Økonomi

SAS-ansatt ble oppsagt. Nå granskes flyselskapet i Sverige.

SAS sa opp en ansatt som avsto fra en flyvning fordi han ikke følte seg skikket. Nå gransker svenske myndigheter selskapet, som sier hendelsen ikke var årsaken.

Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix

  • Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder
  • NTB

Det er Transportstyrelsen (TS) som har innledet etterforskningen. Etaten har ansvaret for regulering, håndhevelse og tilsyn på transportområdet og er underlagt næringsdepartementet.

– Jeg blir forbannet, sier Staffan Söderberg, som er seksjonssjef i TS, til SVT.

Ifølge kanalen hadde den SAS-ansatte elleve timers arbeid bak seg og følte seg omtåket da han valgte å si fra. Besetningsmedlemmer har plikt til å si fra hvis de ikke er skikket til å fly.

Les også

For første gang på 21 år får SAS ny drakt

Spilte inn samtale i skjul

SVT melder at den ansatte noen uker senere ble kalt inn til møte, der han fikk beskjed om at ansettelsesforholdet skulle avsluttes. SAS fremholder at det ikke var den aktuelle hendelsen som var årsaken til oppsigelsen, og selskapet sier at de som følger reglene ikke vil straffes.

– Det handler om tillit, man skal si fra om at man er indisponert hvis man kjenner at man ikke kan ivareta sitt flysikkerhetsarbeid om bord, sier SAS' flyvesjef Rolf Bakken til kanalen.

Besetningsmedlemmet har imidlertid i skjul spilt inn en samtale med arbeidsgiveren som kan tyde på det motsatte.

– Dette er et besetningsmedlem som har handlet korrekt og profesjonelt. Ut ifra den informasjonen vi har her, ser det ut til at han har fått sitt ansettelsesforhold avsluttet. Det er nettopp slik det ikke skal være, sier Staffan Söderberg i TS.

Les også

Kabinansatte i SAS og Norwegian vil bremse alkoholsalget på norske flyplasser

SAS: Helhetsvurdering lå til grunn

SAS bekrefter i en e-post til Aftenposten at det i SVTs lydklipp fremstår som at begrunnelsen for at den tidligere ansatte ikke fikk forlenget kontrakten var rapporteringen av «unfit to fly», men avviser at det var den egentlige årsaken.

– Den ansvarlige fra oss uttrykker seg uheldig i innslaget, og det representerer ikke hvordan vi skal arbeide. Jeg har forsikret meg om at det er gjort en samlet helhetsvurdering i det spesifikke tilfellet, med sikkerheten som utgangspunkt. Jeg er den første til å beklage og be om unnskyldning dersom den berørte tidligere medarbeideren fikk et feilaktig bilde av hvorfor kontrakten ikke ble forlenget, sier flyvesjef Bakken i e-posten.

Les mer om

  1. Luftfart
  2. Scandinavian Airlines (SAS)