Økonomi

Nordmenn har gått sjokolade-bananas på nettet

Nordmenn harryhandler rundt 1 tonn godterier daglig fra Sverige. Det er internett som er den nye og voksende salgskanalen for søtsaker.

Fem tonn sjokolade, karameller og annet godteri sender Morten Hansson, sjef for Maxgodis.se, over grensen til Norge hver eneste uke. Salget øker hele tiden.
  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen

- Markedet er enormt, og vi når markeder som den tradisjonelle grensehandelen ikke har sjanse til å dekke, sier Morten Hansson.

Det var økningen av det tollfrie beløpet fra 200 til 350 kroner fra 1. januar 2015 som gjorde det mulig å starte nettbutikk med godterisalg til norske kunder - fra et utsalg i Sverige.

Mens argumentene for å øke den tollfrie grensen dreide seg mest om behovet for å sikre nordmenn lettvint mulighet for å handle bøker, musikk og elektronikk i USA og England, hadde Morten Hansson, sjefen for Maxgodis.se, oppdaget et marked som ingen snakket om: Godterier.

Les også

LES OGSÅ: Vinflaske i rosa innpakning er alkoholreklame

Alle vet at dette er en vare som står høyt på listen over ting nordmenn gjerne hamstrer når de drar på svenskehandel. Derfor startet han godterihandel på nett i mai fjor.

Det er ikke akkurat en kommersiell parentes de har kastet seg inn i: Det norske godterimarkedet er anslått til å være i overkant av 11 milliarder kroner.

– Responsen har vært formidabel. Bare i perioden fra mai og ut året i fjor omsatte vi for rundt 20 millioner kroner. I løpet av en treårsperiode tror jeg vi kan nå opp i 100 millioner kroner. Mange har hevdet at godteri er en vare folk kjøper på impuls. Det viser erfaringen vår ikke er tilfelle, sier Hansson.

Blant de mest populære godteriene er M & M, Dumle og leskedrikken Capri Sonne.

Oppskriften er veldig enkel

Varene bestilles og betales på nettet. Folk blir anbefalt å handle for ikke mer enn 330 kroner, fordi frakten fra lageret i Karlstad og til grensen er på 20 kroner. Tollfribeløpet inkluderer nemlig frakt.

Varene havner etterhvert på Post Nord-lageret på Langhus utenfor Oslo, derfra blir pakkene distribuert fortløpende. Hansson anslår at hver pakke er på rundt fem kilo.

Les også

LES OGSÅ: Kampen om flypassasjerene blir tøffere

- Vårt mål er å ligge på halvparten av prisen i Norge, og derfor er de norske butikkene våre konkurrenter — ikke butikkene på grensen, sier Hansson.

Mest salg har Maxgodis.se til Rogaland og Hordaland, og de selger også mye til Nord-Norge.

- Østlandet er selvsagt også et betydelig marked også, det er tross alt her befolknings- konsentrasjonen er størst, sier Hansson.

Vokser også i butikk

I grensebutikkene er godteri-stativene svært godt besøkt av nordmenn på handletur. Nordens største matvarebutikk,

Maximat på Nordby kjøpesenter, sender ikke få tonn sjokolade over grensen i handleposene til nordmenn på shoppingturer.

– Meg har kjent til denne muligheten en tid nå, men jeg kan ikke si at dette har påvirket oss. Vi har en salgsøkning i denne kategorien varer også, sier han.

Statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finans- departementet sier tollfritaket gjelder uansett hva man importerer - nesten:

– Regjeringen ønsket å heve grensen for avgiftsfri import for å gjøre det enklere for folk å handle over nett uten altfor høye fortollingsgebyrer - som knyttet seg til avgiftsinnkreving av mindre beløp. Hva slags varer folk bestiller, så lenge det er lovlige varer, ønsker vi ikke å regulere ut over dagens begrensning, som ikke tillater alkohol og tobakk, sier han.