Økonomi

Telenor må trolig selge Vimpelcom-aksjene til sin rival

En av Norges fremste Telenor-analytikere tror at Telenor tvinges til å selge Vimpelcom-aksjene til rivalen, den russiske oligarken Mikhail Fridman, med rabatt.

Dette er en av få mulige kjøpere til Telenors Vimpelcom-aksjer, rivalen Mikhail Fridmann. Analytiker er også sikker på at han får aksjene med rabatt.
  • Ingeborg Moe
    Journalist
  • Steinar Dyrnes
    Journalist

Etter mange års stridigheter med hovedeier Mikhail Fridman i den internasjonale mobilgiganten Vimpelcom, og korrupsjonsmistanker i diktaturet Usbekistan, kunngjorde Telenor mandag at de har bestemt seg for å selge aksjeposten på 33 prosent i Vimpelcom.

Er verdt 20 milliarder på Nasdaq

Basert på aksjekursen før børsåpning på Nasdaq-børsen i New York, er aksjeposten verdsatt til rundt 20 milliarder kroner. Men når større aksjeposter dumpes i markedet, presses ofte kursen ned. Analysesjef Ole Petter Kjerkreit i meglerhuset ABG Sundal Collier tror ikke at Telenor klarer å slippe unna å selge med rabatt.

— Børsverdien av Telenors post i Vimpelcom er i dag rundt 19–20 milliarder kroner. Skulle posten blitt solgt nå, måtte Telenor trolig akseptere en rabatt til denne prisen, sier Kjerkreit, en Norges fremste Telenor-analytikere, i en e-post til Aftenposten.

Ser bare en mulig kjøper

Han tror at Telenors løsning blir å selge til Vimpelcoms hovedeier Mikhail Fridman, oligarken som er blant Russlands alle rikeste menn.

Få Vimpelcom-saken forklart på tre minutter:

Les også

En diktatordatter i husarrest. Internasjonal etterforskning. Hundrevis av millioner kroner. Telenor-topper i politiavhør

— Vi tror ikke vestlige telekomoperatører vil være interesserte i å innta en «bakseteposisjon» i dette selskapet, som kontrolleres av Mikhail Fridmans «Letter One». Finansielle investorer vil trolig kun kunne være kjøper om posten ble lagt ut for salg til en veldig stor rabatt. Vi tror det er sannsynlig at det i realiteten kun er nettopp «Letter One» som er eneste mulige kjøper her, sier Kjerkreit.

- Vil trolig kreve en "grov rabatt"

Kjerkreit ønsker ikke å tallfeste hvor stor rabatten kan bli.

— Det er vanskelig å være veldig presis her, dessverre. Finansielle aktører vil eventuelt trolig kreve en «grov rabatt» for å kjøpe ut Telenor fra Vimpelcom. Hva eventuelt «Letter One» kan tenkes å være villige til å betale, er det vanskelig å ha noen veldig klar formening om p.t., men om vår hypotese er rett, at det kanskje ikke er andre reelle kjøpere til posten, vet nok russerne å utnytte sin forhandlingsposisjon, sier Kjerkreit.

Vil trolig tjene over 10 milliarder

Telenor har siden 1999 investert 15 milliarder kroner i Vimpelcom, mens de har tatt ut 20 milliarder kroner i utbytte. Gevinsten til Telenor blir dermed 5 milliarder kroner pluss pengene de får for aksjene. Skulle de mot formodning få børskurs, vil det gi en gevinst på 25 milliarder kroner.

— Over tid har Vimpelcom vært en god investering for Telenor. Verdifallet for aksjeposten har de siste årene imidlertid vært brutalt, sier Kjerkreit.

I Telenors regnskaper er aksjene verdsatt til en for høy verdi, og Telenor tvinges derfor til å skrive ned verdien med 7,5 milliarder kroner. Vimpelcom-aksjen var opp 3,2 prosent like etter børsåpning i New York mandag.

- Telenor burde ha solgt for lenge siden

Professor i selskapsrett Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo mener Telenor burde solgt seg ut av Vimpelcom for lenge siden.

— Jeg er overrasket over at de ventet så lenge med å selge seg ut. Dette burde Telenor gjort lenge før Vimpelcom-saken ble en offentlig skandale, sier hun.

Telenor begrunnet ønsket om å selge seg ut med at eierposten i Vimpelcom har fått stadig mindre betydning for verdien og virksomheten til det norske selskapet, og en langsiktig strategi for å prioritere kjerneoppgavene.

Korrupsjonsmistanker

Vimpelcom undersøkes for korrupsjonsmistanker i forbindelse med virksomhet i Usbekistan.

Les hvordan Telenor begrunner salget:

Les også

Telenor selger seg ut av VimpelCom

— Dette er altfor sent. Jeg venter fortsatt på en redegjørelse over hva som faktisk skjedde, sier Sjåfjell, og peker på at varsellampene burde ha blinket hos Telenor da Vimpelcom gikk inn i Usbekistan, som ligger på 166. plass på Transparency Internationals rangering av hvor korrupte 175 land er.

Hun peker på at Telenors egen konsernsjef Jon Fredrik Baksaas satt i Vimpelcom-styret i en periode – for å få kontroll med hva de drev med.

— Hvis alt som er kommet frem om saken, er riktig, så har de ikke gjort jobben sin. Enten har Telenor ikke brydd seg nok om sin egen målsetting om nulltoleranse mot korrupsjon, eller så har de ikke fått det til.

— Det virker som om Telenor håpet at det hele bare ville gli over, fortsetter jusprofessoren og peker på at saken ikke har fått noen konsekvenser for noen i Telenor.

Baksaas ga seg som konsernsjef 17. august i år. Her skrev han om hva de har lært:

Les også

VimpelCom-saken ga viktig læring

— Saken er preget av feighet

— Telenors behandling av saken er preget av unnfallenhet og feighet.

Professor Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI, som underviser i ledelse, tror utsalget av Vimpelcom-aksjonene vil stå som «et historisk eksempel på å gi seg før det er for sent».

— Det finnes et fenomen som kalles overinvolvering, som går ut på at du ikke klarer å gi deg, at du alltid prøver å ta en runde til og en til. Men nå har vel styret kommet til at dette ikke kan fortsette lenger. Så trekker de ut pluggen. Men det gjenstår å se hva prisen blir.

Han mener Telenor fremstår åpen om hva som er problemet – nemlig at de ikke har kontroll over prosessene i datterselskapet.

— Da risikerer de at det faller skjeletter ut av skapet hele tiden.

- Hvorfor tror du at de ikke har solgt seg ut før?

— Her har man forsøkt i det lengste å få noe ut av disse investeringene. Det har vært en suksessoppskrift for mye av det Telenor har gjort, at de har vært inne tidlig i land som er i ferd med å utvikle moderne infrastruktur. De har lykkes men det før, samtidig som de har hatt masse trøbbel. Men det er håndteringene av disse sakene som skaffet Jon Fredrik Baksaas plass som en av de hundre beste businesslederne av Harvard Business Review i 2012.

Arnulf mener Vimpelcom-saken er blitt en plett på den avtroppede konsernsjefens «fasade».

— Om det er fortjent eller ufortjent er vanskelig å si. Man må se på det som en av de mange risikoer når man etablerer seg i et fremvoksende markedet. Det viser også hvor farlig det er å gjøre sånt. Det kan du se på det som har skjedd i Yara, sier Arnulf.

Telenor: – Lett å være etterpåklok

Aftenposten har vært i kontakt med Baksaas, som ikke vil kommentere saken. Han skriver i en tekstmelding at «det er Telenors nåværende ledelse som står for Telenors kommentar i denne og andre saker».

Sigve Brekke overtok som konsernsjef etter Baksaas 17. august i år. Han ble da bedt av styret om å se på hva de burde gjøre med sin eierandel i Vimpelcom.

- Det er lett å være etterpåklok i slike saker, men jeg forholder meg til den beslutningen vi har gjort nå i stedet for å tenke på hva vi kunne ha gjort for lenge siden, sier Brekke til Aftenposten.

- Hva sier du til at professor Jan Ketil Arnulf mener Telenors behandling av saken er preget av unnfallenhet og feighet?

— Jeg vet ikke helt hva han sikter til, men vi har vært minoritetsaksjonær i Vimpelcom i mange år og har forsøkt å gjøre det vi kunne. Nå har vi kommet til en konklusjon om at vi må komme oss ut. Det dreier seg både om at vi vil bruke ressursene våre andre steder, og at det har vært krevende å sitte som minoritetsaksjonær og ikke ha kontroll.

- Hva er årsaken til at dere ikke har kommet til den konklusjonen tidligere?

— Den reelle grunnen er at jeg bare har vært konsernsjef i to måneder. Jeg ble bedt om å ta en gjennomgang, og så fort vi bestemte oss informerte vi om vår konklusjon.

Brekke påpeker at salget ikke kommer til å skje i morgen. Telenor har foreløpig ikke tatt kontakt med mulige kjøpere.

— Vi har ikke testet ut markedet ennå. Slike ting tar tid, og vi har det ikke travelt, sier den nye konsernsjefen.

- Dette har vært en OK investering for oss

I november i fjor sa Svein Aaser, styreleder i Telenor, dette om salg av aksjene i Vimpelcom:

— Å selge i dag ville være et ran mot Telenors aksjonærer.

-Mener du, Brekke, at salget er «et ran mot aksjonærene», slik Aaser sa i fjor?

- Jeg vil ikke kommentere det eller bruke de ordene du bruker nå, men dette har vært en ok investering for Telenor. Nå har vi tatt en beslutning om å selge slik at vi kan bruke våre ressurser på kjernemarkedene, sier Brekke.

Han påpeker at Telenorhar investert 15 milliarder kroner i Vimpelcom og fått 20 milliarder i utbytte. Telenor regner med å kunne selge sin tredjedel i selskapet for rundt 20 milliarder.

Både konsernsjefen og styret, med Aaser i ledelsen, er enige om salget.