Økonomi

Jensen avviser forslag i BI-rapport

Finansministeren vil ikke at Oljefondet skal ha andre mål enn høy avksatning av pengene.

Finansminister Siv Jensen vil ikke at Oljefondet skal brukes til mange gode formål. Anette Karlsen

 • Sigurd Bjørnestad

I et fordrag på Handelshøyskolen BI tok finansminister Siv Jensen opp tråden fra den ferske stortingsdebatten om å trekke Oljefondet ut av kullselskaper. Hun mener dette hander om: Hva skal man egentlig bruke fondet til?

Jensen svarer med å slå sine beskyttende armer rundt fondets nåværende mål om høyest mulig avkastning til rimelig risiko.

— Noen mener vi skal bruke fondet som et utenrikspolitisk verktøy. Det er jeg uenig i . Andre mener det skal være et klima- og miljøpolitisk vektrøy. Det er jeg også helt uenig i. Hovedmålet er å sikre våre pensjoner ved å sørge for at vi får best mulig avkastning over tid. Da kan vi ikke blande inn for mange mål, sier hun.

Jensen legger til at forvaltningen skal skje med "ansvarlighet" og innenfor etiske retningslinjer.

Les også:

Les også

De borgerlige vil utrede mer enn nei til kull

Les også

Milliarder til overs i Oljefondet

Les også

Innrømmer at Oljefondets Formel 1-investering var bom

Lunken til rapport

Anledningen for å være på BI var at høyskolens professor Torger Reve la fremForskningsrapport 5/2013. Han og tre andre har forsket for fagforeningen Finansforbundet under tittelen Kapitalforvaltning i Norge — en ny vekstnæring?

Ett av forslagene for å skape en sterkere privat norsk finansnæring er at mer av forvaltningen av oljepengene settes ut som oppdrag til andre enn fondets egne forvaltere.

I tillegg vil forskerne innføre et krav om at utenlandske forvaltere som skal ha oppdrag fra Oljefondet også åpner kontor i Norge.

Eller med rapportens ord: "Fra et næringsperspektiv bør en skape en struktur der porteføjeforvaltere øker muligheten til å få tildelt et mandat (oppdrag fra fondet, red.anm.) dersom de etablerer et lokalkontor i Oslo, (...) ."

Rapportens forfattere mener det er "rimelig å anta" at de utenlandske forvalterne da "vil bli integrert i det lokale forretningslivet".

Les også:

Les også

Nå er vi alle oljemillionærer

Starter med virkeligheten

Utover dagen tirsdag var det seminar, med blant andre finansministeren på programmet. Hun gikk langt i å avvise forslaget.

— Man må først ta utgangspunkt i virkeligheten. Det er jo ikke slik at en svimledende del av våre felles pensjonspenger er satt bort til eksterne forvaltere, nesten alt forvaltes jo av Oljefondet selv. Det alt vesentlige av det som settes bort til eksterne forvaltere, blir jo forvaltet i fremvoksende markeder, sier hun.

Hun sier det er "litt kunstig hvis man skulle tvunget de miljøene til Norge".

— Vet ikke jeg, om det er et rimelig krav å stille til fremvoksende økonomier? Jeg er ikke helt sikker på om jeg er enig i det, konkluderte hun diplomatisk.

Til Aftenposten sier Jensen at dette "ikke er en så veldig eksisterende diskusjon" fordi "en forvinnende liten andel av kapitalen" blir forvaltet av andre enn Oljefondets egne forvaltere.

Ved utgangen av 2013 var forvaltningen av 190 milliarder kroner, eller 3,8 prosent av fondet, satt ut som oppdrag til eksterne aksjeforvaltere. Dette er mer enn hele verdien av Folketrygdfondet, som er statens andre pengebinge.

Les også:

Les også

Folketrygdfondet med et av sine beste år

Les også

Mener Oljefondet må få ny vaktbikkje

Vil dele Oljefondet

Et annet forslag i BI-rapporten er å dele opp Oljefondet i mindre fond fordi dette "ville fremme sunn konkurranse". Jensens budskap er at dette vil gi lavere samlet avkastning av oljepengene.

— I utgansgpunktet foreligger det ikke noe forslag om å dele opp fondet nå. Det handler selvfølgelig om at den robuste forvaltningen vi har av Oljefondet også er den som gir oss best avkastning, sier hun til Aftenposten.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Oljefondet brukte mer penger på 81 eksterne forvaltere enn på alle sine egne ansatte

 2. ØKONOMI

  Stortinget har skylden for Oljefondets tap

 3. ØKONOMI

  Oljefondets første sjef langer ut mot Siv Jensen

 4. ØKONOMI

  Gevinst fra Oljefondet i fjor: 85.000 kroner pr nordmann

 5. ØKONOMI

  Norges Bank vil at oljepengene skal leve farligere

 6. ØKONOMI

  Gode aksjemarkeder: Oljefondet tjente 167 milliarder i 2. kvartal