Økonomi

Norske folk og penger er på vei inn i landet med verdens største olje- og gassreserver

Nedturen på norsk sokkel sender risikovillige oljeselskaper til Iran. Ståle Kyllingstad i IKM har allerede 14 personer på jobb i landet. – En del av konkurrentene sover i timen, sier han.

Iran har verdens største forekomster av olje og gass. Her fra Den persiske gulf. Foto: RAHEB HOMAVANDI

 • Stine Barstad

– Det siste året har vi hatt rundt 40 oppdrag fra norske virksomheter som ønsker å gjøre forretninger i Iran, sier direktør for granskningsavdelingen i KPMG, Erik Arvnes.

Hans avdeling hjelper norske selskaper med å gjennomføre undersøkelser av potensielle iranske samarbeidspartnere.

Ett år etter at sanksjonene mot landet ble løftet, er flere norske selskaper godt i gang med å etablere seg i landet, som sitter på verdens største olje- og gassreserver.

– Selskapene vi har jobbet med kommer hovedsakelig fra olje- og gassbransjen, men også innenfor shipping, sjømat og fornybar energi, sier Arvnes.

Ståle Kyllingstad i IKM. Foto: STAVANGER AFTENBLAD

– Konkurrentene sover i timen

Oljeleverandørselskapet IKM flagget tidlig at det så store muligheter i Iran. Administrerende direktør Ståle Kyllingstad bekrefter overfor Aftenposten at selskapet siden i fjor vår har hatt et team på 14 personer som jobber i landet.

– De utfører tjenester innenfor undervannsteknologi, sier administrerende Kyllingstad til Aftenposten.

Han er imidlertid lite lysten på å gå ut med detaljer rundt hva konkret oppdraget går ut på. Han vil av konkurransehensyn heller ikke oppgi hvem selskapet jobber for i Iran, ut over at det er et «statlige eller halvstatlig selskap».

– Det er noen av konkurrentene våre som sover i timen, sier han.

– Hvor viktig er dette oppdraget for dere?

– Det er for det første et langsiktig oppdrag, som vil generere mellom 50 og 100 millioner kroner i året fremover. Svært viktig er det også at det sikrer bruk av vårt utstyr. I våre gamle markeder var det overkapasitet, så dette var svært kjærkomment, sier Kyllingstad.

Mens norske oljeselskaper kutter kraftig i sine investeringer på norsk sokkel, planlegger Iran å investere rundt 185 milliarder dollar i sektoren de neste ti årene, ifølge konsulentselskapet Atieh International.

 • Lofoten-krangelen: Her er kartet som viser at ingen av de mest lovende oljeområdene rammes av Aps «petroleumsfrie sone» i Lofoten

Spente på Trump

Norges ambassadør i Iran, Aud Lise Norheim, sier at hun også merker stor pågang fra selskaper innen olje- og leverandørindustrien, oppdrettsnæringen og fornybar energi som ønsker å etablere seg i landet.

I september hadde fiskeriminister Per Sandberg med seg en delegasjon på 66 personer fra norske sjømatselskaper til landet.

– Foreløpig er mye av det på intensjonsplan, men det er i ferd med å materialisere seg mer. Men det er en vente og se-holdning akkurat nå.

Selskapene er spente på hva president Donald Trump foretar seg, sier hun, og viser til at den nyinnsatte presidenten har sagt han vil «rive i stykker» atomavtalen.

Før jul ble det klart at oljeselskapet DNO er prekvalifisert til å delta i kampen om iranske oljefelt. DNV GL er etablert med kontor i landet, og Aker Solutions inngikk i mai samarbeidsavtale med et iransk forskningssenter.

Måneden før skrev iranske Financial Tribune at selskapet også var i ferd med å underskrive intensjonsavtale med det statlige iranske oljeselskapet NIOC om konstruksjon av oljeplattformer. Dette er ikke riktig, ifølge informasjonssjef Bunny Nooryani i Aker Solutions.

– Vi anser Iran for å være et interessant marked som byr på muligheter for oss, og vi har hatt diskusjoner med både mulige lokale kunder og mulige partnere. Men generelt kommenterer vi ikke på hvilke prosjekter eller forretningsmuligheter vi til enhver tid forfølger, sier hun.

Kværner på partnerjakt

Også Kværner har vært aktive med å kartlegge muligheter i landet.

– Det kan nå ligge til rette for mer handel med Iran, og Kværner ser at det kan komme prosjekter i landet der selskapets ekspertise kan være attraktiv, skriver informasjonssjef Torbjørn Andersen i Kværner i en e-post.

– For å være forberedt har Kværner opprettet forbindelse med mulige kunder og samarbeidspartnere, men det er for tidlig å anslå om konsernet etter hvert blir involvert i fremtidige prosjekter i Iran, legger han til.

Mer risikovillige

Store, internasjonale banker er fortsatt tilbakeholdne med å finansiere og tilrettelegge for investeringer i Iran. Landet har store utfordringer når det gjelder korrupsjon, og generelt liten gjennomsiktighet når det gjelder eierskap. Iran ligger som nummer 118 av 189 på Verdensbankens rangering over hvor enkelt det er å gjøre forretninger i landet.

Samtidig er det stor usikkerhet knyttet til hva slags politisk linje Trump vil legge seg på overfor landet. Det gjør at flere av de norske selskapene nå sitter litt i ro, ifølge Arvnes.

Men han merker også at nedgangstidene på norsk sokkel gjør at flere selskaper ser mer aktivt på muligheter i Iran.

– Har situasjonen på norsk sokkel gjort norske selskaper mer lystne på å ta risiko i Iran?

– Definitivt. Men norske selskaper er også blitt mye flinkere til å håndtere risiko, sier han.

– Selskapene må være mer kreative og se på nye markeder der mulighetene for vekst er større. De blir tvunget til å tenke annerledes, både rundt hvilke markeder de går inn i, og hvilke aktører de inngår samarbeid med, sier Arvnes.

Planlegger to solkraftverk

Det norske solkraftselskapet Scatec Solar ser også store muligheter i Iran.

– Vi jobber systematisk med Iran og har gjort det over lengre tid, sier konserndirektør for forretningsutvikling i Scatec Solar, Terje Osmundsen.

Han sier selskapet i utgangspunktet jobber mot å få til to solkraftverk i landet.

Etter det Aftenposten kjenner til, jobber selskapet mot å signere avtaler i Iran i løpet av året.

Osmundsen sier hovedutfordringen blir å få på plass et sikkert system rundt finansiering og pengeoverføringer. Selskapet samarbeider med GIEK (Garantiinstituttet for eksportkreditt), som har sagt det vil bistå norske selskaper som vil etablere seg i landet.

Osmundsen vil ikke oppgi flere detaljer rundt prosjektene Scatec jobber med før avtalene er signert.

– Vi har full tillit til at det kommer til å falle på plass, det tar bare litt tid. Vi er vant til å jobbe langsiktig, og har ingen hastverk i Iran. Vi jobber systematisk med partnere og prosjekter vi har stor tro på, sier han.

Les mer om

 1. Iran
 2. Norsk sokkel
 3. Scatec Solar
 4. Aker Solutions
 5. Korrupsjon
 6. Kværner

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Aker-sjefen varsler at tusenvis av arbeidsplasser er i spill: – Dette er virkelig ikke tidspunktet for økt skatt

 2. ØKONOMI

  Mens naboland satser på solenergi, avventer Norge. Bransjen mener vi blir akterutseilt.

 3. ØKONOMI

  Scatec Solar skifter navn etter milliardkjøp

 4. VERDEN

  Norsk gründerselskap med milliardkontrakt i Iran

 5. ØKONOMI

  Trump presser opp oljeprisen til glede for Norge

 6. ØKONOMI

  Prisen på denne energien er halvert på tre år. Den vil halveres de neste tre årene også, tror verdens energibyrå.