Økonomi

Noe er helt galt i fransk økonomi

Frankrikes president Francois Hollande prøver desperat å komme med nye reformforslag for å få fart på økonomien.

President Francois Hollande sliter tungt med å vinne tilslutning for sin økonomisk politikk. Foto: CHARLES PLATIAU, REUTERS/NTB SCANPIX

 • Ingeborg Moe
  Journalist i utenriksredaksjonen

Triumfbuen ruver øverst i paradegaten Champs-Élysées i Paris.

En jungel av lover

Arbeidsrettsadvokat Florence Aubonnet har kontor på en eksklusiv adresse rett ved de mest kjente landemerker i den franske hovedstaden.

Florence Aubonnet. Foto: INGEBORG MOE

På pulten hennes i advokatfirmaet Flichy Grangé ligger en kompakt, rød bok på 3368 sider, landets arbeidslivslover.— Det er veldig komplekst. Et enkelt spørsmål er ikke alltid så enkelt å svare på, sier Aubonnet.

Alt er ved det gamle

Nylig fikk hun telefon fra et amerikansk firma som entusiastisk spurte om det hadde skjedd en dramatisk endring i fransk arbeidsliv etter at det kom en ny lov i fjor sommer.

Den nye loven skulle gjøre det mulig å forhandle frem lavere lønn og lengre dager for bedrifter i krise.

Men hun kunne ikke svare ja. Loven har bare vært brukt fem ganger siden sommeren 2013. 35-timersuken lever i beste velgående.

Søndagsåpne butikker

I forrige uke la den nye franske økonomiministeren Emmanuel Macron frem flere forslag for å liberalisere den franske økonomien i et forsøk på å gjøre noe med rigide regler.

• Han vil ha søndagsåpne butikker flere helger i året for å unngå at turister tar Eurostar-toget til London for å handle i helgene.

• Han vil konkurranseutsette bussruter og åpne opp en del beskyttede yrker.

Men det har alt ført til bråk, særlig i hans eget parti, sosialistpartiet.

Presses fra Brussel

Samtidig har den franske regjeringen kniven på strupen. EU-kommisjonen ville ikke gi godkjentstempel på landets statsbudsjett for 2015.

Blir det ikke en bedre balanse mellom inntekter og utgifter i løpet av noen måneder, risikerer Frankrike en ydmykende bot.

Tema på EU-toppmøtet

Når EU-toppene møtes i Brussel denne uken, blir nettopp økonomien og den manglende veksten tema.

Landene er uenige om hva som er riktig medisin.

Tyskland kritiserer Frankrike har gjort for lite for å få fart på landets økonomi.

Frankrike og Italia mener Tyskland selv må bruke mer penger for å stimulere til ny vekst i hele eurosonen.

Går utover selvtilliten

— Frankrike er den nest største økonomien i eurosonen. Hvis det blir bedring, hvis Frankrike går bedre, vil landet kjøpe mer, og vil være en motor også for våre naboer, sier Yves Bertoncini, direktør i stiftelsen Notre Europe, som ble grunnlagt av tidligere EU-president Jacques Delors.

Yves Bertoncini. Foto: INGEBORG MOE

Derfor er det bekymring over at det går sakte i Frankrike. • Arbeidsledigheten har bitt seg fast på over 10 prosent, veksten i produksjonen (bruttonasjonalproduktet) er på svake 0,3 prosent etter to kvartaler uten vekst.

• Underskuddet på statsbudsjettet ligger an til å bli 4,1 prosent neste år, langt over EUs grense på 3 prosent.

Men så langt har det altså gått svært tregt å innføre reformer

Fundamentale problemer

Bertoncini mener det er mange strukturelle problemer somdet må tas tak i:

• Det franske skolesystemet skaper gode elitestudenter, men mange andre faller fra underveis og forlater skolen uten noen eksamenspapirer.

• Arbeidskraften er dyr på grunn av alle de sosiale utgiftene.

— Men det viktigste er nok et psykologisk problem. Frankrike er inne i nedgangstider og jeg tror franskmenn er deprimerte på grunn av dette, sier direktøren.

Frankrike pleide å være en stor nasjon som hadde et budskap til verden, fremholder Bertoncini.

— Frankrike er fremdeles et viktig land, men det er en følelse av forfall, en deprimerende følelse av at vi ikke former verden lenger, sier hani, som selv er franskmann.

Sjefene går ut i gatene

Frédéric Grivot driver en bedrift som produserer flakonger utenfor Paris og har 46 ansatte. Han er også visepresident i CGPME, som organiserer sjefene i små og mellomstore bedrifter.

For et par uker siden var hans medlemmer ute i Paris' gater for å protestere.

— Vi låste på symbolsk vis portene til Økonomidepartementet med lenker for å vise hvordan franske bedrifter blir blokkert av urettferdige regler, sier han.

Grivot mener bedriftseiere sliter med et voldsomt byråkrati og altfor rigide arbeidslivslover når de skal ansette eller si opp folk.

— Så vidt vi kan se er ikke dagens Frankrike på vei til å vinne i den globale konkurransen, påpeker han.

Utbredt misnøye

Før helgen ble Frankrikes kredittverdighet nedgradert fra toppkarakteren AAA av ratingbyrået Fitch.

<b>Sykepleier Alexandra Ferrero (30).</b>-Alt er dyrt og økonomien går dårlig. Det er ikke mange som er fornøyde, nei. Jeg synes det er helt OK om det blir søndagsåpne butikker. Det er allerede mange som jobber på søndagene. Jeg tror det er bra at det blir åpent flere dager. Foto: INGEBORG MOE

Alexandra Ferrero (30), sykepleier. - Alt er dyrt og økonomien går dårlig. Det er ikke mange som er fornøyde, nei. Jeg synes det er helt OK om det blir søndagsåpne butikker. Det er allerede mange som jobber på søndagene. Jeg tror det er bra at det blir åpent flere dager.

Fabien Delavigne (36), dataingeniør.

<b>Fabien Delavigne (36), dataingeniør. </b>-Det går dårlig. Men jeg er ikke bekymret, for det er mye rikdom i Frankrike, den er bare dårlig distribuert. Jeg mener dette først og fremst er et politisk problem. Det er en politisk krise. Jeg synes ikke noe om forslaget om søndagsåpne butikker. Alt man foreslår er små ting. Det vil ikke forandre noen ting. Man må gjøre strukturelle reformer og ha lederskap. Foto: INGEBORG MOE

— Det går dårlig. Men jeg er ikke bekymret, for det er mye rikdom i Frankrike, den er bare dårlig distribuert. Jeg mener dette først og fremst er et politisk problem. Det er en politisk krise. Jeg synes ikke noe om forslaget om søndagsåpne butikker. Alt man foreslår er små ting. Det vil ikke forandre noen ting. Man må gjøre strukturelle reformer og ha lederskap. Elliot Palfi (20), studerer grafisk design.

<b>Elliot Palfi (20), studerer grafisk design. </b>-Jeg synes alt er et stort rot for tiden. Det er vanskelig å ha tillit til regjeringen. Jeg har bodd i USA i flere år og synes folk i Frankrike jobber for lite. Det er for lett å få trygd. Søndagsåpne butikker er en god ting. I USA er det jo åpent hele tiden. Foto: INGEBORG MOE

— Jeg synes alt er et stort rot for tiden. Det er vanskelig å ha tillit til regjeringen. Jeg har bodd i USA i flere år og synes folk i Frankrike jobber for lite. Det er for lett å få trygd. Søndagsåpne butikker er en god ting. I USA er det jo åpent hele tiden.im@ap.no

 1. Les også

  Fitch nedgraderer Frankrike

 2. Les også

  Merkel refser Italia og Frankrike

 3. Les også

  Omstridt sosialist skal redde euroen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Macrons parti får et stort flertall i parlamentet. Nå skal han reformere Frankrike i turbofart.

 2. VERDEN

  For ett år siden lå Europa på dødsleiet. Nå brer optimismen seg over hele kontinentet.

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Italias uansvarlige budsjett bør bekymre hele Europa

 4. VERDEN

  Macron knuste de etablerte partiene i Frankrike. Erna Solberg tror ikke det samme kan skje i Norge.

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Viktig for Europa at Macron lykkes

 6. VERDEN

  Presidenten undervurderte dem. Nå venter skjebneuke for den franske presidenten.