British Airways: Billig-reisende må gå sist på flyet

De som kjøper de billigste billettene hos British Airways slipper ikke inn på flyet før alle andre har kommet seg om bord. Kritikken har ikke latt vente på seg.

De som har klart å kapre seg en billigbillett med British Airways, må snart finne seg i å gå aller sist om bord.
  • Knut-Erik Mikalsen

Fra 12. desember innfører flyselskapet gruppe-boarding på sine alle europeiske ruter, også fra Norge. Det innebærer at passasjerene slippes om bord etter en streng inndeling som er bestemt ut fra hvor mye de har betalt for billetten.

Har du klart å kapre deg en superbillig billett med selskapet, vil det bli klart for alle når flyet skal gå.

De reisende vil bli tildelt et tall fra 1 til 5 ved innsjekk. De som har det laveste tallet, får gå om bord først.

– Dette nummeret vil vises på ombordstigningskortet, skriver selskapet i en melding til sine ansatte, ifølge The Independent.

BA-tiltaket møter sterk kritikk

Ordningen har møtt umiddelbar kritikk. En reisende avisen har snakket med, legger ikke fingrene mellom:

– I et samfunn der vi tilstreber større likhet mellom mennesker, går British Airways den motsatte vei. Det er veldig «Kardashian». Alle vil nå vite hva du har betalt for billetten ut fra hvor du må stå i køen, sier vedkommende.

British Airways forsvarer nyordningen med at gruppeinndelingen vil gjøre ombordstigningen enklere og raskere, og at mange andre selskaper praktiserer den samme ordningen.

– Samarbeidende selskaper som American Airlines gjør det samme. Den nye ordningen gjør det enklere for de reisende å følge boarding-prosessen, sier en talsmann fra selskapet.

Slik blir boardingen praktisert

Ordningen blir slik:

De som har det laveste tallet på boardingkortet får stige om bord først. Det gjelder selskapets gullkunder, og de som reiser på businessklasse-billett.

Deretter følger sølv-medlemmer. Gruppe 3 vil være bronse-medlemmer. Økonomipassasjerer uten spesiell status utgjør gruppe 4.

De som reiser på de aller rimeligste billettene som ikke gir adgang til å sjekke inn bagasje, får et 5-tall på sitt boardingkort og må vente til alle andre har gått om bord.

Også SAS deler inn passasjerene

Gruppeinndeling er ikke ukjent i Skandinavia heller, men her dreier det seg om to grupper. SAS lar sine kunder med gullkort og de med de dyre, fleksible billettene gå om bord først.

Deretter får økonomiklasse-reisende gå om bord, men disse blir ikke inndelt i grupper igjen – slik tilfellet er hos British Airways.

– Vi har en elektronisk kontroll av boardingen og det er slik at våre statuskunder og de som reiser på Plus-billetter, får anledning til å gå om bord først hvis de ønsker det. Så følger økonomiklasse-passasjerene. Vi har vi ingen videre inndeling, og vi har heller ingen planer om å innføre det, sier informasjpnssjef Knut Morten Johansen i SAS.