder har hatt samme syn på denne saken hele veien. I den grad det har blitt begått lovbrudd, er det gjort av andre enn ham, sier han.

 • Husker du ikke detaljene i Vimpelcom-saken,her er en to minutters oppdatering
 • Meldingen fra Vimpelcom er ikke helt overraskende,i november sa selskapet at det nærmet seg en avtale
 • Vimpelcom har blitt en stor belastning for Telenor, som selger seg ut av selskapet

Flere artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Økokrim henlegger korrupsjonssiktelsen mot tidligere Vimpelcom-sjef

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Lundteigen leste Vimpelcom-rapport med «Google Translate»

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Baksaas klar for ny runde med Telenor-grilling

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Han krever erstatning på 500 millioner. SV vil sette tak på erstatning etter Jo Lunders gigantkrav

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Tidligere Telenor-topp: Tapte milliarder på nøling i Vimpelcom-saken

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Vimpelcom-sjef går på dagen