Økonomi

Gevinst fra Oljefondet i fjor: 85.000 kroner pr nordmann

Spillsuksesser fra Nintendo bidro til sterk gevinst for Oljefondet i fjor.

Oljefondet sjef Yngve Slyngstad rapporterer om et godt 2016.
 • Sigurd Bjørnestad
  Sigurd Bjørnestad
  Journalist

Oljefondet fikk en avkastning på 6,9 prosent i fjor. Det tilsvarer 447 milliarder kroner, eller cirka 85.000 kroner pr. nordmann, liten og stor.

Dette er mye bedre enn avkastningen i 2015, men langt under den svært gode avkastningen i årene 2012, 2013 og 2014. Da var den årlige avkastningen i gjennomsnitt drøyt 12 prosent. Det er historisk sett uvanlig høyt.

Avkastningen fordeler seg med 8,7 prosent på aksjer, 4,3 prosent på omsettelige rentepapirer (obligasjoner) og 0,8 prosent på fast eiendom.

– Avkastningen i 2016 var preget av fallende internasjonale renter i første halvår, og sterke aksjemarkeder i andre halvår. Året startet med uro i markedene, og usikkerhet rundt utviklingen i Kina. De tre første ukene var de globale aksjemarkedene ned 10 prosent, sier sjefen i fondet, Yngve Slyngstad, på pressekonferansen.

2016-historien endte likevel godt.

– Markedene stabiliserte seg i løpet av året, og fondet fikk nok en gang god aksjeavkastning, sier Slyngstad.

Sammen med sentralbanksjef Øystein Olsen la han tirsdag formiddag frem årsrapporten og resultatene for 2016.

Olsen er med fordi fondet blir forvaltet i en avdeling i Norges Bank. Sentralbanksjefen leder Norges Bank hovedstyre, som er det styret Slyngstad rapporterer til.

 • Her kan du lese om de fire som styrer pengene i Oljefondet:
Les også

Fire menn med 7000 milliarder

Flinke pengeflyttere

Ifølge rapporten var fondets forvaltere flinke i fjor. De klarte å slå det brede markedet med 0,15 prosentenheter. Det tilsvarer drøyt 10 milliarder kroner.

Dette er resultatet i den såkalte aktive forvaltningen. Her prøver fondets forvaltere å ta smarte valg slik at de kan tjene ekstra penger i forhold til passivt å følge det brede markedet.

Stor suksess med Pokémon Go og Super Mario

Norges Bank trekker spesifikt frem det japanske spillselskapet Nintendo i årsrapporten:

– Selskapet er en av videospillverdens eldste aktører, og produserer spillkonsoller og videospill. Nintendo har utviklet flere spill som har gått til topps på salgslistene verden over, skriver fondet.

Oljefondet eier en liten bit av Nintendo. Aksjeposten er nå verdt 2 milliarder kroner, opp fra 1,3 milliarder ved årsskiftet i fjor. I dette ligger det en liten økning i eierandelen (fra 0,73 prosent til 0,79 prosent av selskapet), men for det meste en eventyrlig gevinst.

– I 2016 har selskapet hatt stor suksess med relanseringen av Pokémon GO og Super Mario Run til mobil og nettbrett. Selskapet hadde 5000 ansatte og driftsinntekter på 4,2 milliarder dollar i 2016.

Oljefondet tjente gode penger på Pokémon Go-feberen som har herjet store deler av verden siden sommeren 2016.

Storeier i vinkartong

Listen med fondets største aksjeinvesteringer regnet i milliarder kroner ser slik ut:

 • Nestlé 51 mrd. kroner
 • Shell 46 mrd. kroner
 • Apple 45 mrd. kroner

Regnet som eierandel i enkeltselskap er Smurfit Kappa Group størst, med 9,6 prosent. Smurfit Kappa Group lager blant annet emballasje til pappviner. Deretter følger det tyske kjemikalieselskapet Brenntag AF, med 6,6 prosent.

Når det gjelder omsettelige rentepapirer er listen slik, i milliarder kroner:

 • Amerikanske statspapirer: 579 mrd. kroner
 • Japanske statspapirer: 162 mrd. kroner
 • Tyske statspapirer: 137 mrd. kroner

Ikke friske penger

Lavere oljepriser har gjort det slutt på at fondet netto får tilført nye, friske oljepenger fra Finansdepartementet.

I fjor brukte finansminister Siv Jensen 95,7 milliarder kroner mer oljepenger på statsbudsjettet enn det som kom opp som friske oljepenger fra borhullene.

Dette er basert på anslagene i Nasjonalbudsjettet 2017, som ble lagt frem i fjor høst.

2016 var første året dette skjedde. Men anslaget i Nasjonalbudsjettet 2017 viser at Jensen pengebruk var 2,8 prosent av fondet, regnet med de anslagene om gjaldt i oktober i fjor.

Tærer ikke på fondet

Jensen er dermed i 2016 fremdeles under den langsiktige forventede realavkastningen på 3 prosent. I realavkastningen er prisveksten trukket fra den løpende avkastningen.

Den forventede realavkastningen ble nedjustert fra 4 til 3 prosent for noen uker siden.

Les også

 1. Svein Gjedrem: – Oljefondet er Norges viktigste næring

 2. Oljefondets ekssjef advarer mot mer aksjer i fondet

 3. Oljefondet fra 0 til 7000 mrd. på to tiår

http://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/e61932d1%E2%80%938c08%E2%80%9333dc-99bf-2728e4893613

Les mer om

 1. Norges Bank
 2. Yngve Slyngstad
 3. Øystein Olsen
 4. Økonomi