Eriksson vil gi skattefradrag til flere uføretrygdede

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) sier regjeringen i revidert nasjonalbudsjett vil gi skattefradrag til ytterligere 15.000 uføretrygdede.

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) har både vinnere og tapere når tallene for revidert nasjonalbudsjett legges frem til tirsdag.
  • Ntb

Regjeringen innførte 1. januar i år en overgangsordning for uføretrygdede, som innebar at om lag 30.000 fikk skattefradrag.

Samtidig er det noen som taper på omleggingen.

Aldri før har andelen unge uføre nordmenn vært høyere. Som 28-åring ble Håvard Blisten (33) en del av uførestatistikken. Nå har han kjempet seg tilbake i arbeidslivet.

10.000 -15.000 flere får skattefradrag

Arbeidsministeren opplyser lørdag at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett vil foreslå å gi mellom 10.000 og 15.000 flere uføre skattefradrag, skriver Dagbladet.

Revidert nasjonalbudsjett legges frem tirsdag neste uke.

Bakgrunnen for forslaget er ifølge statsråden nye tall fra Skattedirektoratet som viser at om lag 127.000 personer vil få en nedgang i inntekt etter skatt etter omleggingen. Det var høyere tall enn det som lå til grunn i statsbudsjettet, ifølge Eriksson.

Konkret vil regjeringen i det reviderte budsjettet foreslå å utvide overgangsordningen ved å redusere grensen for nedgang i inntekt for dem som omfattes, fra 6000 til 4000 kroner.

Disse taper på omleggingen

Arbeidsministeren vedgår at noen grupper vil tape på en omlegging. Ifølge Eriksson er følgende grupper de som rammes negativt:

  • Gifte uføre med gjeld som fordeler alle fradrag på ikke-ufør ektefelle
  • Graderte uføre med uføregrad under 100 prosent
  • Uføre med lav uførepensjon og litt arbeidsinntekt
  • Uføre med høy uførepensjon som også mottar høy tjenestepensjon.