Økonomi

Nesten 150.000 VW-biler med jukseprogramvare solgt i Norge

Det er registrert 147.139 biler i Norge som er berørt av avsløringene av utslippsjuks, opplyser Volkswagen i Norge.

 • Tarjei Kramviken
 • Ntb

«I Norge er biler av merket Volkswagen berørt med 77.580 biler, Audi 27.649, Skoda 19.947 og Volkswagen Nyttekjøretøy med 21.963 biler», skriver Møller Gruppen i en pressemelding.

Importøren opplyser at bileierne vil bli kontaktet om hvorvidt bilen de har kjøpt, trenger en oppgradering av programvaren. Det vil skje i løpet av noen uker.

Når den nye programvaren er godkjent av tyske myndigheter, vil bileierne kunne «avtale tid hos sitt merkeverksted dersom dette skulle vise seg å være nødvendig», heter det i pressemeldingen.

 • **Har du ikke helt skjønt hva skandalen handler om? Her har du åtte
Les også

spørsmål og svar om Volkswagen-skandalen

.**
I Norge har disse bilene jukseprogramvaren (klikk på modell for å få opp modellår):

(Saken fortsetter under tabellen)

Tilbakekaller i Sverige

Volkswagen opplyste tirsdag at flere enn 200.000 biler tilbakekalles i Sverige i forbindelse med avsløringene om utslippsjuks, skriver NTB.

Det er snakk om 224.746 biler i Sverige som har dieselmotor av typen EA 189. Eierne vil få beskjed om innkalling til nærmeste VW-verksted for å få oppdatert programvaren som til nå har skjult de reelle utslippstallene.

Vil skandalen påvirke ditt forhold til Volkswagen? Aftenposten mener

Les også

VW-jukset er et enormt tillitsbrudd

Bilene i Sverige fordeler seg på 104.227 Volkswagen-modeller, 57.367 Audi-biler, 28.430 fra Skoda, 2.162 av merket Seat og 32.560 nyttekjøretøy.

Ministermøte

Sveriges miljøminister Åsa Romson har innkalt Volkswagen til møte onsdag formiddag. Hun vil ha svar på et spørsmål som til nå har vært ubesvart:

— Allerede i forrige uke sa jeg at det er svært viktig at Volkswagen Sverige svarer på om denne programvaren finnes i svenske biler. Det er viktig informasjon for bilkjøperne, men også for samfunnet, sier hun.

Skandalen kan ramme langt flere bilkjøpere enn bare dem som har kjøpt Volkswagen:

Les også

Flere bilmerker kan være rammet av VW-skandalen

Myndighetene i flere land har beordret tester på Volkswagen-biler etter at saken ble avslørt først av amerikanske miljøvernmyndigheter. Romson sier hun ikke utelukker at det blir gjennomført tilsvarende tester i Sverige.

— Selvsagt kommer vi, etter å ha fått mer informasjon fra Volkswagen Sverige, til å vurdere om det er ytterligere ting som vi bør se på. Jeg utelukker ikke noe som helst, sier hun.

11 millioner kjøretøy

Rundt 11 millioner dieselbiler er på verdensbasis utstyrt med programvare som gjør at bilene viser lavere utslipp enn de egentlig har når de blir testet.

Av disse bilene er 5 millioner Volkswagen-modeller, 2,1 millioner er Audi-biler, 1,2 millioner er Skoda-modeller og 1,8 millioner er varebiler. Det spanske bilmerket Seat, som eies av VW, opplyser at 700.000 av deres biler også er utstyrt med programvaren som skjuler de reelle utslippstallene.

Analytikere anslår at skandalen vil koste Volkswagen over 50 milliarder kroner.

LES OGSÅ:

Les også

VW i Norge: Foreløpig ingen effekt på salget

Hør podcasten Aftenpodden snakke om Volkswagen-krisen i ukens utgave. I iTuneseller her:

 1. Les også

  Økokrim gransker Volkswagen i Norge

 2. Les også

  Foreløpig ingen salgssvikt for Volkswagen

 3. Les også

  Slik kan Volkswagen komme helskinnet ut av krisen

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5