Økonomi

Når går milliarder av kroner i makuleringsmaskinen

Norges Bank bytter i disse dager ut 100- og 200-kronesedlene. Det betyr at sedler som tidligere ville vært svært ettertraktet når blir kvernet opp til støv.

  • og NTB

– Vi innførte for snart ett år siden nye 100- og 200-kronesedler. Som en konsekvens av det må vi inndra de gamle sedlene. De gamle sedlene blir destruert i denne maskinen og omgjort til papir, sier sentralbanksjef ØysteinOlsen til NTB.

Destruksjonen av sedlene foregår dypt under bakken på sikkert område hos Norges Bank i Oslo. Bare i de små hyllene som står på gulvet når NTB er på besøk, er det sedler med en verdi på flere titalls millioner kroner.

I hver bunt som mates inn i makuleringsmaskinen, er det 500 sedler. De blir først grovkuttet og skåret i stykker, før de finkvernes til små biter av papir. Bare fargetonene i blått og rødt er igjen i bøtten med de små papirbitene etterpå.

I hyllene hos Norges Bank ligger millionene som skal makuleres klare.

50 millioner sedler

Totalt skal 50 millioner sedler, til en samlet verdi på 8 milliarder kroner, makuleres.

Fortsatt har 18 millioner sedler ikke kommet inn, men Norges Bank tror mange vil komme inn de nærmeste dagene.

– Etter 30. mai er ikke lenger de gamle sedlene gyldig betalingsmiddel, sier Olsen, som derfor sterkt oppfordrer folk til å levere inn gamle sedler.

Les også

Har du slike sedler liggende? Da bør du bruke dem opp nå

Sentralbanksjefen har likevel en beroligende beskjed til dem som måtte finne gamle sedler på sparegrisen etter denne datoen.

– Alt håp er ikke ute. Pengene er ikke tapt, fordi Norges Bank har satt en tiårsfrist. I ti nye år er det mulig å ta kontakt med Norges Bank hvis man har gamle 100- og 200-kronesedler.

De nye sedlene ble presentert i 2016.

Ny serie

Nye 100- og 200-kronesedler er en del av arbeidet med å bytte ut hele seddelserien. Nye 50- og 500-kronesedler kommer til høsten, mens ny 1000-kroneseddel kommer i 2019.

– Bakgrunnen for at vi bytter sedler, er sikkerhet og trygghet for at dette skal være et troverdig betalingsmiddel som ikke kan forfalskes, sier Olsen.

Sist gang seddelserien ble byttet ut, var rundt 2000-tallet. Siden den første norske seddelrekken kom i 1875, har serien bare noen få ganger blitt byttet ut, som oftest med 15–20 års mellomrom.

De nye 200-lappene er allerede tatt i bruk.

Selv om betalingskort og nye nettbaserte tjenester gjør at mange nordmenn mer eller mindre har sluttet å betale med kontanter, tror ikke sentralbanksjefen at klassiske pengesedler vil forsvinne på lang, lang tid.

– Det er ingen tegn til at kontanter skal bli borte. Norges Bank oppfordrer til at kontanter skal være tilgjengelig som et alternativ til kort og Vipps og hva det måtte være, sier Olsen.

Les også

  1. Norges Bank bruker 20 millioner på å reklamere for nye pengesedler

  2. Slaget om lommeboken

  3. 20.000-sedler var ikke store nok. Nå skal 100.000-lapper lindre landets problemer.

Les mer om

  1. Norges Bank
  2. Øystein Olsen
  3. Kontanter