Turistsesongen er i gang for fullt, og også i år har Bergens Tidende fått hissige reaksjoner på prisnivået. Da avisen besøkte Fisketorget denne uken, var prisen å kongekrabbe 999 kroner kiloet i bodene, og 1299 om den skulle spises på stedet.

I mai 2013 var det en opphetet diskusjon om prisene på Torget. Den gangen kostet kongekrabben 690 kroner kiloet.

Det er mulig å få billigere kongekrabbe i Bergen. Like i nærheten selger Strandkaien fisk krabben for 700 kroner, frossen kongekrabbe kan man få ned til 400 kroner.

Loris Michielin (23) fra Italia jobber hos Fjellskål. Her med en levende kongekrabbe til 1299 for kiloet.
Alice Bratshaug

100 kroner opp fra i fjor i Oslo

På Fiskeriet på Youngstorget i Oslo er kiloprisen for kongekrabbe 799, 100 kroner mer enn i fjor. Deres kongekrabbe er fra Finnmark.

– Det er nok dette prisen vil ligge på i år, og det er jo ganske dyrt. Prisen drives nok opp av at eksporten til utlandet er i kraftig vekst. Man kan oppnå en kilopris på 2000 kroner for levende, flybåren kongekrabbe i Kina, sier Joachim Larsen, butikkmedarbeider ved Fiskeriet.

Pipervika fiskehall på Rådhusplassen i Oslo selger rå kongekrabbe for 755 kroner kiloen, kokt koster 725.

Fisketorget i Stavanger selger kongekrabben for 669 kroner, mens trønderne får den til 850 kroner i Ravnkloa.

Kraftig eksportvekst

Eksporten av kongekrabbe har gått kraftig opp det siste året, og hittil i år har vi eksportert 604 tonn kongekrabbe, verdt 186 millioner kroner. Det er en økning i volum på 22 prosent, og en verdiøkning på 34 prosent. Taiwan, Nederland og Sverige var de største mottagerne av kongekrabbe i april, viser tall fra Norsk Sjømatråd.

Margarete og Wilhelm Schwürzer fra München synes tilbudet på Torget er godt. Relativt høye priser var de forberedt på.
Alice Bratshaug

– Vi legger til rundt tyve prosent her i Norge

Birgitte og Paolo Piccin fra Bolzano i Italia har spist et sjømatmåltid i Mathallen i Bergen.

– Det var svært godt, og servicen var god, sier Birgitte.

Prisen var også høy, men det var de forberedt på.

– Vi legger til rundt tyve prosent her i Norge, sier Paolo.

Heller ikke Margarete og Wilhelm Schwürzer fra München har latt seg skremme av prisene.

– Prisnivået er høyt i Norge, men det er som forventet, sier Wilhelm.

Birgitte og Paolo Piccin har tatt toget fra Oslo, og skal videre med Hurtigruten. Det høye prisnivået i Norge har de tatt høyde for.
Alice Bratshaug

Tinte klør

Talsperson for Fiskehandlerne på Torget, Åge Sørensen, forklarer prisen med at de på Fisketorget kun selger den største og beste krabben.

Kongekrabben på Torget er dessuten opptint, og når laget av is renner av blir klørne tyve prosent lettere, ifølge Sørensen. Han mener derfor at sammenligningen med kongekrabbe i dagligvarebutikkenes frysedisker blir urettferdig.

Ya Lun jobber for Hildegunn på Torget.
Alice Bratshaug

– Prisen på kongekrabben var 999 for kiloet i alle bodene da vi var der. Betyr det at det ikke er konkurranse på Torget?

– Jeg vet ikke hva de andre tar, men hos meg er prisen 899 kroner, så litt konkurranse er det, sier Sørensen.

Ifølge ham er det helst russere og kinesere som spiser den levende kongekrabben til 1299 kroner som er tilberedt for å spise på Torget.

Det er helst kinesere og russere som etterspør den levende krabben, ifølge fiskehandler Åge Sørensen.
Alice Bratshaug

– Får dere reaksjoner på prisnivået?

– Vi får reaksjoner fra bergensere, og da gir vi samme forklaring som du har fått nå, og det forstår folk.