Ny toppnotering på Oslo Børs

Telenor og flere andre bidro til at hovedindeksen på Oslo Børs løftet seg 1,10 prosent til 729,18 poeng mandag.

Økningen i Telenor-aksjen startet like etter at aksjehandelen åpnet mandag formiddag. Da ble den omsatt for 152,30 kroner, en økning på 6,7 prosent fra fredagens sluttkurs.

Drevet opp av Telenor

Den sterke kursveksten kom etter at Telenor la frem rekordhøyt resultat for andre kvartal. Telenor-aksjen ble omsatt for 152,30 kroner, en økning på 6,7 prosent fra fredagens sluttkurs. Da børsen stengte, var Telenor-aksjen opp 8,20 prosent.

Driftsresultatet før andre inntekter og kostnader (EBITDA) økte fra 11,3 til 12,7 milliarder kroner. Økningen er på 12 prosent og tilsvarer en EBITDA-margin på 40 prosent – en økning på 4 prosentpoeng fra året før, skriver NTB.

Finansdirektør i Telenor Jørgen C. Arentz Rostrup (t.v.) og konsernsjef Sigve Brekke etter presentasjonen av resultatet for første kvartal 2017 på Fornebu.

Konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke, er nå optimistisk for årsresultatet til selskapet.

– Basert på resultatene i første halvdel av 2017 og våre forventninger til utviklingen for resten av året, endrer vi de finansielle utsiktene for 2017. Vi øker forventet EBITDA-margin til 38–39 prosent, fra tidligere rundt 37 prosent, sa Brekke under fremleggingen av resultatene mandag.

Telenor er en av de viktigste aksjene på Oslo Børs, og utgjør 10,7 prosent av hovedindeksen.

– Telenor-tallene var litt bedre enn forventet, og den sterke utviklingen for tungvekteren forklarer mye av oppgangen på Oslo Børs, sier aksjestrateg i DNB Markets, Paul Harper.

Også aksjekursene til Norsk Hydro og DNB steg mandag morgen. Norwegian-aksjen var også i pluss igjen, etter forrige ukes svake resultater og kursfall.

Flere store legger frem resultater til uken

Analytikeren sier ingen andre store hendelser, men en generell positiv utvikling gjør at dagens indeks nådde nye høyder.

– Det har vært en generell oppgang i Europa, som følge av at børsen i USA stengte litt høyere før helgen, og europeiske børser hadde litt «catch-up» i dag. Ellers var BNP i Kina også litt bedre enn forventet, sier Harper.

DNB og Telenor er blant tungvekterne som allerede har levert sine rapporter for årets andre kvartal. Rapporteringssesongen er i gang, og de neste ukene vil de andre store selskapene legge frem sine rapporter på løpende bånd, deriblant Yara, Norsk Hydro og Statoil.

– De neste ukene er fokuset på rapporteringssesongen. Utviklingen fremover avhenger av selskapenes resultater og fremtidsutsikter, sier Harper.

Høyere oljepriser og godt risikosentiment

Analytiker i Nordea Markets, Joachim Bernhardsen, mener et godt risikosentiment internasjonalt og høyere oljepris er de viktigste årsakene til dagens høye indeks.

– Det har gått veldig bra de siste dagene. Børsen har steget med 4–5 prosent over en periode, samtidig som oljeprisene har kommet opp. Forventede svingninger i markedet er også lave.

Også internasjonalt har børsen tatt seg opp.

– Vi ser at det går bra både i USA og i Europa, så ut ifra et makroøkonomisk perspektiv ser jeg ikke noe argument for at børsoppturen skal avsluttes, sier Bernhardsen.

Aksjenestor Jan Petter Sissener

– Bør være litt forsiktig

Jan Petter Sissener, tidligere aksjemegler og daglig leder i kapitalforvaltningsselskapet Sissener AS, påpeker også at Telenor-resultatene er dagens stor indeksdriver.

– Fremfor alt har de gitt aksjonærene det de ønsker, ved å dele ut mer penger gjennom å kjøpe tilbake egne aksjer. Men de har også hatt gode resultater, og får et velfortjent løft, sier han.

Sissener er forsiktig med å spå utviklingen fremover.

– Oslo Børs er dessverre veldig avhengig av oljeprisen. Nå venter vi på resultatene til blant andre Statoil og Hydro, så får vi se. Det er ingen tvil om at Statoil leverte bedre enn forventet forrige kvartal, men jeg er ikke sikker på om det blir like lett denne gangen. Selv om det er «all time high» nå, endrer ikke det oppfatningen om at man bør være litt forsiktig, sier Sissener.

Europas beste på tre uker

Mange europeiske aksjer gjorde det bra på børsene mandag. Reuters melder at den europeiske Stoxx 600-indeksen steg med 0,2 prosent til den beste noteringen på tre uker.

Det britiske ingeniørselskapet Weir Group, som er leverandør innen olje og energi, hadde en oppgang på nesten 10 prosent.

Også Telenors sterke vekst nevnes som en av grunnene til den europiske oppgangen, mens svenske Getinge som produserer medisinsk utstyr falt med 7,2 prosent.