Økonomi

Første juledag fikk danskene betalt for å bruke strøm

Mye vind og julestengt industri gjorde at strømprisen gikk under null i Danmark.

Den kraftige vinden 1.juledag gjorde at danske vindmøller produserte halvannen gang så mye strøm som landet brukte.
  • Stine Barstad
    Journalist

Første juledag blåste det så mye i Danmark at landets vindmøller produserte mer strøm enn det markedet etterspurte.

Det fikk den noe odde effekten at enkelte strømkunder i teorien fikk betalt for å bruke strøm første juledag, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Slike negative strømpriser er ikke vanlig, men har forekommet i Danmark både i 2013 og i 2015.

Julegaven til strømkundene skyldtes sterk vind, kombinert med at julestengt industri førte til lavt forbruk.

Kundene fikk betalt for strømmen ...

Det gjorde at kunder som har spotprisavtale med f.eks. strømselskapet Vindstød.dk får betalt for strømmen de bruke 1. juledag. Helt gratis er det imidlertid ikke, da kundene fortsatt må betale skatter og avgifter på strømmen.

– 25. desember er en dag hvor det generelt brukes lite strøm, fordi alle virksomheter er stengt. Så med kombinasjonen av 1. juledag, helg, stor produksjon og lavt forbruk havner vi i denne situasjonen, sier direktør Morten Nissen Nielsen i Vindstød til nyhetsbyrået.

Danske Energinet spådde allerede før stormen traff at vindmøllene når det blåste som mest ville produsere strøm tilsvarende 157 prosent av det danske forbruket.

En del av overskuddsstrømmen ble sendt til Norge og Sverige.

.. mens produsentene får fast pris

Tirsdag formiddag har vinden løyet en del, og danske vindmøller produserer nå ifølge Energinet.dk nok strøm til å dekke 84 prosent av det danske strømforbruket. I 2015 produserte vindmøllene 42 prosent av all strøm som ble brukt i Danmark.

Mange av vindkraftselskapene har allerede solgt strømmen inn til nettet til en fast pris. Derfor kutter de ikke produksjonen selv om det blåser så mye at prisen ut til kundene med spotprisavtaler blir negativ, skriver Ritzau.

Også i Sverige har stormen Urd ført til høy vindkraftproduksjon de siste dagene. Tirsdag morgen ble det produsert 5,6 millioner kWh i løpet av en time i Sverige, noe som er en halv million mer enn forrige rekord.

De siste tre dagene har vindkraften dekket 26 prosent av svenskenes strømforbruk. Det tilsvarer nesten like mye som seks atomkraftverk, skriver svt.se.

Vindkraft i vinden

Kampen om de gode vindkraftprosjektene i Danmark har tilspisset seg de siste årene. I høst tapte Statoil og tyske Eon en anbudsrunde om å få bygge vindparken Kriegers flak i Østersjøen. Svenske Vattenfall, som også nylig kjøpte danske Vindstød, vant anbudet.

Prisen var ifølge danske energistyrelsen på rekordlave 37,2 øre pr. kilowatt-time. Dette er 10 øre lavere enn den forrige rekorden, som ble satt tidligere i år.

Ifølge det statseide danske Eksportkreditfonden, som finansierte Danmarks første vindpark og hevder å være verdens største aktør på finansiering av vindkraft, sier det nå er så stor investeringsvilje i vindkraft at deres penger nå er overflødige.

– Nå flyter det med penger, sier direktør Anette Eberhard i Eksportkreditfonden til finans.dk.

  • Statoil snur seg etter vinden: Statoils vindsatsing er nå større enn hele Storebrand
  • Ekstremværet gjorde mindre skade enn fryktet - her får du oversikten over Urds herjinger
  • Også Google investerer i vind - kjøpte norsk vindpark

Les mer om

  1. Vindkraft