Økonomi

Lover lave renter til 2013

USAs sentralbank lover å holde renten uvanlig lav helt frem til midten av 2013.

Er Ben Bernanke og sentralbankens tiltak nok til å snu stemningen?
 • Lars Magne Sunnanå

Det kommer frem i bankens pressemelding etter dagens rentemøte, som ble lagt ut klokken 20.15 i kveld, norsk tid.

Dermed kan den amerikanske styringsrenten bli liggende mellom 0-0,25 prosent i to år fremover.

Børsene i USA har ventet i spenning på meldingen fra sentralbanken. Håpet var at Federal Reserve ville komme med tiltak eller løfter som kan bidra til å få fart på amerikansk økonomi igjen, etter at stadig flere nøkkeltall peker mot en nedbremsning.

Sentralbanken sier den er klar til å bruke ytterligere virkemidler. Men meldingen opplyste også om at det var dissens blant sentralbankens beslutningstagere. I etterkant av meldingen forsøkte markedet å finne ut av om dissensen trekker i retning av at Federal Reserve vil fyre opp seddelpressen igjen — eller ikke.

Mange markedsaktører forventet at Ben Bernanke for tredje gang etter finanskrisen vil trykke penger for å få hjulene i amerikansk økonomi ordentlig i gang igjen.

Aksjefall

Pressemeldingen ble møtt med voldsomme svingninger på New York-børsene. Dow Jones-indeksen gikk fra en solid oppgang til minus - og lå senere rundt nullpunktet, mens meglere og analytikere vurderer om meldingen fra sentralbanksjef Ben Bernanke er nok til å snu stemningen på meget nervøse børser.

— Wall Street faller fort. Sentralbanken gjør lite for å stimulere den amerikanske økonomien. Og det er betydelig uenighet mellom styremedlemmene, skriver BBCs økonomiredaktør Robert Peston i en twitter-kommentar rett før klokken halv ni, men da var markedene såvidt på vei opp igjen.

Klokken 20.44 er Dow Jones-indeksen ned 1,32 prosent. Før meldingen ble lagt ut var indeksen opp 0,9 prosent.

Prisen på amerikansk olje (WTI, ikke nordsjøolje) var umiddelbart etter meldingen ned 2,4 prosent til 80 dollar.

De amerikanske aksjemarkedene lå an til en solid oppgang tidligere på dagen, etter at Wall Street gikk igjennom sin verste dag siden finanskrisen mandag kveld.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Hvordan kunne trebroen kollapse? Dette er teoriene som diskuteres nå.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5