Økonomi

Flyplasser må legges ned hvis taxfree forsvinner

Denne uken skal Ap ta stilling til salget av billig alkohol på flyplassene. Bortfall av taxfree betyr færre flyplasser. Avinor-sjefen rykker nå ut med en klar advarsel mot å kutte handelen med billig alkohol.

afp000805213-3oQehYmVyy.jpg
  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen

Arbeiderpartiets landsmøte skal i denne uken ta stilling til om partiet skal gå inn for å avvikle taxfreeordningen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier i programmet «2 mot 1» på AftenpostenTV at han er innstilt på å ta opp hele taxfreeordningen til vurdering.

Blir det flertall for forslaget om taxfree-stans, innebærer det at det da er et flertall i Stortinget for å avvikle den populære ordningen.

Vil ha dramatiske konsekvenser

Det vil i så fall ha dramatisk betydning for driften av flyplasser i Norge, sier Avinor-sjef Dag Falk-Petersen:

Dag Falk-Petersen, Avinor-sjef.

— Det vil være helt svært krevende opprettholde et flyplassmønster som i dag uten inntektene fra det avgiftsfrie alkoholsalget, med mindre inntektsbortfallet blir kompensert med penger fra annet hold. Heller ikke investeringsprogrammet vil kunne gjennomføres uten disse inntektene, sier Falk-Petersen til Aftenposten.Han vil ikke være konkret på hvilke flyplasser det vil være naturlig å vurdere situasjonen for, men sier at inntektene fra taxfreesalget er med på å sikre driften av det som betraktes som et av verdens beste flyplassnett.

— Luftfarten er inne i en alvorlig økonomisk situasjon nå, derfor har vi selv satt i gang et spareprogram på 1,5 milliarder kroner frem mot 2018 for å unngå å måtte øke avgiftene overfor flyselskaper som har blodrøde regnskapstall for tiden. Å øke avgiftene for å kompensere for inntektsbortfall vil derfor ikke være realistisk å snakke om, mener Avinor-sjefen.

Nesten alle flyplasser taper penger

Driften av norske flyplasser er avhengig av et høyt salg av billig brennevin, øl og vin. Avinor hentet inn ikke mindre enn 1,2 milliarder kroner i rent overskudd bare av alkoholsalget i fjor. For taxfreeslaget som helhet – inkludert tobakk, parfyme og sjokolade – sitter selskapet igjen med en netto på 2,5 milliarder kroner.

Så stor melkeku er denne ordningen blitt at uten taxfreeinntektene ville Avinor mistet nesten hele sitt overskudd i fjor. Driften av Avinors flyplasser er nemlig nitrist økonomi, bare syv av 46 flyplasser tjener penger. Siden Avinor er selvfinansierende innebærer det at overskuddene som bl.a. taxfree er en viktig del av, er helt avgjørende for å holde liv i tapsslukene i Distrikts-Norge.

Falk-Petersen sier at han innser at taxfreeordningen er truet, men ber politikerne ta stilling til spørsmålet på det han mener er et riktig grunnlag, skriver han i et innlegg i Aftenposten.

Sier Vinmonopolet gjerne må overta

Avinor har et investeringsprogram på rundt 25 milliarder kroner frem mot 2020, og Falk-Petersen sier at dette er et nivå man må regne med utviklingen i luftfarten også vil kreve i årene fremover.

— Derfor er det avgjørende for oss å ha stabile og langsiktige finansielle rammer, som kan sikre at vi er i stand til å forta den fornyelsen som moderne luftfart hele tiden krever, sier Falk-Petersen.

I en slik sammenheng, sier han, er det ikke viktig for Avinor hvem som står for taxfreedriften, Vinmonopolet eller private aktører som i dag.

— Nei, for oss må Vinmonopolet gjerne overta denne virksomheten så lenge inntektene våre sikres, sier Falk-Petersen.

Får støtte fra statsråden

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) er enig med Avinor-sjefen: Å avvikle taxfree-ordningen vil føre til at flere flyplasser må legges ned.

- Med mindre Ap går inn for betydelige bevilgninger til Avinor over statsbudsjettet, vil dette bli resultatet, sier han til NTB.

Samferdselsministeren mener forslaget fra Aps helseutvalg er lite gjennomtenkt - av flere grunner.

— Å kutte taxfreesalget av hensyn til folkehelsen må jo innebære nullkvote på alkohol når man har vært i utlandet. Det betyr at alt du handler av øl, sprit og vin - også i Sverige og Danmark - må fortolles, sier han.

Solvik-Olsen mener en slik politikk ikke bare vil skape kaos og køer for de reisende, men også true en rekke ferjeforbindelser mellom Norge og Danmark.

Flere lokallag i Arbeiderpartiet har også protestert mot forslaget om å avvikle ordningen med avgiftsfri alkoholomsetning på flyplasser og ferjer.

Hareide: - Innstilt på å betale

Knut Arild Hareide, KrF.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at han er ening med Avinor-sjefen at bortfall av taxfree vil tvinge frem en debatt om flyplass-strukturen her i landet. Han er imidlertid klar på at ordningen må avvikles: — Hvis valget står mellom å legge ned flyplasser fordi taxfree forsvinner, og å gi statlig støtte for å opprettholde dagens antall lufthavner, så er vi innstilt på å stille opp med statlige overføringer, sier Hareide.

Han tror opphør av taxfree vil øke avgiftsinntektene til Vinmonopolet.

— Dessuten har økt alkoholforbruk store samfunnsmessige kostnader. Får vi ned disse vil det gi et regnskap som går i pluss selv om vi må bruke statlige penger på flyplassdrift, sier Hareide.

Tviler på full avvikling

Støre sier onsdag at han ikke tror Arbeiderpartiets landsmøte vil gå inn for en avvikling av taxfree-ordningen.

– Vi vil få en diskusjon om dette, men etter å ha lest alle innstillingene som er avgitt rundt om i partiet, ser jeg ikke for meg at dette landsmøtet vil avvikle taxfree-ordningen, sier Støre til NTB.

Å overføre ansvaret for taxfreesalget til Vinmonopolet er en idé mange i partiet har større sans for, mener Støre.

– Vinmonopolet har ansvaret for dette overalt ellers, men vi må samtidig sørge for at flyplassene våre får den økonomien de trenger, sier han.

Les også

  1. Innreisen til USA kan bli fikset på Gardermoen

  2. 50 mill. flyreisende i Norge for første gang

  3. Sikkerhetskontrollen: Falsk trygghet for de flyreisende