Økonomi

Panama Papers: 6500 skattytere og selskaper under etterforskning

Åtte måneder siden Panama Papers. Hvilke konsekvenser fikk det?

  • Will Fitzgibbon
  • Emilia Díaz-Struck
  • Nina Selbo Torset

Mye har skjedd siden 109 ulike mediehus en søndag i april publiserte avsløringer om anonyme selskaper i skatteparadis.

Her er ni konsekvenser av dokumentlekkasjen Panama Papers.

1. Etterforskning i en tredjedel av alle land

I kjølvannet av avsløringene har mer enn en tredjedel av alle land – minst 79 så langt – startet etterforskninger, høringer og granskninger.

6500 skattytere og selskaper etterforskes på verdensbasis, ifølge journalistnettverket ICIJ, som koordinerte arbeidet med Panama Papers.

Norske skattemyndigheter har opplyst at de sjekker et tosifret antall nordmenn. På Island er 46 tilfeller av mulig skatteunndragelse oversendt til påtalemakten. Finansdepartementet i Frankrike undersøker 560 skattytere.

2. Har hentet inn millioner til statskassene

Myndigheter i flere land har varslet at de allerede har hentet inn titalls millioner dollar i skatter og avgifter fra midler som ikke var oppgitt tidligere.

Det inkluderer mer enn 80 millioner dollar i Colombia, en million dollar i Slovenia og 185 kilo sølvbarrer i Australia. I tillegg forsøker myndigheter å spore opp flere milliarder dollar med tanke på mulig skatteunndragelse.

  • Den anonyme kilden bak Panama Papers: Derfor avslørte jeg Mossack Fonseca

3. Nye lover skal forhindre skatteunndragelse

Lovgivende forsamlinger fra Irland via Mongolia til Panama har hasteinnført lover for å fjerne svakheter som er blitt avdekket.

I november varslet Tysklands finansminister ny lovgivning, også kalt «Panama-loven», som vil øke straffen for skatteunndragelse og fjerne hemmeligholdet rundt tyskeres eierskap i skatteparadis-selskaper.

Også i USA, Storbritannia, Taiwan, Nigeria, Ghana, Kenya, Afghanistan og Libanon har Panama Papers ført til nye lover og regler mot hemmelighold og for åpenhet.

4. Europol fikk treff på terror og menneskesmugling

Da Europol koblet data fra Panama Papers med opplysninger i egne databaser, fikk det europeiske politbyrået 3469 treff på mulig organisert kriminalitet, skattesvindel og annen kriminell virksomhet.

– Vi kan knytte selskaper fra de lekkede Panama Papers-dokumentene til hvitvasking, terrorisme, russisk organisert kriminalitet, narkotikasmugling, menneskesmugling, ulovlig innvandring og cyber-kriminalitet, sier Simon Riondet, sjefen for Europols økonomiske etterretning, til journalistnettverket ICIJ.

5. Politikere måtte gå - flere er fremdeles under lupen

Islands statsminister, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, trakk seg bare to dager etter avsløringene om hans selskap i Karibia.

Også Spanias industriminister, José Manuel Soria, måtte gå etter å ha blitt koblet til et skatteparadis-selskap. Det samme skjedde med Armenias namsmann, sjefen for en statseid bank i Østerrike, Taiwans ledende bankinspektør og et medlem av FIFAs etiske komité.

To statsledere, I Argentina og i Pakistan, står dessuten midt i en pågående granskning på grunn av opplysninger som kom frem i Panama Papers.

6. Aksjeras på milliarder av dollar

Panama Papers feide bort 135 milliarder dollar av verdien til nærmere 400 børsnoterte selskaper som ble direkte knyttet til dokumentlekkasjen, ifølge en akademisk undersøkelse.

– Virkningen er enorm, sier Hannes Wagner, assisterende professor i økonomi ved Bocconi-universitetet i Milano og en av forfatterne bak studien.

Ifølge Wagner innebærer den økonomiske skaden for selskapene etter Panama Papers det største tapet noensinne som følge av lekkede dokumenter eller bedriftsskandaler.

7. Lager felles svarteliste for alle EU-land

I juni vedtok Europarlamentet, EUs lovgivende institusjon, å sette ned en kommisjon med 65 medlemmer for å granske opplysninger om hvitvasking og skattesvindel. Kommisjonen skal levere sin rapport neste sommer.

I tillegg er EUs finansministere blitt enige om å lage en felles svarteliste for skatteparadiser i løpet av 2017.

På grunn av ulike definisjoner av skatteparadiser har det ikke tidligere vært en slik offisiell svarteliste fra EU. Landene som havner på svartelisten, kan bli rammet av sanksjoner hvis de ikke endrer praksis.

  • I denne saken kan du se hvilke land som står i fare for å havne på svartelisten over skatteparadiser.

8. Mossack Fonseca fikk historiens største bot

Advokatfirmaet Mossack Fonseca, som dokumentene ble lekket fra, er under etterforskning både i USA og i Panama. Målet er å finne ut om Mossack Fonseca og dets ansatte bidro til eller fremmet kriminell virksomhet.

Ni av Mossack Fonsecas kontorer er allerede blitt stengt som følge av avsløringene. Hovedkontoret i Panama er ransaket to ganger.

I november fikk advokatfirmaet en bot på 440.000 dollar av De britiske jomfruøyene for brudd på bestemmelsene mot hvitvasking og terrorfinansiering. Det er den største selskapsboten i landets historie.

Myndighetene i Panama bruker for øvrig 400.000 kroner i måneden på et PR-byrå som skal redde landets rykte etter dokumentlekkasjen.

9. Bankene gransker egen virksomhet

Panama Papers viste at 500 banker har bistått kunder med å sette opp selskaper i skatteparadis. Flere banker er under etterforskning. Frankrike vurderer å reise sak mot storbanken HSBC, og i november ble tre ansatte i britiske storbanker arrestert for mistanke om innsidehandel.

I Skandinavia har avsløringene om DNB og Nordeas skatteparadis-virksomhet fått mest oppmerksomhet. Begge bankene har funnet brudd på egne retningslinjer og tatt avstand fra tidligere praksis.

Nordea har også sperret 68 kontoer etter mistenkelige funn. Resultatene fra en større granskning av Nordea er forventet i løpet av året.

Hva nå?

– Intet land ønsker å bli det nye Panama, sier Porter McConnell, som er direktør for organisasjonen Financial Transparency Coalition.

Han tror ringvirkningen av Panama Papers vil fortsette i lang tid, men påpeker at fremgang ikke kommer av seg selv. Syv av de 10 landene der nåværende eller tidligere statsledere var navngitt i Panama Papers har forholdt seg tause eller nektet å starte undersøkelser.

Inntil retningslinjer for økonomisk åpenhet blir normen over hele verden, frykter jeg at vi vil befinne oss i en evig sirkel der det drives politikk via lekkasjer, sier McConnell.

Les mer om

  1. Panama Papers
  2. Økonomi
  3. Skatteparadis
  4. Panama papers