Økonomi

Likestillingsminister om Svendsens avgang: – Dette er uholdbart av Telenor

Berit Svendsen erstattes av to menn. Det vekker reaksjoner.

Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland mener det er uholdbart av Telenor at de ikke har en bedre kjønnsbalanse.
  • Inger Lise Hammerstrøm
    Inger Lise Hammerstrøm
    Journalist

– Det er uholdbart at et av Norges desidert største selskaper, som har alle forutsetninger for å rekruttere de beste kvinner til toppen i konsernledelsen, ikke greier å ha en bedre kjønnsbalanse enn det de ser ut til å ha, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland til NRK.

Helleland sier hun forventer at Telenor utarbeider planer og strategier for å få flere kvinnelige ledertalenter frem til toppen.

– Neste gang jeg treffer Sigve Brekke, kommer jeg til å si hva jeg mener om den negative utviklingen i selskapet, sier hun til kanalen.

Brekke ansetter tidligere Asia-medarbeidere

Sigve Brekke uenig med Helleland

- Jeg setter pris på barne- og likestillingsministerens engasjement rundt kvinneandelen i Telenor. Jeg deler i midlertidig ikke hennes syn på at 33 prosent kvinner i konsernledelsen er «uholdbart», men er tydelig på at kvinneandelen i Telenor skal opp, skriver Brekke i en epost til aftenposten.

Han skriver at han ser frem til å møte Helleland for å diskutere temaet.

Konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted da de møtte pressen tirsdag etter at det ble kjent at Berit Svendsen slutter i Telenor.

– Vi har et systematisk arbeid for å utvikle og rekruttere gode kvinnelige ledere i Telenor og har satt oss et mål om å ha 30 prosent kvinner blant våre senior ledere innen 2020. Dette er et kontinuerlig arbeid og ikke noe vi løser over natten. Jeg ser frem til å møte Hofstad Helleland ved neste anledning og høre hennes innspill på hvordan vi kan ytterligere forsterke vårt arbeid for å øke andelen kvinnelige ledertalenter, skriver han.

Han peker også på at han, tirsdag, utnevnte en kvinnelig administrerende direktør i Sverige, Kaaren Hilsen, og at Alexandra Reich nylig fikk lederrollen for Telenors største Asiaselskap.

– Vi gleder oss også til å ønske Anne Kvam velkommen som ny konserndirektør for Corporate Affairs, avslutter Brekke.

Når Berit Svendsen nå går av som administrerende direktør i Telenor Norge og sjef for Skandinavia, fordeles ansvaret på to av Sigve Brekkes tidligere Asia-medarbeidere:

Sigve Brekke (til høyre) har utnevnt Morten Karlsen Sørby (til venstre) som fungerende sjef for Telenor i Skandinavia. I tillegg utnevner selskapets toppsjef ytterligere én mann til ledelsen.
  • Petter-Børre Furberg (51) er av styret i Telenor Norge utnevnt som ny administrerende direktør for Telenor Norge.
  • Morten Karlsen Sørby (59) skal være fungerende sjef for virksomheten i Skandinavia etter Svendsen.

Aftenposten mener: Telenor-sjefen må avgjøre hvem han skal ha i ledergruppen sin

– Holder ikke

Selskapets tillitsvalgte er ikke fornøyde med selskapets kjønnsbalanse.

– Mangfoldsledelse er tydeligvis ikke noe Telenor kan skryte av. Dette holder ikke i likestillingslandet Norge i 2018, konstaterer fagforeningen Negotias forbundsleder Monica Paulsen i en pressemelding.

Negotias forbundsleder Monica Paulsen er kritisk til Telenor-ledelsens nedprioritering av kjønnsbalanse i ledelsen.

– Har Telenor etter din mening gode kvinnelige kandidater som kunne overtatt etter Svendsen?

– Det burde vært prioritert av ledelsen å ha en langsiktig strategi på dette. Jeg anbefaler Telenor å jobbe for å få en bedre kjønnsbalanse blant kandidatene sine, sier Paulsen til Aftenposten.

Næringsministeren mener det er for få kvinnelige ledere

Telenors største eier, Nærings- og fiskeridepartementet, styrt av Torbjørn Røe Isaksen, vil ikke uttale seg om endringene i konsernledelsen.

– Jeg kommenterer ikke denne saken konkret, men det er en kjent sak for alle virksomheter at vi mener det er for få kvinnelige ledere i norske selskaper. Som eier forventer vi at styrene jobber systematisk med dette, sier Isaksen til DN.

Han bruker anledningen til å rose Svendsen.

– Det er en erfaren, profilert og dyktig næringslivsleder som nå forlater Telenor. Jeg er sikker på at vi kommer til å se Berit Svendsen i andre viktige stillinger og verv i fremtiden også, hvis hun selv ønsker det, sier han til avisen.

– Viktig med ledere som forstår teknologi

Berit Svendsen er utdannet sivilingeniør ved NTNU. Siden hun begynte i Telenor i 1988, har hun jobbet blant annet som divisjonsdirektør for datatjenester, teknologidirektør og leder for forskningsavdelingen.

President i fagorganisasjonen for ingeniører og teknologer, NITO, Trond Markussen, beskriver Berit Svendsen som en leder med god formidlingsevne og en rollemodell for å få flere kvinner inn i teknologiverdenen.

NITO-president Trond Markussen oppfordrer Telenor til å opprettholde teknologikompetanse i bedriften.

Markussen oppfordrer nå telegiganten til å opprettholde kunnskap om teknologi i selskapet.

– Telenor er fundamentert på teknologi, de skal være et lokomotiv inn i fremtiden. Derfor er det viktig med ledere som lytter til teknologer og forstår teknologi, sier Markussen til Aftenposten, og legger til.

– Jeg forventer at Telenor prioriterer å beholde kunnskap om teknologi i bedriften.

Mener Telenor mister viktig kompetanse

Esben Smistad er konserntillitsvalgt for 1000 organiserte i El og IT Forbundet i Telenor i Norge. I et intervju med E24 betegner han dette som en mørk dag i Telenors historie.

Han mener selskapet nå har mistet viktig kompetanse.

– Det er få som har så god erfaring som Berit, som har hatt ansvaret for en så bred produktportefølje som Berit. Vi er redde for at det kommer til å merkes når Berit nå går ut av selskapet, sier han til E24.

Har stort sett jobbet i Asia

Petter-Børre Furberg er utdannet siviløkonom ved NHH. Siden han ble ansatt i Telenor i 2001, har han hatt ulike roller i Telenor i Asia. Inntil nylig har han vært sjef for konsernets virksomhet i Asia.

Med unntak av perioden 2007 −2010, da Furberg hadde ulike sjefsroller i Oslo, har han vært stasjonert i Asia. Der har han fungert i en rekke lederstillinger i blant annet Thailand, Myanmar og Bangladesh.

Petter-Børre Furberg (til høyre) har jobbet i Asia store deler av tiden han har vært ansatt i Telenor.

Ifølge kilder NRK har snakket med, har Sigve Brekke og Petter-Børre Furberg jobbet tett sammen i Asia. De har det som beskrives som et godt forhold. Furberg skal være godt likt internt og beskrives av flere som svært kompetent.

Sigve Brekke var sjef for Telenor Asia fra 2008 til 2015.

Morten Karlsen Sørby (59) er utnevnt til fungerende sjef for virksomheten i Skandinavia etter Svendsen. Han var i en kort periode i 2015 øverste leder for Telenor i Asia. Siden da har han hatt ulike lederverv ved selskapets kontor i Oslo.

Sørby er utdannet regnskapsfører ved NHH.

Kan få nærmere 10 millioner i sluttpakke

Som konserndirektør i Telenor har Berit Svendsen krav på etterlønn. Sammen med aksjene hun eier vil hun ifølge E24s beregninger få med seg en pakke på 9,9 millioner pluss opparbeidede pensjonsrettigheter.