96.000 laks døde etter stort klorutslipp i Alta

Politiet melder om akutt forurensing av 15.000 liter klor i sjøen ved et lakseslakteri i Alta i Finnmark. Trolig er rundt 96.000 laks døde.

Lakseanlegget som er rammet ligger til venstre på den andre siden av fjorden.

– Vi er på stedet sammen med brannvesenet for å få oversikt. Vi har ikke fått verifisert det eksakte tallet, men anslaget er at rundt 460 tonn oppdrettslaks skal være døde, sa operasjonsleder Stein Hugo Jørgensen i politiet til NTB i 9-tiden tirsdag.

Kloret lekket fra oppdrettsanlegget til Grieg Seafoods på Simanes i Alta i natt.

– Vi har ikke oversikt om dette vil gå ut over annen natur eller dyreliv i sjøen, men vi har varslet Miljøvernavdelingen hos Statsforvalteren, ledelsen i Alta kommune og Hovedredningssentralen, som vi antar varsler Kystverket, sier Jørgensen.

Sprer seg lett

Brannvesenet sier de ikke kan få stoffet opp av vannet.

– Det er ikke noe mer vi kan gjøre. Klor sprer seg veldig lett i vann, så det er ikke noe vi kan gjøre for å samle det opp. Vi har ikke lagt ut noen lenser eller noe slikt, sier vaktleder Jørn Eriksen ved 110-sentralen til VG.

I en pressemelding opplyser Grieg Seafoods at kloret normalt brukes for å desinfisere slaktevannet.

– Dessverre er 96.000 lakseindivider døde. Det tilsvarer omtrent 430 tonn, sier selskapet i en pressemelding.

Avventer politiundersøkelser

De har ikke fullstendig oversikt over hvordan lekkasjen har påvirket miljøet i fjorden. Selskapet avventer politiets undersøkelser av hendelsesforløpet som førte til lekkasjen.

– Dette er veldig leit. Nå fokuserer vi først og fremst på oppryddingen. Vi skal snu alle steiner og få alle fakta på bordet slik at dette ikke skjer igjen, sier fabrikksjef Stine Torheim på Simanes.

Heller ikke de økonomiske konsekvensene av utslippet er avklart.