Krisetider for båtbransjen

Elendig sommervær og flere år med svakt salg har gjort at mange båtprodusenter sliter voldsomt. For mange har de dårlige tidene betydd utflagging og kroken på døra.

– Båtbransjen er inne i en sterk krise. Folk bruker ikke båt lenger, sier Erik Brauner i bransjeorganisasjonen Norboat.

– Båtbransjen er inne i en sterk krise. Folk bruker ikke båt lenger. Mange faktorer spiller inn. Men vår største fiende er nok det dårlige været, sier Erik Brauner i bransjeorganisasjonen Norboat til Aftenbladet.

Ifølge avisa har krisen i båtmarkedet blant annet ført til at Windy Boats i Arendal har sagt opp over 50 produksjonsarbeidere og flagger ut til Polen og Sverige.

– Umulig å fortsette

Etter 36 års båtproduksjon er Scand Boats på Fevik konkurs, og Skibsplast i Evje gjennomfører en styrt avvikling, stanser produksjonen og selger lagerbeholdningen.

Les også

Vi eier båter for 75 milliarder kr.

– Sånn som kostnadene er blitt i Norge, ble det helt umulig å fortsette. Vi betaler 120 kroner per time i Polen, og 318 kroner i Norge. Da er regnestykket enkelt. Vi måtte flagge ut for at bedriften skal overleve, sier Trygve Hegnar, styreleder i Windy Boats.

Løftet seg aldri etter finanskrisen

Den svenske båtgiganten Nimbus som solgte båter for over én milliard kroner i året, er også slått konkurs.

– Finanskrisen har rammet oss knallhardt. I 2008 ble det solgt cirka 15.000 fritidsbåter i Norge. Dette var antakelig et kunstig høyt tall. Alle skulle ha båt, og folk hadde råd. I år blir det solgt mellom 6.500 og 7.000 båter, altså mindre enn halvparten. Det er klart at det rammer hardt, sier Brauner. I tillegg til elendig salg hjemme har den økonomiske krisen i Europa sørget for nesten full stans i eksporten.