Erna Solbergs Kina-besøk kan sende norsk lakseeksport til himmels igjen

Et normalisert forhold mellom Norge og Kina vil gi en voldsom og rask vekst i den norske lakseeksporten til Kina, tror Norsk Sjømatråd.

Etter det diplomatiske bruddet med Kina, raste lakseeksporten. Norge har nå en markedsandel på beskjedne 2 prosent. Nå håper laksenæringen på gyldne tider igjen.
  • Knut-Erik Mikalsen
    Knut-Erik Mikalsen

Norsk laksenæring står klar med en storsatsing når det norske suksessproduktet nå får enklere tilgang til det kinesiske markedet.

  • Den norske eksporten stanset så å si helt etter at Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.
  • Da hadde Norge 94 prosent markedsandel i salg av fersk laks på det enorme kontinentet.
  • Dette forsvant nesten over natten, og i dag har Norge en markedsandel på svært beskjedne 2 prosent.

Kinesernes appetitt på fersk laks er imidlertid enorm, men i Norges fravær har land som Chile, Færøyene og Skottland tatt grundig for seg av dette enorme markedet.

Besøket som statsminister Erna Solberg (H) innleder i Kina kommende uke, vil ifølge Norsk Sjømatråd kunne gi norske lakseeksportører enklere markedsadgang. Det har vært arbeidet med å få på plass en veterinæravtale mellom landene siden regjeringen i desember lykkes med å få gjenopprettet kontakten mellom våre to land.

Den gang alt var fryd og gammen i lakseeksporten mellom Norge og Kina. Tidligere statsminister Jens Stoltenberg på offensiv i Kina i 2007.

Norsk laks har godt renommé i Kina

Norsk Sjømatsråds direktør for fastlands-Kina og Hongkong, Sigmund Bjørgo, er svært optimistisk om hva norsk fiskeriindustri kan få til i landet.

– Fra det øyeblikket vi kan si at normale handelsforbindelser er gjenopprettet, skal vi i løpet av 12 måneder ha opparbeidet oss en andel på 65 prosent av markedet for fersk fisk. Skulle vi etter hvert få til en frihandelsavtale med Kina, lik den vår hovedkonkurrent Chile har i dag, er det nesten ikke grenser for hvor stor eksporten kan bli, sier Bjørgo til Aftenposten.

En andel på 65 prosent vil ifølge Sjømatrådet innebære en eksport på opptil 50.000 tonn i året. Det tilsvarer en markedsverdi på 3,2 milliarder kroner.

Utgangspunktet for norsk lakseeksport er ifølge Bjørgo svært gunstig:

– Selv om vi har vært nesten fra værende i det kinesiske marked siden 2010, har norsk laks beholdt sitt utrolig gode renomme hos de kinesiske forbrukerne. Vi starter fra et godt utgangspunkt, og derfor kan vi også sette oss ambisiøse mål for hvor raskt vi skal klare å komme inn i markedet igjen. Vi hadde en gang 94 prosent andel. Dit kommer vi nok ikke igjen fordi konkurransen er blitt større, sier Bjørgo.

Laksen kommer ferskere til markedet

Han sier en av de store fordelene med norsk laks er at den kan komme veldig raskt fra Norge til de kinesiske matfatene:

– Mens konkurrentene bruker opptil syv dager på fakten fra produsent til butikkdiskene, er vi nede i tre-fire dager. Kineserne verdsetter ferskheten, og det at vi kan bringe varene ferske til matfatene her i landet vil være et utrolig godt konkurransefortrinn for Norge, sier Bjørgo.

Marine Harvest er størst på norsk oppdrettslaks, og er klar til å kaste seg inn i det kinesiske markedet med full tyngde.

Venter på en veterinæravtale

Hos Marine Harvest, den største oppdrettsaktøren i Norge, er optimismen stor over hva gjennombruddet i det kinesiske markedet kan bety:

– I dag går hoveddelen av eksporten vår til EU-landene, men vi er klar til å gjenoppta den direkte eksporten til Kina i det øyeblikk det foreligger en veterinæravtale mellom våre to land. Dette har det vært jobbet med siden desember da de diplomatiske forbindelsene ble gjenopprettet, sier kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest.

Selskapet er i dag tilstede i Kina, og mener å ha produksjon og nettverk til å kunne møte den etterspørselen som måtte komme i dette markedet:

– Vår tilstedeværelse i flere marked og produksjonsland gjør at vi har fleksibilitet til å nå de markedene med det mest største potensialet. Det er ingen tvil om at Kina på sikt hører til i et slikt bilde, sier Hjetland.

LES OGSÅ: Denne kjønnsløse GMO-laksen kan redde oppdrettsnæringen og villaksen. Men vil du spise den?
LES OGSÅ: Folk i Asia kan få ferskere norsk laks enn Oslo-folk