Dette er en seier som smaker

I dag lanseres en rekke nye produkter i butikkhylle. Et av dem er HaPå Ananas, som Kim Tolner har savnet i 20 år.

- Ahhh. Endelig. Dette har jeg ventet på i 20 år, sier Kim Marcus Tolner. Han var en av de første som meldte seg inn i Facebook-gruppen «Vi som vil ha HaPå Ananas tilbake». I dag kommer den i butikken.
NYTT I HYLLENE I DAG: Jamie Oliver: En middelhavsserie på ni produkter innenfor pasta, pastasauser, pesto og olivenolje. Alt basert på kokken Jamie Olivers oppskrifter og råd til hvordan produktene kan brukes.
NYTT I HYLLENE I DAG: Rømme på flaske: Q-Meieriene kommer med rømme på spruteflaske.
NYTT I HYLLENE I DAG: Sjokoladepudding: Freia kommer med sjokoladepudding og vaniljepudding i porsjonspakninger, samt en ny melkesjokoladepudding. Også nye toppinger med ferdig sjokoladekrem, mini NonStop og en halloweenkjeks står på listen deres.
NYTT I HYLLENE I DAG: Angry Birds: Det finske selskapet bak Angry Birds har solgt fuglene sine til godteprodusenten Fazer. Nå kommer fuglene i geléfigurer og som kjærlighet på pinne i flere farger.
NYTT I HYLLENE I DAG: Styrk: En ny melk fra Tine med lite fett, men mye proteiner og vitaminer.

I de siste årene har en Facebook-gruppe kjempet for å få tilbake HaPå med ananassmak. I dag er retropålegget tilbake i hyllene.

- Ahhh. Dette har jeg ventet på lenge. Det føles som jeg er seks-syv år igjen.

Kim Marcus Tolner har akkurat tatt første bit av skiven med HaPå Ananas. Øynene går nesten igjen, og et langt sukk unnslipper ham i det han får igjen pusten.

Produktet har vært ute av butikkene siden tidlig 90-tall, men ser i dag dagens lys igjen. I første omgang i et begrenset opplag på 50 000 glass.

Tolner var en av de første som likte Facebook gruppen «Vi som vil ha HaPå med ananas tilbake».

- Jeg var redd det ikke skulle smake som jeg husket, men dette er minst like godt, sier Tolner mens han kikker ned på loffen med det hvite, søte pålegget på og tar enda en stor bit.

Hørte på fansen

I 2008 bestemte Nestlé, som da eide HaPå, å legge ned produksjonen av pålegget fra Hamar. Det ble full reaksjon på Facebook og forbrukerne ga klart uttrykk for skuffelsen.

- Vi kjøpte HaPå mye på grunn av aksjonen på Facebook, sier markedssjef Lise Godfrey i Kavli.

Året var 2009 og Kavli flyttet fabrikken til Bergen og startet opp produksjonen av vanlig, brun HaPå. Nå har de nok en gang hørt på Hapå-fansen.

- Vi så at her var det mye engasjement vi kunne jobbe med. Gruppen «Vi som vil ha HaPå med Ananas» er nå blitt hørt. I alle fall i en periode, sier Godfrey.

Bugg og jegergryte

HaPå Ananas er ikke det eneste produktet som har sett dagens lys etter Facebook-gruppers press. I 2010 startet Bugg-entusiaster en gruppe på Facebook. Da det var 60 000 medlemmer som ønsket tyggegummien fra 80-tallet tilbake, fikk de viljen sin.

Galleberg, som er den norske distributøren, lanserte Bugg med banansmak tidligere i år. Neste år kommer trolig smakene bringebær, jordbær og/eller cola.

- Bugg ble relansert på bakgrunn av Facebook­-etterspørselen, sier kategorisjef Pia Rangberg i Galleberg.

Diplomis’ Pæreis fant også veien tilbake i isdisken etter et par år ute av markedet. Toros Jeger-gryte, Orkla-eier Stein Erik Hagens Toro-favoritt, kom i fjor tilbake etter å ha vært borte i flere år. Det samme gjaldt Grans brus Tropo. I motsetning til Jegergryten, som ble godt mottatt, solgte Tropo for dårlig i fjor, og bryggeriet la ned produksjonen igjen for et halvt år siden.

Andre kjente eksempler er sjokoladen Soho. Etter lansering ble den en stor flopp, men mange savnet den. Etter massivt press dukket den opp i en miniversjon i en av «Favoritt»-posene til Nidar.

Også Grandiosa uten paprika nåde butikkhyllene på grunn av forbrukerønsker. Stabburet sier at pizzaen produseres innimellom til kampanjer, men vil ikke bli en del av standardutvalget i frysedisken.

Begrenset opplag

Etter å ha spist sin andre skive med HaPå Ananas på rundt 20 år, trekker Tolner trekker pusten nok en gang.

- Jeg har bedt butikksjefene i mine nærmeste butikker bestille opp denne, sier Tolner og studerer holdbarheten på glassene. Han skal nemlig kjøpe seg et lager. I og med at det bare er produsert 50 000 glass, er han redd dette blir en kortvarig glede.

- Men det blir nok en suksess. Det er jeg sikker på! Dette var jo så godt, sier han før han får med seg resten av glasset til kveldsmaten hjemme sammen med sønnen.

HaPÅ Ananas fra Kavli kommer tilbake i et begrenset opplag på 50 000 glass.