Presser boligprisene ned med kommunal bygging

Stig Tore Johansen og Hilde Nøstbakken har nettopp flyttet inn i dette huset på 190 kvm i det nye boligfeltet Sørbøhagane i Sandnes. Paret betalte 5,8 millioner kroner for huset i boligfeltet som vil romme 870 boliger innen 2025.
  • Kommunen må sitte i førersetet når det gjelder boligbygging. Det er alle partiene enige om, og det er nå prioritet nummer én, sier Arbeiderparti-ordfører i Sandnes kommune, Stanley Wirak.

Sandnes i Rogaland står ovenfor de samme problemene som Oslo: Mens befolkningsveksten eksploderer, har boligutbyggingen hengt etter. Konsekvensen er et brennhett boligmarked med skyhøye boligpriser.

Det prøver kommunen å gjøre noe med. Gjennom Sandnes tomteselskap kjøper kommunen inn arealer, anlegger vei, vann og kloakk og selger ferdigregulerte tomter til private byggefirmaer. Firmaene konkurrerer om å få bygge på tomten, blant annet med hvor billig de kan selge de ferdige boligene for. Kommunen mener selv at konkurransen fører til at boligene ligger 15 til 20 prosent under markedspris.

Vil stabilisere prisene

— Vi gjør dette fordi flere boliger vil stabilisere prisene på lang sikt. I tillegg gjør vi det for at ungdommen skal ha muligheten til å skaffe seg bolig, sier ordføreren.

Kommunen kontrollerer 25 prosent av boligmarkedet i Sandnes, mens målet er 40. Alle som ikke eier enebolig eller eneboligtomt fra før, kan kjøpe boligene. Dersom pågangen er stor, blir det loddtrekning. Stig Tore Johansen har sammen med sin familie på fem nettopp flyttet inn i ett av kommunens ferdigstilte hus på Sørbø i Sandnes.

- Vi fikk en fast pris og fikk velge hvilket hus vi ønsket. Deretter var det bare å betale regningen, sier Johansen.

Nærheten til skole og infrastruktur var noe av det som lokket familien på fem til det nybygde boligstrøket. Tre måneder etter at husene ble lagt ut for salg, er alle unntatt ett solgt.

Les også

- Tog kan løse boligkrisen i Oslo

Reduserer risikoen

— Vi er kjempefornøyd, og har bare positivt å si om dette, sier familiefaren.

Øster Hus Gruppen er ett av de største utviklerselskapene i kommunen. Eier Njål Østerhus mener at kommunen gjennom tomteselskapet letter selskapet for en del av risikoen ved utbygging.

— Gjennomsnittstiden fra vi kjøper et område til det er utbygd, er åtte år. Det utgjør en utrolig risiko. Når kommunen tar kapitalkostnader, kan vi kalkulere inn mindre fortjeneste i prosjektene. Det gjør boligene billigere.

- Så dere tjener penger selv når dere konkurrere med andre om tomten?

— Inntjeningen har vært fullt forsvarlig, sier Østerhus.

Les også

Boligprisene fortsetter oppover

Kommunen selger ifølge Østerhus tidvis tomtene til under markedspris, noe som driver prisen pr. bolig ytterligere ned. Han mener likevel det er samarbeidet med kommunen som er den viktigste faktoren.

God Høyre-politikk

— I 2016 regner vi med å bygge 600 boliger i året. Det skjer takket være en tett dialog med kommunen. Kommunen har en holdning om at dette må gjøres. Hvis alle avdelinger holder fokus på dette, hjelper det betraktelig.

Selv om Arbeiderpartiet nå styrer kommunen sammen med Fremskrittspartiet og Senterpartiet, stiller Sandnes Høyre seg bak boligpolitikken. Høyre hadde ordføreren i ca. ti år før partiet ble danket ut i forrige kommunevalg.

— Jeg mener absolutt at dette er god Høyre-politikk. At utbyggerfirmaene konkurrerer på pris og vi slik får den beste løsningen, er å utnytte markedet på en lur måte, sier gruppeleder for Høyre i Sandnes kommune, Olav Birkeland.

Les også

- Høyre svikter lokalt, men brøler sentralt

Ifølge Sandnes tomteselskap er alle boligene — også de som ligger usentralt - blitt solgt unna relativt raskt.

- Vi er ikke i mål i forhold til pris og antall boliger ennå. Men hadde vi ikke tatt grep, ville denne situasjonen vært enda verre. Nøkkelen er samarbeidet mellom kommunen og private aktører. Her kan det ikke være enten eller, sier ordfører Wirak.

- Staten og Oslo kommune må ta mer ansvar

Hadde staten og Oslo kommune vært mer på hugget, kunne man unngått den boligsituasjonen man ser i dag, mener sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

- Dersom man klarer å være i forkant av prosjektene og identifisere behov for infrastruktur, vil det også være lettere å få private med på lasset. Hvis man er kjent med planene på forhånd, og at det i visse områder vil etableres barnehager og kollektivtrafikk, vil det også være lettere å gå i gang med prosjektene, sier Dørum.

Med den sterke befolkningsveksten man ser til Oslo, sammen med den langsomme reguleringsprosessen i kommunen de siste ti årene, vil man ikke komme à jour med underdekningen med mindre noe drastisk gjøres, påpeker han.

Les også

Boligbyggingen i Oslo stanser opp

Det er spesielt politikerne som har syndet ved at man ikke har klart å være i forkant, mener Dørum.

En boligpolitikk som sikrer at tomter i bynære strøk gjøres tilgjengelig, bør ligge på et nasjonalt plan. Nå ser man resultatene av et manglende samarbeid mellom kommune og stat. En manglende byplan i Oslo har i tillegg gjort problematikken vanskeligere enn strengt tatt nødvendig, mener han.