Oljeselskap: Russiske leiesoldater har inntatt oljefelt i Libya
Russiske leiesoldater har inntatt Libyas største oljefelt, opplyser landets nasjonale oljeselskap National Oil Corporation (NOC).
De russiske leiesoldatene kjemper sammen med opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans LNA-milits, men ledelsen i Kreml har nektet kjennskap til dette.
Torsdag kveld ankom de russiske soldatene Sharara-feltet, som tidligere i år ble okkupert av en stammemilits som tar sine ordrer fra Haftar.
Leiesoldatene kommer angivelig fra det russiske sikkerhetsselskapet ChVK Wagner, som har sendt opptil 1.200 menn til Libya for å kjempe sammen med LNA.
ChVK Wagner eies av Jevgenij Prigozjin, som har nære bånd til Russlands president Vladimir Putin.
Stor oljereserve
Libya har Afrikas største oljereserve, men Haftars styrker har siden januar blokkert eksporten. Det har fått alvorlige økonomiske følger for landets FN-støttede regjering.
Sharara-feltet i Murzuq-ørkenen sørvest i Libya har hatt en produksjon på 315.000 fat olje om dagen, rundt en tredel av Libyas samlede produksjon.
Operatøren på feltet, Akakus Oil Operations, eies av NOC og et konsortium bestående av spanske Repsol, franske Total, østerrikske OMV og norske Equinor.
Equinor har vært i Libya i 25 år og opplyser på sin nettside at selskapet med en eierandel på 20 prosent er minst av de fire aktørene som er inne på operatørsiden på feltet.
Kaos og anarki
Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.
Siden har en rekke militsgrupper kjempet om makten, noe som har bidratt til å gjøre Libya til et senter for menneskehandel og et brohode for flyktninger og migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa.
Haftar og hans milits kontrollerer store deler av landet, først og fremst i øst, mens den FN-støttede regjeringen og alliert milits kontrollerer kystområdene i vest.
Situasjonen i landet ble ytterligere forverret da LNA-militsen i april i fjor innledet et stormløp mot Tripoli, noe som siden har kostet et ukjent antall sivile livet.
Sisi truer
Etter at Tyrkia kom regjeringen i Tripoli til unnsetning, ble LNAs tvunget på retrett. Det har fått en annen av Haftars støttespillere, Egypts president, kuppgeneralen Abdel Fattah al-Sisi, til å true med intervensjon.
– Enhver direkte intervensjon i Libya har fått internasjonal legitimitet, enten under FN-charteret om retten til å beskytte seg selv, eller basert på den eneste legitime myndigheten som er valgt av det libyske folk, nemlig Libyas nasjonalforsamling, sa Sisi sist helg.
Haftar støtes også av De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia.