Norske butikkeiere reagerer på nye tollregler

Fra 1. april vil kunder kunne bestille klær for opptil 3.000 kroner tollfritt, mens bedrifter må betale moms fra første krone. Det bekymrer butikkeiere.

Tollfritaket kun gjelder kjøp opptil 3.000 kroner. Norske klesbutikker må uansett fortolle klærne de importerer.

– Regjeringen gir med den ene hånden og tar med den andre. Først kutter de 350-kronersgrensen, men vi får et kjempeproblem med varer som koster under 3.000 kroner. Dette gjør det vanskelig å drive konkurranse på like vilkår, sier Ørnulf Høyer, som driver kleskjeden med samme navn til E24.

Tidligere har man fått fritak fra å betale avgifter som toll og merverdiavgift når man handlet varer fra utlandet til en verdi på under 350 kroner. Det fritaket fjernes 1. januar, i stedet innføres en ny grense for tollfri import av klær.

Les også

Nå må du betale avgifter på all netthandel fra utlandet. 350-kroners regelen forsvinner.

– Med et sånt grep torpederer regjeringen handelsnæringen, mener Høyer.

Han får støtte fra kommunikasjonssjef Jan Hagen i nettbutikken Miinto.

– Hvis ønsket er å forenkle fortollingsprosessen, finnes det måter å gjøre det på uten å skade konkurransedyktigheten til norske klesbutikker, sier kommunikasjonssjef Jan Hagen i Miinto.

Finansdepartementet innrømmer at den tollfrie grensen er konkurransevridende i utenlandske nettbutikkers favør, men begrunner den med at nettbutikker i utlandet nå skal få ansvar med å innkreve merverdiavgift på nettsalg til nordmenn.