Økonomi

Olje- og energiminister Tord Lien: - Frederic Hauge må ha tatt for mye Møllers tran

Men Bellona slår tilbake og kaller Tord Lien for «petroholiker», og ber ham slutte å sutre.

Olje- og energiminister Tord Lien på besøk på Ekofisk. Han mener det fortsatt vil være olje- og gassproduksjon i Norge om 20 år. Johansen, Carina

 • Lene Skogstrøm
  Journalist

Olje— og energiminister Tord Lien (Frp) sier han er glad for at en ambisiøs klimaavtale ser ut til å komme på plass i Paris. Men uttalelsene til Bellona-leder Frederic Hauge om at avtalen betyr full stopp for norsk olje og gass, har han lite til overs for. – Han må ha tatt med seg for mye Møllers tran til Paris, sier Lien.

Til VG har Hauge sagt at vi må stanse oljeproduksjonen med en gang om Norge skal nå målet om 1,5 grader – Vi er allerede for sent ute, uttaler han til avisen.

- Jobber sammen om en ambisiøs klimapolitikk

Lien påpeker at det ikke er Norge alene som skal nå målet om 1,5 grader, men at det dreier seg om en global innsats, og at Norge jobber sammen med andre land for å nå målet:

— Det er gledelig å konstatere at så mange land går sammen med Norge om å utvikle mer bærekraftige energisystemer, sier han.

Hauge: - «Petroholikeren Lien» kan umulig ha lest avtalen

- Tord Lien må gjerne sutre. Faktum er at Tine Sundtoft har tatt ordentlig innersvingen på Tord Lien i dag, svarer Frederic Hauge .

-Det norske teamet fra KLD og UD i Paris har jobbet hyperprofesjonelt og godt. Vi gleder oss til å jobbe sammen med Tine Sundtoft og Børge Brende på å snu klimafornekterne i regjeringen etter jul, sier hauge.

-Petroholikeren Lien tror han gjør jobben sin, men ser vekk fra sentrale poeng med denne nye avtalen som han umulig kan ha lest.

Bellona: Verden trenger ikke norsk olje og gass

Bellona mener klimaavtalen endrer forutsetningene for Liens argumenter med sitt mål om å styre mot 1,5 grader, stoppe økningen av utslipp så snart som mulig og gjennomføre jevnlige oppdateringer og styrking av landenes klimaløfter.

— Verden trenger ikke norsk gass og olje fra Arktis. Den må bli liggende i bakken skal vi nå målene, mener Hauge

Lien: Fortsatt plass for norsk olje og gass om 20 år

- Men hva mener du om Hauges spådom om at det vil være «game over» for norsk olje og gass om 20 år?

— Jeg mener det er plass for både olje og gass om 20 år i et lavutslipps-energisystem. Ikke like mye olje, men mer gass enn tilfellet er i dag, sier olje- og energiminister Lien.

– Ingen industrier i verden har et så stramt klimaregime som vi har på norsk sokkel. Norge, Norden og EU jobber sammen om en ambisiøs klimapolitikk, sier han.

- Gass bedre enn kull

Lien påpeker at det bare er få uker siden at den britiske regjeringen sa at de skulle nå sine klimamål ved å fase ut kull og erstatte det med gass. – Gassen importerer de fra Norge, og den vil være en del av løsningen for å få mer bærekraftig energi, sier han.

Bellona påpeker på sin side at alle land ta hensyn til rammene for denne klimaavtalen. - Særlig rike land får et tungt ansvar. Beslutningen Lien viser til er tatt før klimaforhandlingene i Paris fikk en avtale. Selv om Storbritannia bytter kull med gass, er dette bare midlertidig.

 • Følg vår Liveblogg fra konferansen her:
Les også

Snart skal verdens land diskutere om de skal vedta klimaavtalen i Paris

Enige om karbonfangst

— Frederic Hauge og jeg er enige om én ting: Verden er nødt til å fortsette å utvikle teknologier som senker CO2-utslipp og fanger karbon.

- Hva med den 23. konsesjonsrunden, som Bellona-lederen også mener bør stoppes?

— Det er et bredt politisk flertall for å åpne 23. konsesjonsrunde. Vi registrerer betydelig interesse fra selskapene for å søke her, sier han.

— Vi vil fortsette å ha en streng klimapolitisk ramme for aktiviteten vår, med kvoteplikter og høy CO2-avgift.

Søknadsfrist for 23. konsesjonsrunde var 2. desember. Regjeringen tar sikte på tildeling av nye utvinningstillatelser første halvdel av 2016. Det dreier seg om 57 blokker/deler av blokker, fordelt på tre i Norskehavet og 54 i Barentshavet.

Miljøbevegelsen har vært kritisk til utlysningen lenge, først og fremst til oljeboring i sårbare områder i den arktiske iskanten.

​De grønne:- Avlys oljeeventyret

— Tord Lien bør tenke seg nøye om. Å bruke milliarder av kroner på å lete etter mer olje på norsk sokkel, er en gigantisk feilinvestering som kommer til å koste skattebetalerne dyrt, sier talsperson for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson.

Hansson mener klimamålene ikke kan nås uten at vi lar oljen ligge. - Det er nå på høy tid å legge en plan for en ansvarlig utfasing av norsk olje- og gassindustri over en 20-årsperiode, slik De Grønne har forslått.

- Må øke klimainnsatsen her hjemme

MDG mener Regjeringen bør begynne med å avvikle alle oljesubsidiene, stanse alle oljeleting, og bruke oljefondet til å investere massivt i fornybart og til å finansiere klimatiltak gjennom FNs grønne klimafond.

— Norge får skryt, dels med rette, for å være pådriver internasjonalt. Men regjeringen må også øke klimainnsatsen kraftig hjemme, om vi skal bidra til at verden kommer i nærheten avavtalens mål om maksimalt 2 grader, og helst bare 1,5 grader global oppvarming.

Naturvernforbundet: - Slutten for oljeindustrien

Lars Haltbrekken, Leder i Naturvernforbundet, mener olje- og energiminister Tord Lien må ha misforstått utfordringene vi står overfor.

— Skal vi nå klimamålene som er satt i denne avtalen, betyr det slutten for oljeindustrien, sier han.- Et første skritt på denne veien er å stanse regjeringens planer om å la oljeindustrien slippe til i arktis.

Klimaavtalen skjerper klimakampen. Før skulle vi begrense temperaturøkningen til 2 grader, nå til 1,5 grad. Allerede ved 2 grader var det ikke plass til olje og gass fra arktis, ifølge forskere og Christiana Figueres som leder FNs klimaforhandlinger, påpeker han.

- Grønn akselerasjon

Bellona krever at regjeringen umiddelbart får utarbeidet en stortingsmelding som viser hvordan den grønne akselerasjonen skal finne sted i praksis og i tråd med Paris-erklæringen.

På spørsmål fra Aftenposten på pressekonferansen i Paris om når Norge skal slutte å produsere fossile brensler i forbindelse med nullutslippsvisjonen, ønsket ikke klimaminister Sundtoft å svare på det så tidlig.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Regjeringen utlyser rekordmange blokker i Barentshavet

 2. SID

  Olje i Arktis + togradersmålet = usant | Kvam og Nøst

 3. BYLIV

  Borgerlig bråk om oljeleting: Venstre ber Regjeringen fjerne Lofoten fra oljeselskapenes nominasjonsliste

 4. ØKONOMI

  Lofoten-bråket: Statsministeren satte olje- og energiminister Tord Lien på plass

 5. ØKONOMI

  Regjeringen vil tildele nye oljeområder i 2018

 6. POLITIKK

  Bellona-Hauge: Olje- og energiministeren er sterkt svekket