Økonomi

Det norske vurderer rettssak etter Sverdrup-fordeling

Oljeselskapet, der Røkke er storeier, er ikke fornøyd med statens fordelingsløsning på gigantfeltet.

Røkke-dominerte Det norske oljeselskap protesterte på Statoils forslag til fordeling av verdiene mellom eierne på Johan Sverdrup-feltet. Nå har staten bestemt at selskapet skal få enda mindre.
  • Ntb

Siden selskapene etter langvarige forhandlinger ikke ble enige om fordelingen av ressursene i de ulike delene av Sverdrup-feltet, besluttet Olje— og energidepartementet å foreta fordelingen.

Statoil er tildelt 40,03 prosent av oljeforekomsten på det enorme Johan Sverdrup-feltet. Resten er fordelt på Lundin Norway (22,6 prosent), Petoro (17,36 prosent), Det norske oljeselskap (11,57 prosent) og Maersk Oil (8,44 prosent).

— Vi må bruke tid på å sette oss inn i vedtaket. I ytterste konsekvens kan det bli aktuelt å trekke staten inn for retten, sier kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske oljeselskap til NTB.

Selskapets aksjer falt med nesten 3 prosent da Oslo Børs åpnet torsdag formiddag.

Les også: Seks grafer som forteller hvor viktig Johan Sverdrup-feltet er for Norge

Blokkert

Da selskapene forhandlet om fordelingen i februar, inngikk fire av de fem selskapene et kompromiss. Det norske oljeselskap, der Kjell Inge Røkke er en av eierne, blokkerte imidlertid for en avtale.

Kjell Inge Røkke eier 67 prosent av Aker, som igjen eier 49,9 prosent av Det norske oljeselskap. Selskapet taper over 500 millioner kroner på avgjørelsen, ifølge analytiker.

— Vi har hele tiden hatt en prinsipiell argumentasjon om at verdien må tillegges større vekt enn i de kommersielle forhandlingene, sier Brøske.

I fordelingen fra Olje- og energidepartementet får selskapet en enda mindre andel enn i forslaget fra Statoil som selskapet sa nei til. I det opprinnelige forslaget var Det norske tildelt 11,9 prosent av forekomsten.

Analytiker Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank sier til E24 at selskapet med den nye fordelingen taper over 500 millioner kroner.

Brøske ønsker ikke å spekulere på om selskapet er blitt straffet for manglende kompromissvilje.

Kommunikasjonsrådgiver Jan Magne Bae i Olje- og energidepartementet sier vedtaket er fattet i henhold til petroleumsloven.

— Dersom noen av rettighetshaverne skulle være uenig i departementets fordeling av forekomsten, kan det påklages innen tre uker. Departementet ønsker ikke å spekulere på hvordan de involverte selskapene vil forholde seg til vedtaket, sier han til NTB.

Olje- og energidepartementet er selv klageinstans for vedtaket.

- Avklarer uenigheten

Også Petoro kjempet for å få en høyere andel i feltet enn de øvrige lisenspartnerne ønsket, men etter et møte med statsråden like før fristen for å levere planen for utbygging og drift av oljefeltet gikk ut, aksepterte Petoro en lavere eierandel. I Statoil-forslaget hadde Petoro en andel på 17,8 prosent.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sier torsdagens vedtak avklarer uenigheten mellom selskapene.

— Vedtaket gjør at alle selskapene nå vil ha egeninteresse i å bygge ut og drive feltet de neste tiårene, slik at vi oppnår god ressursforvaltning og høyest mulig verdiskaping fra feltet, sier han i en pressemelding.

Enormt

Johan Sverdrup er et av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet. Statoil anslår at feltet over 50 år vil gi en samlet inntekt på vel ett norsk statsbudsjett, og at første fase vil generere vel 50.000 årsverk.

Endringer på brøkdeler av en prosent kan få store utslag ettersom Johan Sverdrup antas å kunne gi en samlet produksjonsinntekt på 1.350 milliarder kroner over 50 år. (©NTB)

Les også

  1. SV sier nei til Johan Sverdrup

  2. Milliardkontrakt hindrer neppe nye stillingskutt

  3. Oljebransjen tviler på 51.000 Sverdrup-jobber