Økonomi

Tidligere Kongsberg-salgssjef tiltalt for økonomisk utroskap

Salgssjefen er tiltalt for å ha tappet selskapet for rundt 180 millioner kroner. Korrupsjonssiktelsen mot Kongsberg-gruppen er henlagt.

Styreleder Finn Jebsen og tidligere konsernsjef Walter Qvam er begge fornøyde med at korrupsjonssiktelsen mot Kongsberg-gruppen er henlagt. Poppe, Cornelius / NTB scanpix

 • Stine Barstad
 • Petter Winther
 • Roar Østgårdsgjelten

Tiltalen omfatter tapping av selskapene for omtrent 180 millioner kroner eller mer, fordekt som betalinger til agenter og en underleverandør, opplyser Økokrim.

Økokrim gjennomførte i februar 2014razzia i Kongsberg-gruppens lokaler i Asker og i Kongsberg, og siktet selskapet og den ansatte for korrupsjon.

Den tidligere salgsdirektøren vil ikke kommentere tiltalten overfor Aftenposten.

Kongsberg-aksjen steg umiddelbart over 1 prosent på Oslo Børs etter meldingen om at saken mot det børsnoterte selskapet er henlagt. Oppgangen var kortvarig og ble raskt snudd til fortsatt kursfall. Ved 10-tiden hadde aksjen falt 3,5 prosent.

Siden årsskiftet har Kongsberg-aksjen falt over 10 prosent.

Fant ikke korrupsjon

Økokrim har siden razziaen etterforsket mistanker om grov korrupsjon knyttet til leveranser av kommunikasjonsutstyr fra Kongsberg-gruppen til offentlige instanser i Romania i perioden 2000 til 2008.

Datterselskapet Kongsberg Defence and Aerospace solgte ved flere anledninger fra 1999 til 2006 kommunikasjonsutstyr til rumenske myndigheter for til sammen 1,46 milliarder kroner.

Økokrim skriver i en pressemelding at etterforskningen avdekket omfattende økonomisk utroskap, hvitvasking og skatteunndragelser, men at de fant ikke grunnlag for å reise tiltale for korrupsjon.

Styreleder: Korrekt avgjørelse

Økokrims avgjørelse kom ikke helt uventet, sier styreleder Finn Jebsen i Kongsberg-gruppen til Aftenposten.

– Vi er glade for den grundige gjennomgangen som Økokrim har foretatt og at det ikke er funnet bevis for korrupsjon, sier han.

Den tidligere salgsdirektøren som er tiltalt for utroskap, ble sagt opp i fjor.

– Vi ser meget alvorlig på det som er fremkommet under etterforskningen. Vi vil følge nøye med i den videre behandlingen av denne saken, sier Jebsen.

Håper på begrenset skadevirkning

Han sier saken og etterforskningen har vært en belastning for selskapet.

– Siden konklusjonen er at det ikke er funnet grunnnlag for å tiltale selskaper, er skaden trolig svært begrenset, sier styrelederen.

Kongsberg-gruppen orienterte Næringsdepartementet som representerer staten som hovedeier i selskapet, om utfallet av Økokrims etterforskning. Jebsen har ikke hatt annen kontakt med næringsminister Monica Mæland i denne omgang.

Burde tidligere konsernsjef Qvam ha varslet Økokrim om mistankene om korrupsjon?

– Styret har ikke funnet grunnlag for å rette noen slik kritikk. Min vurdering er den samme.

Har du vurdert din stilling som styreleder?

– Nei, delvis fordi de forhold som er avdekket skjedde lenge før min tid som styreleder.

«En krevende sak»

Jebsen overtok som styreleder i 2005. Hovedtyngden av de forhold som er etterforsket gjelder handlinger som skjedde frem til 2004, sier Jebsen.

I en børsmelding fra Kongsberg-gruppen understreker Jebsen at etter deres mening har Økokrims etterforskning vært en grundig prosess der alle fakta i saken er belyst.

– Avgjørelsen om ikke å ta ut tiltale er etter vår mening korrekt, sier styreleder i Kongsberg-gruppen, Finn Jebsen, i en pressemelding.

Saken mot Kongsberg-gruppen ble dermed henlagt etter bevisets stilling.

– Saken har vært krevende, men under hele etterforskningsperioden har vi fokusert på våre partnere, kunder og leverandører. Vi er fornøyde med at korrupsjonsanklagene er droppet og at vi kan legge dette bak oss, legger Jebsen til.

Kjente til korrupsjonssmistankene fra før

Da Økokrim gikk til aksjon, kjente allerede ledelsen i Kongsberg-gruppen til korrupsjonsmistankene. Selskapet satte konsulentselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) til å granske saken, men besluttet å legge vekk rapporten fordi de kun fant «indisier» og alle spor stoppet i skatteparadiser.

Walter Qvam var konsernsjef fra 2008 til i juni i år. Han har tidligere fått kritikk for å ikke melde fra til politiet tidligere.

– Etter to og et halvt år med etterforskning er vi tilfredse og glade for utfallet, selv om det kanskje ikke var uventet, sier Qvam til Aftenposten.

Qvam sier de har hatt et godt og grundig samarbeid med Økokrim under etterforskningen.

Rettssaken mot den tidligere salssjefen vil bli berammet i Asker og Bærum tingrett. Den kommer trolig opp for retten første halvår 2017.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Kongsberg Gruppen
 2. Korrupsjon

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Betalte millioner for verdiløse konsulentavtaler. Delte pengene med skatteparadis-selskaper. Skal ha skjult pengene i Sveits.

 2. ØKONOMI

  Økokrim henlegger korrupsjonssiktelsen mot tidligere Vimpelcom-sjef

 3. ØKONOMI

  Leder av malerfirma i retten – nekter for svart arbeid på Stortinget

 4. ØKONOMI

  Han mottok millionbestikkelser fra Yara. Nå er han mistenkt for hvitvasking av flere hundre millioner kroner.

 5. NORGE

  Norsk orlogskaptein tiltalt i Nigeriabåt-saken

 6. ØKONOMI

  Tidligere Yara-topp: -Thorleif Enger spurte meg «hvordan kan vi betale disse fyrene»?