Økonomi

Hval-sjokoladen kastes ut fra 1200 Coop-butikker

Nytt tilbakeslag for Hval-sjokoladen. Nå kastes de ut av 1200 Coop-butikker over hele landet. Ansatte må slutte.

Bjørn Forsberg er sjef for Hval sjokoladefabrikk, og hans produkter blir nå fjernet fra 1.200 Coop-butikker over hele landet. HVAL

 • Knut-erik Mikalsen

Hval sjokoladefabrikk taper millioner av kroner og må si opp ansatte som følge av at de fjernes fra dagligvarebutikker landet over.

Den nest største dagligvarekjeden her i landet, Coop, besluttet for kort tid siden å skifte leverandør av alt smågodt. Svenske Candy King, som har vært en dominerende leverandør til dette markedet i mange år, ble erstattet med Nidar.

Denne beslutningen får også direkte følger for lille Hval Sjokoladefabrikk.

Hval ble vinneren etter at NRK Brennpunkts program om matmakt i vår.

Les også

Braksalg for Hval etter NRK-program

Sandefjord-fabrikken har høstet mye sympati i opinionen etter å ha blitt skviset som leverandør til de store dagligvarekjedene. Nå rammes fabrikken nok en gang:

— Vi mister en stor kunde og fire millioner kroner i omsetning. Dette er et hardt tilbakeslag for oss, sier daglig leder Rune Forsberg i Hval til Aftenposten.

Hval-ansatte må gå

Beslutningen til Coop får også direkte følger for staben ved fabrikken.

Hval må kvitte seg med fire ansatte som følge av at fabrikken ikke lenger skal levere marsipan-sjokoladen i smågodt-sortimentet til Coops butikker.

Det er ikke første gang Forsberg tar til motmæle mot overmakten. Før jul i fjor lagde han to julegriser – for å protestere mot avgiftsveldet rundt sjokolade.

Les også

Bare én av disse har sukkeravgift

— Jeg skjønner jo at makten rår også i sjokoladeindustrien. At Nidar vinner denne kontrakten gjør at de har 95 prosent av markedet hos Coop. Jeg vil hevde at Coop nå bryter med de forsikringer de ga om at dersom de fikk kjøpe Ica så skulle det ikke gå ut over småleverandører eller forbruker.At Coop bytter smågodtleverandør fra Candy King til Nidar, må de selvsagt kunne gjøre, for det er jo slik at den som betaler mest i hylleplass får plassen. Det spiller ingen rolle hva forbruker mener, selv ikke i forbrukereide Coop, sier Forsberg.

 • Vil du bli bedre kjent med Hval-sjefen? Her erhan intervjuet av A-magasinjournalisten Bjørn Egil Halvorsen.

Coop: – Følger kundenes ønsker

Kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis, avviser overfor Aftenposten at Coop ikke tar hensyn til småleverandører. Han sier at hovedårsaken til at kjeden har valgt Nidar som leverandør er at kjeden er opptatt av å følge kundenes ønsker:

— Vi har prøvd mange forskjellige marsipantyper, blant annet fra Hval. Vi har også prøvd å importere eksklusive typer håndlaget marsipan. Vi lander alltid på den samme konklusjonen, nemlig at majoriteten av kundene ønsker julemarsipan fra Nidar. De er spesialist på marsipan, slik mange andre dyktige leverandører er spesialister innenfor sine områder, sier Takle Friis.

LES OGSÅ:

Les også

Nå vinner Hval sjokoladekrigen

Han sier at Nidar ble valgt fordi den norske leverandøren har det beste produktet, og at det ikke er snakk om at Nidar stiller opp med mer markedsmidler enn det Candy King var villig til.

— Slike påstander er ikke riktige, rett og slett, sier Takle Friis, og understreker at kjeden har en rekke små og lokale leverandører i sitt totale sortiment.

Upopulært hos Rema, Meny strålende fornøyd

Rema 1000 sa etter Brennpunktprogrammet at de skulle gi Hval-produktene en sjanse. Da tok de blant annet inn Hval i pose.

— Så langt har ikke produktet solgt etter forventningene, sier Mette Fossum Beyer, som er direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Rema 1000, i en e-post via en kommunikasjonsrådgiver.

I tillegg har Rema 1000 Hval-sjokoladen i smågodtsortementet.

Hos andre kjeder, derimot, er Hval-sjokoladen et etterspurt produkt. Meny, som er eid av dagligvarekjempen Norgesgruppen, er godt fornøyd:

— Vi har hatt Hval sjokolade i Vestfold og Telemark lenge, men nå finnes sjokoladen over hele landet, med hovedtyngde i Buskerud, Akershus, Oslo og Østfold i tillegg til de to først nevnte, sier Meny-sjef Vegard Kjuus.

Over 100 Meny-butikker har Hval-sjokoladen i sine hyller. Det er over halvparten av butikkene i den Norgesgruppeeide kjeden.

— Vi har økt salget med 275 prosent siden i fjor og er veldig fornøyd, sier Kjuus.

 1. Les også

  Aldri solgt så mye Hval sjokolade før

 2. Les også

  Konkurransetilsynet: - Norgesgruppen har ikke utøvd press

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  I år vil ingen starte priskrig på smågodt

 2. ØKONOMI

  Nå kommer kundene tilbake til Rema 1000

 3. KOMMENTAR

  Her forpliktet Coop-sjefen seg til å jobbe for å redusere nordmenns sukkerinntak. I helgen startet han priskrig på smågodt – for tredje gang på ett år.

 4. ØKONOMI

  Fem spørsmål og svar om leverandørenes rabatter til Kiwi og Rema

 5. ØKONOMI

  Rema 1000 fryser forhandlinger med leverandører etter forskjellsbehandling

 6. ØKONOMI

  Coop lovte at de ikke skulle priskrige på smågodt. Løftet holdt i tre dager.