Økonomi

Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder pågrepet

Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder er pågrepet på Gardemoen, skriver NRK.

afp000666483_doc6dx1vjil6ae1mus9fevi-3orldBBqE6.jpg
  • Petter Winther

— Da han kom med siste fly fra London i går, ble han pågrepet, sier Cato Schiøtz overfor NRK.

Schiøtz sier til NRK at han ikke vet hva som er den konkrete bakgrunnen for pågripelsen.

Ifølge advokaten ble han pågrepet da han kom med fly fra London i går kveld. Han sier at han ikke kjenner den konkrete bakgrunnen for pågripelsen.

Jo Lunder var sjef for det russiske teleselskapet Vimpelcom frem til mars i år. Det var på samme tid at amerikanske og nederlandske myndigheter åpnet etterforskningen av telegiganten.

Bakgrunn:

  • Dette er Telenor-saken på to minutter
Les også

Hva gikk egentlig galt da Telenor kjøpte seg inn i Vimpelcom?

– Han er siktet. Jeg har ikke sett siktelsen, men det er nærliggende å tro at det gjelder korrupsjon i Vimpelcom-saken, uttaler Schiøtz til NRK.

Den tidligere norske Vimpelcom-sjefen skal nå sitte i varetekt for å bli avhørt. Advokaten sier til NRK at Lunder så sent som for noen dager siden sa at han ikke har hatt noen befatning med eventuell korrupsjon i selskapet.

Les også:

Les også

Advokatfirma saksøker VimpelCom for uriktige og villedende opplysninger

— Han er siktet i forbindelse med Vimpelcom-saken

Marianne Djupesland, leder for korrupsjonsteamet i Økokrim, har bekreftet overfor VG og NRK at Jo Lunder er siktet for korrupsjon i Vimpelcom-saken.

– Han ble pågrepet på Gardermoen sent i går kveld. Han ble stanset da han var på vei inn på flyplassen. Det var en uproblematisk pågripelse, sier Djupesland til VG.

Hun forteller til VG at dette er en pågripelse Økokrim har planlagt over tid.

– Han er siktet i forbindelse med Vimpelcom-saken. Det er en korrupsjonssiktelse. Av hensyn til etterforskningen er det ikke naturlig å komme med detaljer om innholdet i siktelsen, sier Djupesland.

Økokrim har bistått med etterforskning

I går bekreftet Økokrim at de har bistått myndighetene i Nederland og USA med å innhente informasjon fra Telenor, samt bistått med avhør i Norge.

Tirsdag kunngjorde Vimpelcom at det setter av 900 millioner amerikanske dollar – om lag 7,6 milliarder norske kroner – til mulige utgifter i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen.

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med Lundes forsvarer Schiøtz, uten å lykkes. Hans sekretær sier at han vil sitte i møte i flere timer fremover.

Aftenposten oppdaterer saken.

Les også

  1. Dette er Telenor-saken på to minutter