Økonomi

Seks byer med et godt forsprang i teknokappløpet

Verdens byer vil vokse kraftig i årene fremover, og smartteknologi kan hjelpe oss med noen av utfordringene som vil komme. Disse seks byene har et godt forsprang i konkurransen om å ta i bruk teknologi på en smart måte.

Singapore har satset mye på smartteknologi, og er kjent for de 50 meter høye «supertrærne» av metall som blant annet samler opp regnvann og genererer solenergi. Foto: Filipe Frazao

 • Frøydis Braathen
  Frøydis Braathen
  Journalist

I Barcelona er busstopp utstyrt med en digital skjerm, der passasjerer kan plotte seg frem til beste reiserute. Foto: GaudiLab

1. København

En digital infrastruktur kalt Copenhagen Connecting samler inn store datamengder om byens strøm av mennesker, biler og syklister, via strategisk plasserte sensorer. Data samles opp fra Wifi-enheter (for eksempel smarttelefoner). Hvis det er bilkø, omdirigeres trafikken, når søppelkassene er fulle, får kommunen beskjed, og når det er ledige parkeringsplasser, kan bilsjåfører få beskjed på sin smarttelefon.

Foto: Illustrasjon: Svein Eide

Copenhagen Connecting gir rimelig og rask dataforbindelse til byens infrastruktur, slik at kommunen slipper utgifter til teleselskaper. Et Wifi-nettverk er satt opp i hele byen, som innbyggere, turister og virksomheter kan koble seg på.Sniktitt på fremtidens byer:

Les også

Så smarte blir byene i 2030

2. Barcelona

Barcelona ble i fjor utmerket til European Capital of Innovation. Byen er full av sensorer og innovative prosjekter, som smart parking-system, sømløs kollektivtrafikk og smarte gatelys, som gjør at lysene dimmes opp eller ned avhengig av bevegelsene i gatebildet. Barcelona har digitale busstasjoner, der passasjerene kan søke opp ruter og forbindelser på en digital tavle.

Byen har også gjort offentlige og sosiale tjenester mer tilgjengelige for innbyggerne. For eksempel kan alle avtaler med kommunale tjenester gjøres på nett, ifølge Barcelona Smart Citys nettside.

Selskapene vil vite mer om deg:

Les også

- Store systemer vil samle inn data om deg

3. Singapore

Singapore i Sør-Asia har flere finurlige smart teknologi-løsninger. I byens gater finnes et nettverk av sensorer, kameraer og GPS-enheter, som sporer trafikk, forutser trafikkork og varsler sjåfører i sentrum om alternative ruter. Ved veikryss med trafikklys kan eldre og funksjonshemmede bruke spesielle RFID-kort for å forlenge tiden som trafikklyset viser «grønn mann».

Den tidligere engelske kolonien er full av grønn vegetasjon. I sentrum finnes det i tillegg 18 menneskeskapte, 50 meter høye «supertrær». Riktignok ikke ekte vegetasjon, men futuristiske metalltrær, som opererer som temperaturmoderator, absorberer og sprer varme. De samler også regnvann og fungerer som ventilasjonskanaler for vinterhager i nærheten. Flere av dem er utstyrt med solceller som genererer solenergi.

Sykehjem overvåker demente:

Les også

Slik kan teknologi forenkle helsevesenet

4. Amsterdam

Amsterdam har en egen nettside, der bedrifter, offentlige myndigheter, kunnskapsinstitusjoner og innbyggere kan foreslå og ta i bruk innovative ideer og løsninger for urbane problemstillinger. 100 partnere deltar på denne plattformen, og det har ledet til 96 innovative prosjekter.

Et eksempel er en app, som hjelper funksjonshemmede å navigere seg frem i byen. Et annet eksempel er «City Alerts», som advarer brannvesenet om sikkerhetsfaktorer når de er på vei til et åsted. En brannmann ble en gang knivstukket av en mentalt ustabil person som ringte nødnummeret. Nå blir brannvesenet på vei til et åsted advart med fargekoder fra politiet og psykisk helsevern, ifølge Amsterdam Smart City.

Vil du høre noen av verdens fremste teknologiske tenkere og ledere? Aftenposten arrangerer konferansen Teknologi og fremtidens arbeidsliv 27. januar:

Les også

Teknologiske superstjerner til Norge

5. Hamburg

Hamburg er Tysklands nest største by og har Europas nest største båthavn, som håndterer 10.000 store fartøyer hvert år. Kapasiteten er sprengt, og byen benytter seg derfor av smartteknologi for å håndtere trafikken. Skip blir forbundet med gater, broer og lys via en IT-plattform, som samler data fra området rundt havnen og signaliserer skipene med skilt og mobile applikasjoner i sanntid. Dette har ført til at trafikken går raskere, havnelogistikken er blitt enklere, og forsinkelser er nå eliminert.

Når et containerskip nærmer seg havnen, kommuniserer det med en bro, som må åpnes. Gateskilt varsler sjåfører på vei mot broen om å ta en annen vei, og broen går opp akkurat i tide, uten å forstyrre trafikken merkbart.

Les også:

Les også

Han fjernstyrer huset med smarttelefonen

6. New York

I New York er det opprettet en interaktiv plattform kalt City 24/7, som integrerer informasjon fra myndighetene, lokale forretninger og innbyggerne, for å gi informasjon til alle som ønsker det. Rundt omkring i byen er det plassert digitale skjermer, også tilpasset for rullestolbrukere, døve og svaksynte, der man kan finne informasjon om byen, kollektivtrafikken og lokale severdigheter. Hvem som helst kan logge seg på den samme plattformen via en annen digital enhet. New York er også i gang med å bygge nasjonens største WiFi-nettverk.

Byens mest ambisiøse smart by-prosjekt kalles Hudson Yards, der smartteknologi vil overvåke miljø, energiforbruk, og luftkvalitet. Området skal få et underjordisk avfallssystem, slik at søppel fjernes via rør i bakken.

 1. Les også

  Regjeringen vil ha smartteknologi inn i byutvikling

 2. Les også

  Omstilling til hva da?

 3. Les også

  Elon Musk sikter mot stjernene

 4. Les også

  De vil skape maskiner som tenker som oss

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Plutselig la ti dresskledde japanere seg la seg under bilene for å fotografere asfalten. Det er det en god grunn til i denne byen.

 2. OSLO

  Dette kan Oslo lære av «smarte» London

 3. OSLO

  Døgnåpne biblioteker, førerløse busser og biogass som drivstoff. Nå skal Oslo bli enda smartere.

 4. OSLO

  Denne boksen vil gi bybilistene en bedre hverdag

 5. DIGITAL

  Ti teknonyheter som vil prege 2017

 6. KULTUR

  Her er teknonyhetene vi tror vil dominere 2017