Økonomi

Nå blir pelsdyr­bonden indu­stri­arbeider

En av de største pelsdyrbøndene på Vestlandet, Olav Haugen, blir produksjonsarbeider i Hydro Årdal etter at Stortinget i natt ga ham yrkesforbud.

YRKESFORBUD: – Fremdeles vet vi ikke hva myndighetene vil gi oss i erstatning. Det er tungt, sier pelsdyrbonde Olav Haugen. Foto: Eirik Brekke

 • Einar Aarre

(Bergens Tidende): Tilbake i Lærdal ligger familiens pelsdyrfarm som er bygget opp gjennom 20 år. Åtte lange, smale, rødmalte minkfjøs med over 10.000 dyr.

Livsverket er tapt, men nå starter kampen for å få tilbake de 12–13 millioner kronene han har investert i driften.

– Jeg så debatten fra Stortinget på TV. Etter tre timer slo jeg av TV-en. Maken til rørete og maktkåte politikere må en til Italia for å finne, sier Haugen til Bergens Tidende.

Han er fortvilet og rasende:

– Vi har politikere uten baller nok til å kalle en spade for en spade. Fra Stortingets talerstol ble det sagt at det vi pelsdyrbønder driver med er dyremishandling. Likevel skal vi få fortsette i fem år til, som en avviklingsperiode. For en holdning!

– Og spørsmålet om hva vi skal få i erstatning, forandret seg gjennom debatten og endte uten et klart svar. Det er vanskelig å forstå noen ting av dette. Debatten var et sammensurium uten like, sier Haugen.

FAMILIEBEDRIFT: Ekteparet Olav Haugen og Lene Maria Dale har etablert seg i Lærdal og satset på pelsdyr. 1. desember er det slutt. Foto: Eirik Brekke

Ap og Sp stemte imot

Natt til fredag ble forbud mot å holde pelsdyr vedtatt med 101 mot 68 stemmer i Stortinget. Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemte mot. Vedtaket fører til at pelsdyroppdrett skal avvikles i Norge innen 2025.

– Dette er en seier for alle som på forskjellige måter har jobbet for å stanse dyremishandlingen som foregår i pelsdyroppdrett. Snart slipper nye valper å bli født inn i et liv i nettingbur, skriver kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, i en pressemelding.

For Haugen betyr det at han mister arbeidsplassen han har bygget opp og investert i. Håpet var at driften skulle bli i familien også i neste generasjon.

– 1. desember forsvinner siste dyr fra farmen. Da slutter jeg for godt, sier Haugen.

Fikk jobb i Hydro

Han har lenge sett hvor det bar hen, og tobarnsfaren har vært på jakt etter nytt arbeid. Han fikk positivt svar fra Hydro i Årdal, og blir produksjonsarbeider.

– Jeg har vært på opplæring. Neste steg er fast kontrakt. Så frem til 1. desember blir det to jobber, sier Haugen.

Pelsdyrfarmen er på 14 dekar og ligger like utenfor munningen til Lærdalstunnelen.

– Jeg har vurdert å bygge om til kyllingproduksjon, men også den produksjonen protesterer dyrevernerne mot. Eiendommen er som en flat sandslette, og annen produksjon – som grønnsaker – egner seg ikke her, sier Haugen.

Nå vil han gjøre krav på tap av fremtidig arbeidsfortjeneste og tap av pensjon, foruten investeringene på 12–13 millioner kroner han har gjort på eiendommen. Forslaget til erstatning Stortinget nå har vedtatt tar utgangspunkt i bokført verdi av gårdsdriften. Det mener Haugen er altfor lite.

– Jeg er pålagt yrkesforbud, og alt jeg har investert har ikke lenger noen verdi. Familien har levd i flere år med usikkerhet, uten mulighet til å planlegge eller få lån. Ennå vet vi ikke hva myndighetene vil gi oss i erstatning. Det er tungt, sier Haugen.

 1. Les også

  Ukjent kostnad for å avlive pelsdyrnæringen

Les mer om

 1. Oppdrettsnæring
 2. Pelsdyrnæringen

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Stryk pelsdyrbøndene med hårene

 2. NORGE

  I natt: Stortinget vedtok å avvikle pelsdyrnæringen innen 2025

 3. POLITIKK

  Minst 800 millioner kroner i kompensasjon til pelsdyrnæringen

 4. POLITIKK

  Høyre og Frp stemmer motvillig for avvikling av pelsdyrnæringen. Nytt forslag samler rekkene.

 5. NORGE

  Pelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruks-departementet

 6. NORGE

  Regjeringen åpner for individuell behandling av pelsdyrkompensasjon