Økonomi

Taxfree-butikkene på Gardermoen bygges om

Det skal bli slutt på at ankommende flypassasjerer til Norge blir sluset rett inn i stabler med brennevin.

Nå skal Avinor-flyplassens taxfreeutsalg ved ankomst bygges om for å dempe spritinntrykket. Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix

  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen

— Vi tar selvkritikk. Å ankomme Norge og havne rett inn i en spritbutikk var ikke den profilen vi ønsket å ha på våre flyplasser.

Det sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen til Aftenposten. Konsernstyret har nå gitt sin tilslutning til å bygge om taxfree-butikkene som ankommende utlandspassasjerer møter, dette for å bedre reiseopplevelsen på norske flyplasser.

Les også: Velkommen til alkis-landet Norge

Dag Falk-Petersen Foto: Solum, Stian Lysberg

Omleggingen starter med hovedinnfallsporten til Norge–Oslo Lufthavn, noe som vil koste 5 millioner kroner alene.Innen høstferien er over håper han at ankomsten til Norge skal gi et førsteinntrykk av Norge for dem som ankommer med fly fra utlandet som er langt hyggeligere enn i dag. Etter OSL tas ankomstbutikkene på de øvrige, norske lufthavnene.

Alkoholen bakerst

— Vi skal gjøre det enkelt å gå utenom taxfree-butikken. Og vi skal dessuten sørge for å flytte alkoholen lenger bak i butikken. Det som først møter de som likevel velger å gå inn i duty free-utslaget skal ikke lenger være brennevin og vin, men parfyme og sjokolade, sier Falk-Petersen til Aftenposten.

Bakgrunnen for beslutningen i Avinors styre er sommerens heftige debatt om den strekt økende taxfree-omsetningen på landets flyplasser.

MENINGER: «Det krever mot å gå mot taxfreesalget»

Denne omsetningen er et vesentlig bidrag til driften av landets lufthavner. Fra sentralt politisk hold har det også vært tatt til orde for å avvikle hele taxfree-ordningen.

Berg med alkohol

Kritikken har vært massiv mot det mange mener er et usmakelig alkoholpress. Før ankommende passasjerer kommer til bagasjehallen er de blitt sluset rett inn i landets største taxfree-utslag og møtt med paller på paller med brennevin, vin og øl.

Det har dessuten ikke vært enkelt for dem som aktivt har ønsker å gå utenom butikken, å finne veien ut i ankomsthallen.

— Det er ikke akseptabelt, derfor skal også skiltingen bli bedre slik at man ikke får følelsen av å bli tvunget gjennom butikken. Vi ønsker i stedet at de som ankommer landet skal bli møtt med bilder fra det distriktet de kommer til, og fra Norge generelt. For oss er det viktig å formidle alt det vakre dette landet har å by på. Dessuten vil vi jo gjerne fortelle at det fins gode flyforbindelser for de som vil se landet vårt eller gjøre forretninger her, sier Falk-Petersen.

Vil avvikle taxfree

En av de sterkeste kritikerne av spritpushingen på flyplassene har vært generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis – samarbeidsorgan for frivillige organisasjoner på rusfeltet.

Mina Gerhardsen

Hun hilser beslutningen i Avinor med glede: — Dette er en viktig forbrukerseier. Mange har reagert på denne slusingen forbi vin- og sprithyllene ved ankomst og det er positivt at det nå skal bli valgfritt å oppsøke alkoholutsalget. Både på Gardermoen og ved flere andre flyplasser har det vært lagt opp til et uakseptabelt kjøpepress, sier hun.

— Dette er et positivt skritt for å reversere en negativ endring i taxfreeutsalg, men Actis mener at tiden nå er inne for å avvikle hele taxfreeordningen. Det gir ikke mening å bruke flere milliarder kroner på å betale for billigere alkohol til de som reiser, sier Gerhardsen.

Les også:

  • Taxfree-baronene kan juble mest for økt kvote