Dette er Norges rikeste

Johan H. Andresen hadde en formue på 11,1 milliarder kroner i fjor, viser ligningstallene. Dermed topper han listen for fjerde år på rad foran Olav Thon og Kjell Inge Røkke.

Johan H. Andresen topper for fjerde år på rad listen over nordmenn med høyest formue. Han hadde 11,1 milliarder kroner i formue ved utgangen av 2011, ifølge ligningstallene.

Se listen over de 100 med høyest ligningsformue nederst i saken.

Norges rikeste mann er Johan H. Andresen, som i dag driver industri— og finanskonsernet Ferd. I ligningen for 2011 står han oppført med en formue på 11,1 milliarder kroner og det er dermed det fjerde året på rad Andresen inntar førsteplassen på formuestoppen.

Andresen er tidligere kjent som «tobakksprinsen», siden hans familie i flere generasjoner drev produksjon av tobakk (Tiedemanns Tobakk) på Ensjø øst for Oslo sentrum.

Han og hans far, Johan H. Andresen sr., var kjent for å ta seg en sigarett da de holdt pressekonferanser.

Les også

Autistbedrift med trippel gevinst

Andresen jr. overtok ledelsen av konsernet i 1998. Han stumpet røyken og solgte tobakksvirksomheten ut av landet i 2005. Siden har han konsentrert driften om utvikling av eiendom på Ensjø, oljeserviceselskapet Aibel, drikkekartongprodusenten Elopak og sportsutstyrsselskapet Swix.Andresen er siviløkonom med utdannelse fra Rotterdam School of Management og Dartmouth College i USA, er gift, og har to døtre og en stesønn.

Han bruker mye av sin tid og litt av pengene på Sosiale Entreprenører, som skal bidra til innovasjon, skaperlyst og at flere får muligheten til å bidra med verdiskapning.

Les også

Slik sjekker du skattelistene

Kjøpesenterkongen

Olav Thon hadde en formue på 9,7 milliarder kroner ved utgangen av 2011, viser ligningstallene.

Etter Andresen følger Olav Thon, Kjell Inge Røkke og bergenseren Trond Mohn.Hotell— og kjøpesenterutbyggeren Olav Thon hadde en formue på 9,7 milliarder kroner i 2011 og 80,2 millioner kroner i skattbar inntekt. Forretningsmannen fra Ål i Hallingdal skattet 139,2 millioner kroner i fjor.

Kjell Inge Røkke følger deretter med en formue ved utgangen av 2011 på 7,9 milliarder kroner. Moldenseren står oppført med null i inntekt for 2011 og skattet 87 millioner kroner.