Google flagger hjem, dropper «dobbel irsk» skattefinte

Men Tax Justice Network spår at «Google vil mest sannsynlig klare å lobbe seg ut av skattebetaling i USA».

De to grunnleggerne av Google, Sergey Brin (t.v.) og Larry Page, er blant USAs rikeste mennesker, ifølge økonomimagasinet Forbes.
  • Carl Alfred Dahl

Søkegiganten Google har ryddet i sin globale skattestruktur og flyttet alt eierskap av såkalt «intellektuell eiendom» (IP) tilbake til USA, skriver Financial Times.

Selskapet antas dermed å trappe ned bruken av et populært skattesmutthull som anslås å ha spart amerikanske selskaper for milliarder av dollar.

Aftenposten har tidligere undersøkt slike skattefinter blant annet i forbindelse med dokumentlekkasjen Paradise papers.

Den «dobbelte irske» skattefinten går ut på at selskapets overskudd flyttes fra landet der det oppstår (f.eks. Norge) via irske datterselskaper til skatteparadiser som Bermuda eller Caymanøyene.

Overskuddet flyttes ved at de irske selskapene tar høy betaling fra Google-selskapene i ulike land (f. eks. Norge) for å bruke Googles teknologi (IP). Denne betalingen reduserer eller fjerner det skattepliktige overskuddet i landet der inntektene blir tjent.

Dermed holdes pengene både unna skatt i opptjeningslandene, som Norge, og Googles hjemland USA.

Google Norway AS betalte i fjor 4 millioner kroner i skatt. Inntektene var på 178 millioner og lønnskostnadene på 89 millioner.

Selskapets norske avdeling gikk likevel med et underskudd på 4,3 millioner, etter avskrivinger og «andre driftskostnader» på 93 millioner kroner.

Google-logoen utenfor selskapets kontorer i Beijing, Kina.
Les også

Aftenposten mener: Nettet snører seg sammen om Facebook, Google, Amazon og Apple

EU gransket. Frankrike krever skatt.

Det er tidligere anslått at amerikanske selskaper ved slutten av 2017 hadde plassert mer enn 1000 milliarder dollar i utenlandske selskaper.

Det internasjonale gravenettverket International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), hvor Aftenposten er med, har tidligere avslørt at lignende smutthull er også benyttet av andre selskaper, som sportsutstyrsprodusenten Nike. EU igangsatte en skattegranskning etter avsløringene.

Frankrike har allerede meldt krav om skatt fra blant andre Facebook, Apple og Google. Trump svarte med trusler om toll på fransk vin.

Les også

EU skal skattegranske Nike etter Paradise Papers-avsløring

Vanskelig å vite hvordan de innretter seg

Google forklarer endringene slik i en e-post til Aftenposten:

«I tråd med OECDs konklusjoner og endringer i amerikansk og irsk skattelovgivning, forenkler vi nå vår selskapsstruktur og vil lisensiere vår IP fra USA, ikke Bermuda. Inkludert all årlig og engangs inntektsskatt de siste ti årene har vår globale, effektive skatteprosent vært på over 23 prosent, med mer enn 80 prosent av dette til USA.»

Trumps to år gamle skattereform innførte skatt på amerikanske selskapers utenlandske pengebinger og oppfordret dermed til å flytte IP-eierskapet hjem.

Irland endret reglene

Etter kraftig press fra andre land, endret Irland sine regler i 2014. Internasjonale selskaper som allerede var etablert i landet fikk en overgangsordning frem til 2020 med å tilpasse seg et nytt skatteregime.

Irlands lave skatter fikk over 1000 utenlandske slskaper, bl.a. Google, Starbucks og Apple, til å etablere sin internasjonale hovedbase i landet. Dette førte med seg 160.000 arbeidsplasser, noe som utgjør én av ti jobber i øystaten.

Tror skatteplanleggingen vil fortsette

Manglende krav til åpenhet fører til svært lite tilgjengelig informasjon om hvordan selskapene har tilpasset seg lovendringene, sier jusprofessor Chris Sanchirico ved University of Pennsylvania til FT.

– Basert på det vi har sett tidligere, er det ingen grunn til å tro at skatteplanleggingen ikke har utviklet seg flere generasjoner forbi den klassiske «dobbel irske» som nå offisielt tar slutt, legger han til.

Skattedirektør Hans Christian Holte omtaler Googles tiltak som «positivt», men mener det er vanskelig å spå om Norge får skatteinntekter som følge av dette.

– Jeg vil ikke tro det, siden det vises til at de vil konsolidere de intellektuelle rettighetene i USA. Det kommer blant annet an på hvordan de har organisert virksomheten sin, sier han.

Googles hovedkontor ligger i California. Selskapets «intellektuelle eiendom» ligger i skatteparadiset Bermuda.
Les også

Facebook har trolig milliardoverskudd i Norge – betalte under 500.000 kroner i skatt

Lite håp om norske skatteinntekter

– Google vil mest sannsynlig klare å lobbe seg ut av skattebetaling i USA, slik vi har sett andre store selskaper gjøre, mener Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network Norge.

– Hva med Googles norske skattebidrag?

– Om Norge innfører kildeskatt på royalty, kan Norge få noe mer skatteinntekter fra Google, mener Jacobsen, men påpeker at Norge har valgt å vente på OECD-forhandlingene, som hun mener går tregt og foregår på USAs premisser.

– Derfor har land som Frankrike, Østerrike og Italia valgt å prøve ut skatteløsninger for techselskapene på egen hånd. Dette gir lite håp om at Norge kommer til å få rimelige skatteinntekter fra Google i overskuelig fremtid, legger hun til.

Finansminister Siv Jensen (Frp) forteller til Aftenposten at arbeidet i G20 og OECD med å tette smutthull ser ut til å virke, men:

– Det vil være naivt å tro at flernasjonale selskaper vil slutte å optimalisere sine skatteposisjoner internasjonalt.