Økonomi

Knallrøde tall fra SAS

SAS gikk drøyt en halv milliard svenske kroner i minus i de tre månedene frem til januar.

SAS gikk kraftig i minus i de tre månedene frem til januar.
  • NTB
  • Sigurd Bjørnestad
    Journalist

Flyselskapet oppgir et resultat før skatt på minus 697 millioner svenske kroner. Tilsvarende tall for samme periode året før var minus 309 millioner svenske kroner.

Analytikerne hadde forventet et negativt resultat på 623 millioner svenske kroner, skriver nyhetsbyrået TT og refererer til en Reuters-kilde.

Regnet etter skatt og engangseffekter ble resultatet noe bedre, minus 556 millioner svenske kroner. Dette er mer enn en dobling i negativ retning, sammenlignet med samme kvartal for ett år siden.

Konsernsjef Rickard Gustafson, SAS.

SAS kjemper mot høye kostnader

«Vi legger bak oss et sesongmessig svakt kvartal», skriver konsernsjef Rickard Gustafson i sin kommentar til tallene.

Han skriver at det var forventet at dette kvartalet skulle bli dårligere enn det samme kvartalet for ett år siden.

Så går han over til å sammenligne gamle tradisjonsrike SAS med nyetablerte konkurrenter.

«Den utilstrekkelige lønnsomheten understreker viktigheten av at SAS mobiliserer for å møte kostnadsulempene vi har sammenlignet med mer nyetablerte konkurrenter», skriver han.

Han varsler «et stort antall tiltak» for å redusere kostnadsforskjellen mellom SAS og konkurrentene. Blant disse er å etablere nye baser i London og Spania, slik også erkerivalen Norwegian har gjort.

Dyrere drivstoff svekker resultatet

– Ut fra analytikerhold var det ingen overraskelser. Dette kvartalet er ikke helt som forventet grunnet tre ting – høyere oljepris, dollaren og seteavgift, sier konserndirektør Eivind Roald i en kommentar til NTB onsdag morgen.

Roald peker på at oljeprisen er nesten doblet sammenlignet med det flyselskapet måtte forholde seg til i fjor, samtidig som SAS måtte ut med 145 millioner kroner i seteavgift.

– Det vrir dette resultatet i en feil retning, sier konserndirektøren.

Høyere inntekter

Bruttoinntektene ble 8.957 millioner svenske kroner i kvartalet frem til januar i år, sammenlignet med 8.275 millioner svenske kroner i samme kvartal foregående år.

SAS har et regnskapsår som starter 1. november. Årsaken er at dette markerer overgangen fra sommer til vintersesongen. Å starte regnskapet 1. januar ville delt opp en av sesongene.

Antall passasjerer i februar var 2 millioner. Det var 2,6 prosent flere enn i februar i fjor.

Les også

  1. SAS med irsk datterselskap, ansatte advarer mot å svekke rettighetene

  2. – Nye eiere kan flytte SAS ut av Skandinavia

  3. SAS vurdere å flagge ut fly, pilotene reagerer