Økonomi

Ungarns sterke mann ber britene om å bli i EU

Mange er overrasket over at Ungarns statsminister Victor Orban, som på hjemmebane fremstår som én av de mest euroskeptiske EU-lederne, er så opptatt av at britene ikke melder seg ut av unionen.

Ungarns statsminister kjøpte helsides annonse i britisk avis hvor han oppfordrer britene til å bli i EU.

  • Roar Østgårdsgjelten

EU-ledere i flere land mobiliserer for å få britene til å stemme ja i folkeavstemningen torsdag om EU-medlemskap.

Mest oppsikt vakte annonsen over en hel side i avisen Daily Mail. Her oppfordrer Ungarns EU-skeptiske statsminister Viktor Orbán britene om å velge å bli i EU.

Les også

Soros: Brexit vil sende pundet ned 20 prosent

Orban er mest kjent i EU for sin svært euroskeptiske holdning på hjemmebane, noe som ikke minst er kommet til uttrykk i Ungarns motstand mot EUs innvandringspolitikk.

I annonseteksten blir de britiske velgerne fortalt at avgjørelsen er deres, men tilføyer:

«Jeg vil at dere skal vite at Ungarn er stolt av å stå sammen med dere som medlem av EU».

Under annonseteksten står Orbans underskrift.

Ungarns statsminister tilhører en voksende skare av EU-ledere som ber britene bli i EU. De bruker en kombinasjon av advarsler om de økonomiske konsekvensene av en utmeldelse av EU (Brexit) og følelsesmessige appeller om europeisk sinnelag og solidaritet.

Fransk offensiv

Også andre europeiske aviser og nyhetsmagasiner, som nederlandske Algemeen Dagblad, svenske Dagens Industri og tyske Der Spiegel, har ryddet sine førstesider for å oppfordre britene til å bli i EU, skriver nettutgaven til avisen Financial Times.

Les også

Jeremy Corbyn i viktig TV-debatt: -Overbeviste ikke, mener norsk ekspert

Store franske selskaper som Airbus, BNP Paribas, Engie, Ingenico og Safran rykket tirsdag inn annonser i flere britiske aviser. I likhet med Orban og andre EU-ledere oppfordrer de britene til å stemme for fortsatt medlemskap i EU.

«S’il vous plaît amis britanniques, remain!» («Vær så snill, britiske venner, bli værende»), begynner annonsen og avslutter med «Vos amis français» («dine franske venner»).

De franske selskapene argumenterer med at fremtidig sysselsetting og investeringer i Storbritannia er avhengig av at landet fortsatt er «fast og varig forankret i det indre markedet».

Budskapet fra Brussel

EU-president Donald Tusk la mandag ut meldinger på mikrobloggtjenesten Twitter hvor han oppfordret britene til å stå sammen med de andre EU-landene.

«Uten dere kommer ikke bare Europa, men hele det vestlige fellesskapet til å bli svakere», skrev han.

Ungarns statsminister Orban er den første EU-lederen som bruker offentlige midler til en annonsekampanje for fortsatt britisk EU-medlemskap.

Les også

Et drap og en plakat snudde stemningen | Frank Rossavik

Den ungarske regjeringens pressetalsmann Zoltan Kovácks sier til den britiske avisen at Orban og hans britiske kollega David Cameron står på god fot med hverandre. Men han ønsker ikke å svare på om budskapet i annonsen var klarert med Downing Street – adressen til statsministerens kontor og embetsbolig i London.

Flere støtter ja-siden

Til nå har de fleste av Camerons kolleger i EU avstått fra å blande seg inn i den britiske folkeavstemning. Men da meningsmålingene i forrige uke svingte over til et flertall for Brexit-alternativet, opphevet flere av EU-toppene sin selvpålagte taushet.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har gitt støtte til tilhengerne av fortsatt britisk EU-medlemskap, det samme har også Irlands statsminister Enda Kenny.

Også USAs president Barack Obama har gitt uttrykk for det samme.

Italias president Sergio Mattarella har advart mot at et Brexit vil være et tilbakeskritt.

– Europa er et arbeid under utvikling som må fullføres. Vi står ved et veikryss og du kan ikke flykte fra virkeligheten ved å se deg tilbake, sa Mattarella under et besøk i Romania.

Den italienske statsministeren Matteo Renzi har tidligere sagt at Brexit vil være «en katastrofe for Storbritannia».

Les mer om

  1. Brexit
  2. David Cameron
  3. Donald Tusk
  4. Angela Merkel