Økonomi

KS gir seg ikke

Skolenes Landsforbund og Lektorlaget kan ikke forstå annet enn at KS må gi seg og forlenge den gamle arbeidstidsavtalen. Men KS nekter å gi seg.

KS-leder Gunn Marit Helgesen sier hun vil prøve alt for å få slutt på streiken, men ikke å fortsette med den gamle avtalen. Ruud, Vidar

 • Gunnar Kagge

— Dette er en avtale vi kunne leve med de to siste årene, og da kan vi vel det i to år til, sier Anne Finborud i Skolenes Landsforbund.

Hun vil kombinere det med et "forpliktende trepartsutvalg" som skal komme opp med en ny og bedre arbeidstidsavtale. Staten må delta som tredjepart for å gå gjennom alle påleggene og rapportene den pålegger skolen.

— Og det koster jo ikke en krone, føyer hun til.

 • Les også: Derfor er streiken så fastlåst

Avviser blankt

Men KS-leder Gunn Marit Helgesen liker ikke forslaget.

— Det er utenfor det våre medlemmer ber oss om. Vi har forsøkt å finne løsninger på dette gjennom utvalgsarbeid siden 2006. Kommunene og fylkeskommunene har bedt oss om å finne løsninger. Mange steder er det lokale løsninger som fungerer utmerket. Stridens kjerne er hva vi gjør der det ikke er lokal enighet. Vi må ha en avtale som åpner for å justere kursen, ting kan ikke være som nå i all fremtid. Og vi har beveget oss langt fra det som lå i meglerens skisse. Det vi foreslår nå er noe helt annet.

- Må dere ha et ris bak skapet der lærerne sier nei?

— KS kan ikke tvinge noen kommuner til noe som helst. Men det er kommunene som gir oss oppdrag. Husk at det er kommunene som har ansvar for at skolen gir barn og ungdom et godt tilbud. Lederne blir målt på hva skolene oppnår. Derfor må de se på hva som tjener elevene best. Derfor kan det ikke være slik at alt stopper opp dersom noen sier nei.

 • Les også:Tillitskrise i skolen
  - Du sier at kommunene og fylkene har gitt dere oppdraget, men det mangler ikke på kommunepolitikere som ber dere gi opp og få slutt på streiken.

— I et demokrati er det forskjellige meninger. Og det er en stor bekymring for virkningene av streiken. Derfor er alle opptatt av å finne en løsning.

- Med det du sier nå, tror du det finnes en løsning?

— Vi er som sagt villige til å prøve alt, men når alt vi kommer med bare avvises er det vanskelig. Husk at dette ikke er snakk om mer tid til undervisning, eller lenger arbeidstid, det er et spørsmål om noe mer tid med kolleger.

Når ikke KS vil...

Det eneste alle er enige om i lærerstreiken, er at det ikke blir noen løsning uten at Utdanningsforbundet deltar. Og leder Ragnhild Lied sier:

— Vi har ikke tatt stilling til prolongering så lenge KS har avvist det så kontant. I stedet har vi vært tydelige på at en løsning ikke kan påtvinge lærerne mer arbeidstid på skolen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Fare for streik i videregående skoler og ungdomsskoler over hele landet

 2. NORGE

  Mekler på overtid for ansatte ved skoler og sykehus

 3. NORGE

  Fare for streik i Bane Nor fra tirsdag

 4. KOMMENTAR

  «Lærere må notere ned barn som snur seg på stolen. Det blir for dumt.»

 5. NORGE

  Kommune-Norges klare krav til ministeren: Vi trenger mer tid før skolene kan åpne

 6. DEBATT

  Kort sagt, tirsdag 18. februar