Økonomi

Se hvordan Telenors nye sjef ble «rockestjerne» med Bollywood-dans

Telenors tidligere Asia-sjef Sigve Brekke ble hyllet som en rockestjerne da han ble presentert for de ansatte på Fornebu tirsdag. Tidligere har han danset Bollywood-dans mot korrupsjon. Se video i saken.

brekkedans2-i_duqtsDgC.jpg
  • Gunnar Kagge
    Gunnar Kagge
    Journalist
afp000878820-5SV9AS3act.jpg

– På en slik dag er jeg selvsagt glad. Jeg er beæret, men jeg er også ydmyk. For dette er en stor jobb, sa påtroppende Telenor-sjef Sigve Brekke under en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Telenor meldte tirsdag morgen at Brekke tar over som ny konsernsjef etter Jon Fredrik Baksaas 17. august i år. Baksaas blir sittende som spesialrådgiver for styret til han går av med pensjon etter 2016.

Krigsdans mot korrupsjon

I hans tid som leder i Asia har Telenor vært involvert i en stor korrupsjonssak i India. I 2012 mistet selskapet mobil-lisensene sine i India, etter avsløringer av at partneren deres hadde fått lisensene gjennom korrupsjon. Bedriften måtte delta i en ny auksjon for å få kjøpe lisensene en gang til. Det medførte milliardtap og et dårlig rykte.

Her kan du se hvordan Brekke lovet kamp for de nye lisensene, og hvordan indisk TV dekket saken i 2012. I møte med medarbeiderne i India holder han først rene vekkelsestalen, før han kaster seg ut i den Bollywood-inspirerte krigsdansen fra filmen Dabangg:

Sigve Brekke var en av favorittene til å overta sjefsjobben etter Jon Fredrik Baksaas. Han er tidligere politiker for Arbeiderpartiet og har jobbet i Telenor siden 1999. Siden 2008 har han vært ansvarlig for selskapets virksomhet i Asia. Denne erfaringen var ifølge styreleder og tidligere konsernsjef Svein Aaser avgjørende for at han fikk konsernsjefstillingen.

— Jeg vil påstå at du har formet meg vel til å fylle dine sko, selv om de er store, sa Brekke til sin avtroppende sjef.

— Men Baksaas har faktisk mindre føtter enn meg, la han til etterpå - da han ble presentert for de ansatte på en scene som var rigget opp utenfor Telenors hovedkontor på Fornebu.

Nulltoleranse

Brekke overtar roret på et tidspunkt der to andre av Telenors datterselskaper er under etterforskning for korrupsjon i Asia.

I Usbekistan mistenkes selskapet Vimpelcom for å ha betalt bestikkelser på rundt 100 millioner dollar for å skaffe seg lisenser i diktaturet. Pengene skal ha gått til et selskap kontrollert av presidentens datter.

I Thailand har Telenor satt i gang granskning av det som kan være en betydelig korrupsjonssak i datterselskapet Dtac. Det var Brekke selv som varslet om mistenkelige transaksjoner knyttet til sponsoraktiviteter og gaver til offentlige myndigheter fra selskapet.

— Vi jobber i veldig utsatte markeder, og vi må ha konstant fokus på at vi gjør business på den rette måten. Derfor har vi også bygget opp etterlevelses- og revisjonsfunksjoner som skal finne ting hvis der noe.

— Det er korrekt at det i Thailand er kommet opp ting gjennom våre systemer som ikke er etter våre målsettinger. Det viser bare at systemet fungerer. Vi har nulltoleranse for korrupsjon i Telenor, sier Brekke.

Åpne for nye markeder

— Hovedstrategien fremover er å bringe internett og dekning til alle i fremtiden - både til massene i Asia og til det avanserte markedet i Skandinavia. Å være med å forme folks liv og hverdag på denne måten er fantastisk spennende, sa Brekke.

Under Brekkes ledelse har Telenor vokst kraftig i Asia. Brekke mener selskapet har mye å gå på i det asiatiske markedet.

— Det er langt igjen før vi har fylt våre ambisjoner i Myanmar. I tillegg har vi bare så vidt begynt i India, og vi ser i seg selv en stor vekst i disse to markedene. Fokuset vårt er der, og vi har ingen planer om å gå inn i noen nye markeder akkurat nå, men vi følger utviklingen og er alltid åpne for nye muligheter, sier han til Aftenposten.

Avviser sponsing av sønnenes organisasjon

Ifølge Kapital har Dtac også sponset veldedige aktiviteter i regi av sønnenes organisasjon "Kids action for kids", som samler inn penger til operasjon for barn med leppe- og ganespalte i Thailand.

Organisasjonen har avtale med Dtac om at selskapet donerer én krone for hver krone som samles inn til den internasjonale organisasjonen Operation Smiles, som finansierer og organiserer leppe- og ganespalteoperasjoner. Telenor hevder overfor Kapital at pengene er gått rett til Operation Smiles, men gir ikke noe svar på hvorfor selskapet har inngått denne avtalen med Brekke-sønnenes organisasjon.

- Er dette problematisk for deg?

— Dette er ikke blant det som granskes. Det har aldri vært noen pengeoverføringer fra noe Telenor-selskap til den virksomheten mine sønner har gjort. Det har vært kjent i Telenor-systemet hele tiden, og det har vært tatt opp slik at vi er helt sikre på at dette er en del av måten vi gjør business på. Her er ingen ting å skjule, og ingen ting jeg ikke kan stå rett opp og snakke om, sier Brekke.

- Så Kapitals påstander om at Dtac har sponset organisasjonen med rundt 1,4 milliarder kroner er feil?

— Jeg vet ikke hvor de har det tallet fra. Men det har aldri vært noen sammenblanding, aldri noe samrøre, det har vært kjent og godkjent og der er i henhold til retningslinjene, sier Brekke.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!

Les også

  1. Gulnara Karimova: Jetset-prinsessen som lurte alle

  2. Sigve Brekke blir ny Telenor-sjef

  3. Styrket resultat for Telenor

  4. Næringsministeren ber Telenor lete etter kvinnelig toppsjef