Boeing sparket toppsjefen. Så kom selskapet med nye innrømmelser om 737 MAX-flyene.

Den sparkede toppsjefen i Boeing kan få en sluttpakke verdt opp mot 60 millioner dollar. Samtidig viser nye dokumenter at ansattes advarsler om feil ble ignorert.

Dette bildet fra juni i år, fra Boeings industriområde i Seattle, viser mer enn et dusin 737 MAX-fly som har fått flyforbud etter de to flyulykkene med flytypen.

Etter to flyulykker, der over 300 mennesker mistet livet, en mislykket tur for romfartøyet Starliner og på grunn av en trassig holdning, ble Dennis Muilenburg mandag sparket som toppsjef i Boeing.

Han får med seg en saftig sluttpakke, melder flere amerikanske medier.

CBS News mener Muilenburg kan komme til å gå av med over en halv milliard norske kroner i kompensasjon.

Les også

Boeings toppsjef får sparken

Den endelige summen er ikke kjent og er avhengig av forhandlinger med Boeing og hvordan avskjeden hans omtales, skriver CNN.

Dokumenter som Boeing har levert til myndighetene, viser at Muilenburg kan ha krav på en pensjonsutbetaling på mer enn 30 millioner dollar. I tillegg kommer en mulig sluttpakke på om lag 7 millioner dollar.

Muilenburg har også aksjer for mer enn 20 millioner dollar og en pensjonsplan på mer enn 11 millioner, ifølge den amerikanske nyhetskanalen.

55-åringen ble sjef for verdens største luftfartsselskap i 2015 etter å ha hatt flere sjefsstillinger i ulike deler av selskapet.

Dennis Muilenburg kan få en sluttpakke på opp mot 60 millioner etter 34 år i Boeing. Siden 2015 har han vært øverste sjef for flyprodusenten, men fikk mandag sparken fra det kriserammede selskapet.
Les også

Karoline døde da Max-flyet styrtet. Dette er historien om hennes liv, den siste flyturen og farens reise til åstedet.

Nye dokumenter forteller om feil

Bare timer etter at topplederen måtte gå av, leverte flyprodusenten nye, inkriminerende dokumenter til amerikanske luftfartsmyndigheter og en komité i Kongressen som etterforsker saken.

Dokumentene viser et urovekkende bilde av Boeings ansvar for sikkerhetsproblemene på 737 MAX-flyene, fortalte en ansatt ved Kongressen til nyhetsbyrået AFP tirsdag.

Flere hundre MAX-fly hos flyselskaper verden over ble satt på bakken etter at et fly tilhørende Ethiopian Airlines styrtet i mars. I fjor høst styrtet samme type fly i Indonesia. Tilsammen 346 mennesker omkom i de to ulykkene.

Les også

Boeing innstiller produksjonen av MAX-flyene

Nye dokumenter viser at ansatte forsøkte å advare om feil ved flyene, uten å bli hørt.

Pilot meldte om feil

I en meldingsutveksling som vises i dokumentene, beskriver en Boeing-pilot et problem i en simulator som gjelder styringssystemet MCAS, som er knyttet til begge ulykkene.

– Det tegner et veldig urovekkende bilde av bekymringer uttrykt av ansatte om selskapets sikkerhetskultur, og tiltakene gjort av andre ansatte for å sikre at Boeings produksjon ikke ble forsinket av myndighetene eller andre, står det i e-posten til den ansatte i Kongressen.

Flyprodusenten blir gransket for avgjørelsen om å fortsette å fly 737 MAX-flyene etter den første ulykken, for å ha ignorert advarsler fra ansatte og for å ha ofret sikkerheten i kampen om å utvikle et fly som kunne konkurrere med den europeiske flyprodusenten Airbus.

Amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) er blitt kritisert for å ha et for avslappet og vennlig forhold til selskapet det skal kontrollere. FAA har erkjent at det mottok det som ser ut til å være de samme dokumentene mandag ettermiddag.

I mars styrtet et Boeing Max-fly fra Ethiopian Airlines. I fjor høst styrtet et fly av samme type i Indonesia.

Boeing lover åpenhet

Boeing opplyser at selskapet kontaktet FAA and Kongressen som «en del av vår forpliktelse til åpenhet», opplyser en talsmann i en e-post.

– Som med tidligere dokumenter referert av komiteen, gjenspeiler ikke tonen og innholdet i denne kommunikasjonen hva selskapet er og trenger å være, heter det videre i e-posten fra Boeing.

Talspersonen understreker videre at Boeing de siste ni månedene har skjerpet sikkerhetsrutinene og bedret kulturen i organisasjonen. Det viser til perioden etter den siste av de to flyulykkene.

Den siste utviklingen gjør det klart at flygiganten kommer til å bli stilt til veggs også i 2020 for avgjørelsene som førte til ulykkene. Boeing forsøker samtidig å få godkjenning for at flytypen kan tas i bruk igjen.

David Calhoun er den nye toppsjefen som skal opprette Boeings skadeskutte omdømme.