Tyske tap fortsetter for Statkraft

BERLIN (Aftenposten.no) Statkrafts nye gasskraftverk til 3 milliarder kroner i Tyskland står for det meste stille og venter på kaldt vær.

Kongen åpnet Statkrafts tyske gasskraftverk i 2007. I juni i fjor åpnet Statkraft enda ett verk, men nøyde seg med en tysk pressemelding.
  • Sigurd Bjørnestad

— Vi var sikre på at gasskraft var den billigste måten å redusere klimautslippene på. Det hadde vi rett i, men samfunnet valgte en dyrere løsning. Tyskland valgte sol og vind.

Statkrafts konserndirektør Asbjørn Grundt oppsummerer overfor Aftenposten det som er blitt et økonomisk mareritt for statseide Statkraft.

I slutten av forrige uke var han på enda et besøk i Tyskland. Han deltok på næringsorganisasjonen Energi Norges Vinterseminar på The Ritz-Carlton Hoteli Berlin.

Til kraftnæringens folk i Berlin var det dystre budskapet fra Grundt:

— Ikke ett eneste gasskraftverk tjener penger.

Den opprinnelige investeringen i Statkrafts gasseventyr i Tyskland er anslagsvis 10 milliarder kroner.

Les også:

Enda dårligere

I fjor gikk det enda dårligere med Statkrafts gasskraftverk. Produksjonen sank til 1,1 TWh (terawatt-timer, se faktaboks), mens den var 1,5 TWh i 2012.

I mars ble ett av Statkrafts eldre tyske gasskraftverk stengt, eller lagt i "kald reserve" som det heter i kraftspråket. Et annet har vært stengt siden 2011.

Det som underveis viste seg å bli en stor feilinvestering ble fullført i juni i fjor. Det topp moderne dasskraftverket Knapsack II til rundt 3 milliarder kroner ble ferdig inn i et kraftmarked uten lønnsomhet for gasskraft.

I september 2012 sa Grundt til Aftenposten at det var "mer lønnsomt å fullføre investeringen enn å stoppe halvveis".

Les også:

Uten Kongen

Statkraft åpnet Knapsack II i stillhet. Det eneste tegnet til liv var en pressemelding på selskapets tyske hjemmesider.

— Stemningen var jo rimelig preget av markedsutsikter som var svært dårlige. Men vi hadde nå en åpningsseremoni, men det var veldig dempet, sier Grundt.

Da Knapsack I ble åpnet i 2007 var det pomp og prakt med kong Harald og næringsministeren til stede. Innleide flammekunstnere hadde innendørs fyrverkeri som holdt på å svi av hele partyteltet.

Etter at to av gasskraftverkene er stengt har nå Statkraft nå en tilgjengelig kapasitet på rundt 11 TWh i Tyskland. Produksjonen i Statkrafts tyske gasskraft i fjor var med andre ord omtrent 10 prosent av kapasiteten.

I 2011 og 2012 nedskrev Statkraft 3 milliarder kroner som tapte penger på investeringene i tysk gasskraft.

Mer av det samme

Det er ikke utsikter til snarlig bedring.

— Jeg tror det blir mer av det samme. Jeg tror det blir lønnsomhet i krafthandelen vår på kontinentet. For de tre gasskraftverkene er strategien å holde dem driftsklare på én dags varsel når kuldeperiodene kommer og prisen stiger, sier Grundt

I en stor sekk

Statkraft rapporterer ikke egne resultater for gasskraften i Tyskland. Den er slått sammen med den store krafthandelen selskapet driver i Europa og kraftkabelen selskapet driver mellom Sverige og Tyskland.

Denne store sekkeposten er gitt merkelappen "Kontinental energi og handel". Det underliggende driftsresultatet for alt dette ble 72 millioner kroner i fjor, kraftig ned fra knapt 400 millioner i 2012.

Brutto underliggende driftsinntekt var hele 23,3 milliarder kroner, men ren handelsvirksomhet av denne typen gir alltid store bruttotall både for inntekter og kostnader.

Til sammenligning var det underliggende driftsresultatet 8,8 milliarder kroner i fjor for det Statkraft grupperer som «Nordisk vannkraft».

Les også:

Selger vinden

Grundt sier Statkraft jobber med å finne nye forretningsområder. I Tyskland har Statkraft begynt å samle inn vindkraft fra mange små produsenter for så å by det ut i markedet i større mengder.

— Vi forvalter nå verdens største energimengde fra vindkraft uten at vi eier en eneste av vindmøllene som lager kraften, fortalte han til de 350 kraftfolkene på konferanse i Berlin.

Han sier denne virksomheten veier tungt i den europeiske aktiviteten.

— Men marginene går ned, så det er i ferd med å bli en virksomhet med lavere marginer, sier Grundt.

På konferansen i Berlin var han den eneste som kastet jakken før han gikk på talerstolen.