Økonomi

DnB innrømmer ulovlig lagring av tidligere ansattes e-post

DNB har ikke slettet tidligere ansattes e-postkontoer, slik de er pålagt av Datatilsynet. Nå legger banken seg flat og beklager at den ikke har fulgt med i timen.

Konsernsjef Rune Bjerke og styreleder Styreleder Anne Carine Tanum skulle granske Panama-papers. Før de kom i gang ble det avdekket at banken lagrer tidligere ansattes e-poster ulovlig. Foto: Bjørge, Stein

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask

Flere tidligere ansatte Aftenposten har hatt kontakt med, har stilt seg undrende til et brev de i mai fikk fra advokatfirmaet Hjort.

På vegne av DNBs styre varsler Hjort at de vil gjennomgå tidligere ansattes e-poster tilbake til 2004.

Dette er en gransking av DNBs opprettelse av selskaper i skatteparadiser, slik det ble kjent gjennom de såkalte Panama-papers.

Disse gamle e-postene skulle imidlertid vært slettet, slik personopplysningsforskriftens paragraf 9–4 krever. Ifølge den skal de slettes innen rimelig tid etter at en ansatt slutter.

I praksis bruks «rimelig tid» om måneder, ikke år.

E-postkontoene dette gjelder, er de som er direkte knyttet til en spesifikk ansatt, for eksempel rune.bjerke@dnb.no.

Mange av de ansatte som omfattes av granskingen sluttet i DNB for flere år siden.

DNB legger seg flat

Nå beklager Norges største bank. De innrømmer at de ikke har fulgt rutinene og at dette kom frem under forberedelsene til granskingen:

– Vi oppdaget da at e-poster til noen få tidligere medarbeidere ikke var lagret på korrekt måte. Konkret betyr det at det er tatt vare på all epost, i stedet for kun det som er virksomhetsrelatert, skriver informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB i en epost til Aftenposten.

Han forklarer videre at banken er i dialog med tidligere medarbeidere om hvordan dette løses.

Varslet Datatilsynet

– Vi har også i dag sendt melding til Datatilsynet om avviket. DNB har strenge regler og rutiner for personvern og vi beklager at reglene i dette tilfellet ikke har vært fulgt godt nok opp, skriver Westerveld.

Les også

DNBs styreleder gjenvalgt i strid med vedtektene

Datatilsynet kan undersøke mer

Reglene for håndtering av ansattes epost, ikke minst etter at ansattesforholdet opphører, ble skjerpet i 2009. Bakgrunnen var nettopp en rekke avsløringer av at arbeidsgivere satt på tidligere ansattes private e-poster.

Direktør for juridisk avdeling i Datatilsynet Kim Ellertsen er fornøyd med at DNB har tatt affære. Han sier til Aftenposten at tilsynet mandag vil ta for seg avviksmeldingen fra DNB.

– Vi kommer til å vurdere den. Det er også naturlig å se på om den kommer til å kreve ytterligere undersøkelser fra vår side, sier han.

Ellers vil ikke Ellertsen si noe mer konkret om denne saken før han mandag får vurdert meldingen fra DNB.

Alle som har personifisert e-postkonto hos arbeidsgiver kan oppleve at arbeidsgiveren leser e-posten din. Men dette kan bare skje opp ønsket om slikt innsyn oppfyllerkrav i forskriftene.

Les mer om granskingen i denne saken: Advokatfirma i dobbeltrolle etter DNB-avsløringer

Detaljert gransking

I brevet til nåværende og tidligere DNB-ansatte skriver Hjort: "Innsynet vil bli foretatt av personell hos Hjort med teknisk bistand fra Ibas AS (firma som spesialiserer seg på å rekonstruere tapte data, red.anm.) og Kroll Ontracks Ltd. Materialet vil først gjennomgås maskinelt (automatiserte søk) og eventuell relevant informasjon vil deretter gjennomgås manuelt. Det vil bli foretatt innsyn i virksomhetsrelatert informasjon som er relevant for undersøkelsene (epost, filer, dokumenter, slettede filer, logger og systemfiler lagret i DNB-konsernets sentrale servere). For å sikre at saken blir fullstendig belyst vil gjennomgangen omfatte elektronisk lagret materiale for perioden 2004–2016. "

 1. Les også

  DNB utsetter Panama papers-svar til sommeren

Les mer om

 1. Panama Papers
 2. DNB
 3. Datatilsynet

Panama Papers

 1. VERDEN
  Publisert:

  Tidligere statsminister dømt til syv års fengsel

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Tre arrestasjoner etter Panama Papers

 3. VERDEN
  Publisert:

  Pakistans eksstatsminister fikk 10 års fengsel etter Panama-papers-avsløringer

 4. VERDEN
  Publisert:

  Over 50.000 milliarder kroner kan være gjemt i britenes skatteparadiser. Nå står hemmeligholdet for fall.

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Legger ned advokatfirma som sto i sentrum av Panama Papers

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  DNB Luxembourg bøtelagt etter Panama Papers