Økonomi

Børskrisen har ikke påvirket veksten ennå

Selv om aksjemarkedene har rast dette året, er veksten i Kina stabil.

Mange kinesere har tapt sparepengene sine på børsen den siste måneden. Men myndighetene innfrir likevel målet for nasjonal vekst.
  • Caroline Enge

Kinas lykketall ser fortsatt ut til å være 7. I motsetning til hva analytikerne spådde, viser onsdagens rapporter om Kinas bruttonasjonalprodukt (BNP) at veksten har holdt seg stabil.

Det til tross for at Shanghai-børsen i begynnelsen av juli hadde falt med svimlende 19.000 milliarder kroner, eller 30 prosent på tre uker.

Aksjemarkedet har tatt seg litt opp igjen etter at myndighetene innførte restriksjoner på handelen. Den gode nyheten om uforandret vekst i BNP hindret likevel ikke Shanghai-børsen i å falle med tre prosent onsdag.

Stabil vekst

— Det er en positiv overraskelse at den kinesiske økonomien har stabilisert seg i andre kvartal, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.

Veksten det siste året er fortsatt på 7 prosent - det samme som den var i starten av året før den store børsnedturen startet. Analytikerne hadde forventet at veksten skulle vært nedjustert til 6,8 prosent.

Faktisk har Kinas nasjonalprodukt økt med 1,7 prosent siden forrige måling.

Kina er en såkalt tiger-økonomi, og har hatt svært sterk økonomisk vekst siden 1990-tallet. Siden 1999 har den vært så høy som 13 prosent i året, og aldri under 7 prosent, viser tall fraVerdensbanken.

Aksjeboblen ga kunstig vekst

Aksjekursene påvirker ikke verdiskapningen direkte, men kan være et tegn på at ting er i ferd med å bremse opp.

Ole André Kjennerud i DNB markets sier til Aftenposten at veksten i Kina har vært kunstig høy.

— I årets første tre måneder så vi at veksten i Kina ble løftet med nesten ett prosentpoeng på grunn av sterk handel med finans og aksjer, sier Kjennerud.

Analytikerne trodde derfor nedturen skulle vise seg i de nye tallene.

En stund var aksjer og børshandel så populært at frisørsalonger ble brukt som meglerhus.

Les mer om hvorfor kinesiske småsparerne plutselig ble aksjespekulanter her:

Les også

7 spørsmål og svar om den kinesiske boblen som er i ferd med å sprekke

— Trolig for gode tall

Spørsmålet er om resultatene faktisk er så gode som kineserne vil ha det til.

- Tallene bør tolkes med forsiktighet. Veksten er trolig lavere enn det BNP-tallene viser, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets' morgenrapport.

Det er Kinas nasjonale statistikkbyrå som leverer tallene, som er på linje med Kinas målsetting om en årlig vekst på 7 prosent.

— Det er absolutt et spørsmål om troverdighet. Hvis de offisielle tallene hadde ligget langt under offisielle mål, ville det bidratt til å spre en dyster stemning. Gitt den usikkerheten som fortsatt er i markedet, kan det være nyttig å ikke ha for dårlige tall, sier Dali Yang, direktør ved University of Chicago Center i Beijing til The Guardian.

- Fortsatt grunn til bekymring

Kinesiske myndigheter har satt i gang tiltak for å hindre videre fall i aksjemarkedet.

Ifølge Nordea Markets har spesielt lettere tilgang på lån bidratt til at veksten fortsetter.

— Den kinesiske økonomien vil trolig fortsatt møte store utfordringer. Den siste tidens uroligheter i markedet har gitt oss en smakebit på hvor galt det kan gå, skriver de i sin morgenrapport.

Bekymringen er at kinesiske myndigheter nå prioriterer å stabilisere markedenes sine, heller enn å gjennomføre økonomiske reformer.

Les også

  1. - Nedturen i Kina kan ramme Norge

  2. Smogfritt over Himmelens tempel

  3. Erik Solheim: Kina er ikke lenger totalitært

Les mer om

  1. Kina