Økonomi

Norske Espen Sivertsen (33) lager 3D-printere for å ta opp konkurransen med Kina

Nordmannen Espen Sivertsen mener fremtidens produksjon vil være lokal. I en gammel Chrysler-fabrikk utenfor San Francisco bygger han verdens største felleslokale for 3D-selskaper.

Nyborg_3Dprint04_doc6n3vqif4s3k1j5e3jh1t-4ETC0LgjBH.jpg
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

San Leandro, California:

-Egentlig er det bare en limpistol montert på en robotarm, sier Espen Sivertsen med et skrått, litt nerdete smil.

Vi står og ser på en 3D-printer som er kommet omtrent halvveis med å lage en oval plaststruktur. Lag for lag bygges den opp i hvit plast. Hva det blir til slutt, kan ikke Sivertsen huske. Det kan bokstavelig talt være hva som helst.

Se hvordan Espen Sivertsens 3D-printer virker:

Printeren er det Sivertsen og selskapet hans, Type A Machines, som har laget. I et marked som har gått fra åtte til over 300 3D-printerprodusenter på tre år, har Type A Machines klart å skaffe seg et godt rykte, en imponerende kundekrets i nærmere 500 byer og imponerende anmeldelser i ledende teknologiblader.

-Vi har vokst med 70 prosent i året etter at vi startet opp i 2012. Og det i et marked som vokser med 40 prosent i året. Foreløpig ligger vi bra an. Akkurat nå selger vi 40 printere i uken, og vi har foreløpig ikke kapasitet til å lage flere enn 20 i uken. Vi jobber på spreng for å levere raskere, sier Sivertsen stolt.

3D-printeren legger tynne lag med plast oppå hverandre til printen er ferdig. Her ser man en print som gikk feil.

Ventet på green card

Selskapet startet, som gründerselskaper gjerne gjør, i det små. Sivertsen, med bakgrunn som psykologistudent i Manchester og som kaospilot i Danmark, bodde i en liten leilighet i San Francisco etter å ha funnet kjærligheten med en amerikansk jente.

Mens han ventet på sitt green card, altså oppholdstillatelsen, tilbrakte han mye tid med britiske Andrew Rutter, som var i samme båt.

-Det viste seg at Andrew og jeg hadde mange interesser til felles, og han hadde også bygget en 3D-printer — en teknologi jeg hadde kommet borti tidligere som konsulent på iLab i DK, sier Sivertsen.

De gikk sammen om å starte Type A Machines (A-en står for Andrew) i januar 2012. Rutter var oppfinneren, Sivertsen ble mannen som sto for salg, struktur og forretningsutvikling. To andre gründere som var med i begynnelsen har senere trukket seg fra prosjektet.

Dagens stab på 21 skal snart økes med fem. Fjorårets omsetning på rundt en million dollar blir langt større i år, forsikrer Sivertsen mens han viser vei rundt i lokalet. Det er gode tider i 3D-printbransjen.

Digital fabrikasjon, det vi også kaller 3D-printing, har eksistert i mange år. Men det er først de siste årene at printerne er blitt sofistikerte og raske nok til å lage produkter som kan brukes i stor skala.

I dag brukes 3D-printere til å lage alt fra prototyper for designere til kunstige hofter og knær til sykehuspasienter. Dette er i ferd med å bli en enorm industri.

Med 3D-teknologi kan nye støvler spesialtilpasset vær- og føreforhold lages tett opp til konkurranser.

Skeptiske aksjehandlere

Hvor stor, er vanskelig å si. Estimatene varierer fra 7 til over 20 milliarder dollar i året innen 2020, avhengig av hvilken analytiker du spør. I fjor hadde 3D-printindustrien en totalverdi på 4,1 milliarder dollar (35 milliarder kroner), ifølge analysebyrået Wohler.

Mange investorer er likevel skeptiske. Børsnoterte selskaper som 3D Print Systems har opplevd en kursnedgang på over 70 prosent det siste året. Frykten er at 3D-printing ikke kommer til å skape den revolusjonen mange i industrien tror at den vil gjøre.

Panos Mourdoukoutas, en analytiker ved nettstedet Forbes.com, mener at aksjehandlerne tar feil.

-I 2013 ble det tatt patent på over 600 3D-printrelaterte ting. I 2005 var tallet 80. Industrien vokser utrolig raskt. Men det er fortsatt en ung industri, og det vil ta tid før innovasjonene når ut til massemarkedet, skriver han.

 • Hva med et 3D-printet hus? Det kan raskt bli en realitet.
  Om massemarkedet lar vente på seg, er 3D-printing forlengst en realitet andre steder.

Den amerikanske forsvarsindustrien har 3D-printet deler i flere år, blant annet til kampflyene sine. I 2012 skrev forskere ved det amerikanske forsvarsuniversitetet – åpenbart en mer optimistisk gjeng enn børsspekulantene – i en rapport at 3D-printing er i ferd med å stå for et paradigmeskifte som kan revolusjonere den amerikanske produksjonsindustrien.

Snart kan vi også lage levende organer med 3D-printere, tror ekspertene. Les hvordan medisinsk forskning kan revolusjoneres av den nye teknologien.

Bryggeri i kjelleren

Og derfor nøyer ikke Sivertsen seg med å lage 3D-printere. Han er i ferd med å lage en moderne produksjonssentral. Og han gjør det i en gammel Chrysler-fabrikk i San Leandro, på andre siden av bukten fra San Francisco.

-Vi er i ferd med å lage verdens største klynge for digital fabrikasjon. Ambisjonen er å gjøre dette til et pilotprosjekt for fremtidens fabrikker, der flere selskaper går sammen og tilbyr skreddersydde løsninger for kundene, sier han.

Espen Sivertsen har bakgrunn fra blant annet den danske utdannelsesinstitusjonen Kaospilotene. - Det har vært veldig nyttig i arbeidet med å bevege meg rundt i et marked der alt beveger seg veldig raskt, sier han.

Ideen bak Bay Area Advanced Manufacturing Hub, som prosjektet heter, er denne: Selskaper som utfyller hverandre og som ikke konkurrer mot hverandre går sammen i et kontorfellesskap. Sivertsen kontrollerer ni mål kontorlokaler i den gamle fabrikken. I tillegg til hans eget selskap er åtte bedrifter med navn som MadeSolid, Mind 2 Matter og Dreamforge flyttet inn.Ni andre er på vei. Og i kjelleren ligger et bryggeri tilknyttet en bar der alle kan slappe av og utveksle ideer etter en lang arbeidsdag.

-Vi tar inn bedrifter som lager produkter, selskaper som driver med pakking, markedsføring og tjenester som advokathjelp. Vi håper å få et komplett økosystem, der kundene kan gå fra idé til objekt så raskt som mulig, sier Sivertsen.

Foreløpig er ikke 3D-printing noe som brukes av massemarkedet. Men Sivertsen tror at dette raskt vil endre seg.

— Den første fasen var prototyper og spesialprodukter. Den andre fasen er masseproduksjon, noe vi ser begynnelsen av nå. Med printerne våre, satt sammen i et system, kan du lage opptil 10.000 enheter i uken. Den tredje fasen er forbrukermarkedet, sier den norske gründeren.

Få sykkelhjelmen printet på stedet

Han ser for seg en nær fremtid der man kan designe eller bestille et produkt og så få det 3D-printet hos en lokal forhandler. Trenger man en sykkelhjelm? Noen i sykkelbutikken skanner hodet ditt og printer ut en hjelm som er spesialtilpasset hodet ditt.

-En stor fordel med 3D-printing er at du kan lage så mange eller få enheter du vil, sier Sivertsen.

Og utdyper:

I dag er en av de største utfordringene når du skal lansere noe at du må bestille store mengder. Fabrikkene krever en minimumsordre. Det skaper kjempesløsing. Med 3D-printer kan du skrive ut etter hvert som behovet oppstår. Da trenger du ikke lenger lage 10.000 av noe når du bare trenger 1400.

-Tar du rett og slett opp konkurransen med Kina?

-Absolutt. Kina har grunn til å være bekymret. Vi fjerner logistikkostnader og transport og tid. Fremtidens produksjon vil være lokal. Vi står midt i en revolusjon, og vi kommer til å endre måten ting produseres på, sier nordmannen.

Les også

 1. Skolen med Ipad til alle

 2. Disse yrkene har høyest status

 3. Savner norske studiekamerater i Kina